Dodaj do ulubionych

czy to autoagresja?

23.11.06, 00:08
Mój prawie dwu letni synek od jakiegoś czasu na stresujące sytuacje , zakazy
("Krzysiu nie wolno!") reaguje biciem sie rączkami po główce.Jedni mówią ze
to mu przejdzie inni ze powinnam isc z nim do psychologa a jeszcze inni że są
to zaburzenia nerwowe i powinienzobaczyć go neurolog.Bardzo sie tym
martwie .pomózcie!
Obserwuj wątek
    • cytrynka-uk Re: czy to autoagresja? 23.11.06, 09:53
      hej duzo ci nie pomoge bo u mnie jest podobnie corka ma 2 latka i tez zachowuje
      sie od jakigos czasu strasznie jakby ja ktos przekrecil o 180 stopni wszystko
      jest na nie i na wszystko reaguje buntem!placzem! atakiem histeri!powiem ci ze
      ja jestem tym zalamana(SPEDZAM Z NIA CALY DZIEN-MAZ PRACUJE OD RANA DO WIECZORA)
      jak tak dalej pojdzie to chyba ja pojde do psychologa ale ze soba.Pozdrawiam.
    • green_land Re: czy to autoagresja? 23.11.06, 11:02
      Może ma trudny okres? Nie radzi sobie z problemami, z tym, co dzieje się
      dookola niego? Spróbuj okazac mu więcej miłości i zrozumienia. Moje córka też
      potrafi dac w kośc, i gdy w końcu się rozryczy albo rozhardzi, to zamiast
      wymyslac kary za -duże słowo-niesubordynację, po prostu ją przytulam. Wtedy
      okazuje się, że ona sama nie wie, dlaczego tak się zachowywała, najczęsciej
      mówi, że jest smutna, coś było w przedszkolu albo miała zły sen. I najczęsciej
      jej przechodzi. U Ciebie przybrało to wprawdzie inna formę, ale spróbuj mu
      krótko i prosto objaśnić, jak się czujesz,że Ci przykro, że się tak
      zachowuje,że bardzo go kochasz, jest cudownym dzieciaczkiem. Aha, i mało
      zakazów, bo po prostu przestanie reagowac na nie i będzie sfrustrowany, więc
      może to znależc ujscie właśnie w samoagresji.Wiem z własnego doświadczenia, że
      za dużo zakazów po prostu odnosi odwrotny skutek.
      Ale takie walenie po głowie i inne różne formy samoagresji nie jest rzadkim
      zjawiskiem u nawet całkiem malutkich dzieci.
      Sprawdzę w domu, w jakiej książce o tym czytałam i jak znajdę - napiszę Ci.
      Pozdrawiam
      • maw3 Re: czy to autoagresja? 23.11.06, 11:23
        Moja córka tak robiła jak mniała ok.półtora roku.Ze złości, jeżeli jej czegoś
        zakazywałam to ona w płacz i biła sie po głowie.Jak jej zwracałam uwagę, zeby
        nie robiła tak, bo ją główka będzie bolała - to robiła jeszcze cześciej.Jak
        zaczęłam udawać, że mnie to nie obchodzi - przestałasmile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka