Dodaj do ulubionych

brak dojrzalosci co u niektorych mam!!!

23.11.06, 18:31
GORACY APEL DO MAM !!!
Otoz ostatnio zauwazylam ze sporo tu mam ktorym brakuje dojrzalosci i
odpowiedzialnosci za wlasne dziecko - wpisuja posty pod tytulem <jaka podjac
decyzje itd >
Ja przepraszam bardzo ale zadna z mam tu udzielajac sie nie zna waszego
dziecka , nie jest lekarzem i nie jest wam wstanie doradzic co macie zrobic!
Najlepiej poradzic sie lekarza lub isc do specjalisty chocby 2 lub 3 razy ,
sama czasmi majac watpliwosci chodzilam od jednego do drugiego lekarza - a
nigdy nie sugerowalam sie postami innych mam lub nie bralam tego jako
wykladnie.
Lepiej poszukajcie informacji w internecie na stronach fachowej medycyny -
lekarzy ktorzy opisuja przebieg roznych chorob niz przyjmowac cos za pewnik
bo inna mama powiedziala to a tamto.
Drogie kobiety opamietajcie sie i traktujcie to forum jako wymiane informacji
gdzie ewentualnie szukac pomocy a nie jako pewnik ze wasze dziecko jest chore
na ta sama chorobe co inne.
To moja rada i apel szczegolnie do mlodych mam ktore nie maja doswiadczenia i
sugeruja sie postami innych.

Obserwuj wątek
    • omamamia1 Re: brak dojrzalosci co u niektorych mam!!! 23.11.06, 19:42
      czyżby to znowu Ty pod innym nickiem? To już było,sprawdź w wyszukiwarce-
      temat "pewnie bedziecie obrażeni?"
    • anusia_29 Do dojrzałej mamy 23.11.06, 19:43
      Nie widzę w tym nic złego, że ktoś pisze: co zrobić, dziecko ma katar? A ja
      odpowiadam, że to i to. Ktoś inny napisze, że to i tamto. I co w tym złego.
      Napewno każdy i tak idzie do lekarza. A jeśli nie poszedł sam, to ktoś z forum
      proponuje, żeby się do niego udał.
      Ty może nie sugerowałaś się postami innych, ale radziłas innym: szczepić, dać
      antybiotyk itd. Dlaczego radziłaś. Trzeba było napisać: proszę do lekarza.
      Nikt nie trzyma w domu dziecka z temp 40*, nie siedzi przed komputerem i nie
      czeka, kiedy ktoś napisze.
      Skąd wiesz, że młode mamy bez doświadczenia nie idą do lekarza? Idą szybciej
      niż te mamy z doświadczeniem.
      • monikatm Re: Do dojrzałej mamy 23.11.06, 19:53
        Podpisuję sie pod tym rękami i nogami. Co to wogóle znaczy doświadczona mama?
        Ja mam 12 letniego syna i 3 i półroczną córkę.Przeżyłam z nimi wiele chorób,
        alergie, urazy itp. Ale świat się zmienia, medycyna idzie do przodu, jest też
        wiele domowych sposobów na katar, na ulżenie dziecku w gorączce czy męczącym
        kaszlu.Czemu się o nich nie dowiedzieć? Każdy powinien być otwarty,
        szczególnie, że może pomóc swojemu dziecku.Czasami, prosząc o poradę, wizytę u
        lekarza mamy za sobą lub jesteśmy tuż przed nią.Nie widzę nic złego w chęci
        poznania.Pozdrawiam.
    • dlania Re: brak dojrzalosci co u niektorych mam!!! 23.11.06, 19:59
      Droga dojrzała Mamo!
      Może i jesteś dojrzała, ale na pewno niedowartościowana. W innym przypadku po
      co miałabyś obrażać inne dziewczyny? Tak, tak, wiem: dla dobra ich dzieci. I
      tak dobrze się teraz czujesz: pokazałaś nam, jaka jesteś mądra, fajna i
      doskonała, no i rozważna. A my takie głupie: zamiast chodzić do lekarza to
      plotkujemy na forum. A dzieci z katarem to na 3 zdrowaśki do pieca wsadzamy.
      Kim Ty jesteś, że uważasz za stosowne oceniać innych ludzi? Masz jakąś miarkę z
      suwaczkiem: ta dojrzała, ta niedojrzała? - Niedoskonała i niedojrzała mama,
      która czasem potrzebuje podzielić się swoimi troskami z innymi.
      • anusia_29 przy okazji 23.11.06, 20:24
        Przy okazji porad mozna lekturę szkolna sobie przypomnieć.
        Pamiętam, że czyjąś siostrę wsadzili do pieca na 3 zdrowaśki - Antka czy Janka
        muzykanta?
        • dlania Re: przy okazji 23.11.06, 20:29
          Antkawink Janka zas obili, bo oskarżyli go o kradzież skrzypek, skutkiem czego
          zmarł, biedaczek.
          Dziś już chyba nie ma tych lektur w szkole?
      • monisia98 Re: brak dojrzalosci co u niektorych mam!!! 23.11.06, 21:07
        ja nikomu nie ublizalam wyzywajac kogokolwiek w przeciwienstwie do
        ciebie....bez komentarza, widocznie to dotyczy ciebie skoro sie tak miotasz
        • dlania Re: brak dojrzalosci co u niektorych mam!!! 23.11.06, 21:48
          Jeśli poczułas się urażona - przepraszam. Może rzeczywiście za bardzo mi
          adrenalina podskoczyła. Ale ja po prostu nie rozumiem takich czysto
          destrukcyjnych wypowiedzi, jak Twoja. Po co to piszesz? Naprawdę uważasz, że
          jest tu choć jedna osoba, która widząc swoje chore dziecko poprzestanie na
          wymianie zdań z innymi mamami/ tatami i nie pójdzie z nim do lekarza?
    • asia9817 Re: brak dojrzalosci co u niektorych mam!!! 23.11.06, 20:13
      Myśle że każda mama wie kiedy iść z dzieckiem do lekaża,a kiedy poradzić się
      koleżanki z takimi samymi doświadczeniami.Ja dużo skorzystałam na tych
      rozmowach a tym sam moja córka.Z podrowieniami mama na razie zdowej julki
      • ania.rene Re: brak dojrzalosci co u niektorych mam!!! 23.11.06, 20:19
        podpisuje sie pod mamuśkami. rzeczywiscie forum pomaga. my nie zadamy
        postawienia diagnozy ale rady....wtedy czasami mozna czuc sie spokojniej.
        pozdrawiam wszystkie "niedojrzałe" mamy z forum.
        • monisia98 Re: brak dojrzalosci co u niektorych mam!!! 23.11.06, 21:10
          co innego wymieniac poglady a co innego korzystac z niego jak z wyroczni ...
          ale skoro nie rozumiecie tego znaczy ze dla was to forum to jak lekarz i
          wyrocznia co zrobic i jak wyleczyc dziecko dzieki opinii kasi czy basi -
          przepraszam bardzo ale trzeba umiec rozwazyc gdzie wazniejszy jest leakrz a
          gdzie forumowe gadu-gadu.
          • neomama Re: brak dojrzalosci co u niektorych mam!!! 23.11.06, 21:16
            Droga moni. Wiesz po co m.in. jest forum? Otóż w celu wymiany doświadczeń. A
            skąd ty możesz wiedzieć czy jakaś mama traktuje porady innych mam jak wyrocznię?
            Chyba, że pisałaś o sobie. A jeżeli tobie to przeszkadza to nie czytaj.
            • monisia98 Re: brak dojrzalosci co u niektorych mam!!! 23.11.06, 21:20
              to widac po odpowiedziach i postach jakie pisza -naprawde mozna wiecej dziecku
              zlego zrobic niz dobrego sugerujac sie wlasnie choroba czy leczeniem innego
              dziecka. Bardzo duzo jest podobnych symtomow wywoujacych zupelnie inne choroby.
              • mag.avocado Re: brak dojrzalosci co u niektorych mam!!! 23.11.06, 21:30
                Niestety: lekarz tez nei wyrocznia.
                Moim zdaniem - im wiecej opinii, tym latwiej wyrobic sobie wlasne rozsadne zdanie.
                Co polecam.
                • anusia_29 Do rozsądnych dojrzałych mam 23.11.06, 21:34
                  Dajmy sobie z tym wątkiem spokój. To tania prowokacja by ten wątek był na
                  pierwszym miejscu. Załóżmy sobie lepiej drugi. Mamy przecież inne zdanie.
    • moninia2000 Re: brak dojrzalosci co u niektorych mam!!! 24.11.06, 09:47
      Hej!
      Chyba Cie rozumiem, mowisz o mamach, ktore traktowalyby to forum
      jako "wyrocznie".. Coz, ja sie nie obrazam, mnie to nie dotyczy. Jednak sadze,
      iz nie powinnas pisac tego w sposob jaki napisalas.
      Byc moze intencje sa dobre, jednak urazilas zapewne wiele mam, ktore byc moze
      wcale jako "wyroczni" forum nie traktuja, ale zabolalo je, ze ktos nazywa
      je "niedojrzalymi" za chec wymiany pogladow.
      Ja jestem mama pierwszej coreczki 15 mies prawie i wielu spraw nie wiem, o
      wielu czytam, dowiaduje sie od lekarzy (ale ci czesto mijaja sie w radach)i
      zagladam na forum, aby porozmawiac z mamami, ktore mogly miec jakies
      dowiadczenie w danej sprawie, lecz nie po to, by nie isc do lekarza czy
      poradni, ale po to, by wymienic sie pogladami. Wiele madrych rad tu uzyskalam,
      na ktore sama bym nie wpadal. Sama daje rady odnosnie malych rzeczy: katary
      itp, z metod naturalnych, z ktorych jestem w miare dobra i tyle. Bo za lekami
      nie przepadam, za faszerowaniem maluszkow itp.
      Byc moze zmien forme, moze troche lagodnosci, a jesli ktos traktuje to forum
      jak owa "wyrocznie"...coz, lepiej zeby tak nie robil.
      Moni
    • green_land Re: brak dojrzalosci co u niektorych mam!!! 24.11.06, 15:48
      No to ciekawam, co tu robisz...
      • zuzia_i_werka Re: brak dojrzalosci co u niektorych mam!!! 24.11.06, 19:27
        Czuwa i ostrzegasmile)
        • green_land Re: brak dojrzalosci co u niektorych mam!!! 24.11.06, 20:28
          he he he
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka