Dodaj do ulubionych

głowa w ścianę

IP: *.* 09.04.02, 14:42
Moja niuńka tak właśnie reaguje, gdy jej się odmawia lub nie pozwala na zrobienie czegoś, co ona chce,a czego jej nie wolno - uderza się głową w ścianę, podłogę lub łóżeczko - i mówi "uderzyła głowę". Ma 21 mcy, dużo mówi, jest nadzwyczaj bystra i ma świetną pamięć. Staram się odwracać w takich przypadkach jej uwagę...może powinnam reagować inaczej??Co robić, przecież boli ją jak się uderza...
Obserwuj wątek
    • Gość: Hermiona Re: głowa w ścianę IP: *.* 09.04.02, 18:47
      Dokładnie to samo robił mój Jędruś! Najpierw walił głową o ścianę, o drzwi albo o podłogę z całej siły i chodził z posiniaczonym czołem - na poczatku nie reagowałam, myśląc, że jak poczuje, że Go boli to sam przestanie. Niestety tak nie było i zaczęłam się bać, że sobie tę łepetynę rozbije.Wymyśliłam wtedy razem z Jego starszą siostrą taki sposób : kiedy tylko zbliżał się do ściany, któraś z nas kładła dłoń na miejscu, w które zamierzał uderzać i zamiast w ścianę - walił w rękę. Nie było tego łomoczącego efektu i zaczęło Go to rozśmieszać. Potem wręcz czekał, żeby Mu podłożyć dłoń.Potem miałam juz powoli dosyć biegania za Nim i kiedy zabierał się za walenie w ścianę, mówiłam tylko "Jędrusiu, to będzie bolało, bo ja nie położyłam ręki" - spróbował raz i drugi - przekonał się i przestał. Czasem tylko zdarzało Mu się kłaść na podłodze, ale wtedy to było walenie głową kontrolowane - najpierw wolniutko i ostrożnie się kładł, a potem delikatnie stukał głową.Teraz ma 3,5 roku i od dawna Mu się to nie zdarza.
    • Gość: GrazynaP Re: głowa w ścianę IP: *.* 10.04.02, 09:49
      Ze wzgledu na mozliwosc wystapienia mikrourazow nalezy dazyc kazdym sposobem do tego, aby dziecko nie walilo glowa.Mam podobny problem i kiedy odwracanie uwagi nie pomaga trzymam ja mocno az sie troche wyzlosci. Potem jej przechodzi i glowa cala pozostaje.
    • Gość: asik Re: głowa w ścianę IP: *.* 10.04.02, 09:57
      Witaj,Mam to samo z moim 19-sto mies. synkiek. Zachowuje się identycznie gdy się na coś zezłości. Staram się wtedy odwrócić jego uwagę żeby sobie nie zrobił krzywdy. Mam nadzieję że kiedyś to minie, nie pozostawiwszy po sobie żadnych pamiątek na główce.Pozdrawiam,Asik mama Kuby

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka