Dodaj do ulubionych

temperatura a ząbkowanie

IP: *.* 10.04.02, 06:48
Potrzebuję pomocy! Mój syn-pół roku,zaczął ząbkowanie. Czy możliwe jest aby towarzyszyła temu temperatura w okolicach 38-38,5 stopni Celsjusza? Trwa to już dwa dni, cały czas z taką temperaturą. A zębów nie ma...Co robić, siać panikę u lekarza :) czy jeszcze czekać?!dzięki za pomocmiskaPS dodam,że żadnych objawów typu kaszel czy chrypka nie ma.
Obserwuj wątek
    • Gość: Gosia1 Re: temperatura a ząbkowanie IP: *.* 10.04.02, 08:28
      Misko, przy ząbkowaniu może być temperatura, ale również w taki sposób objawia się tzw trzydniówka. A i wiek Twojego dziecka jest jak najbardziej właściwy do przechodzenia tej wirusówki. Jeśli jeszcze jej nie znasz, już piszę czym się objawia - własnie gorączką, czasem nawet wyższą od tej którą opisujesz, trwającą ok 3 - 4 dni. Potem gorączka, tak nagle jak się pojawiła, spada, i - może, ale nie musi - pojawia się wysypka w okolicy brzuszka i tułowia. Obserwuj może jeszcze dzisiaj synka, jeśli nie będzie zmian, lepiej zasięgnij porady pediatry. I nie martw się, dzieci chorują, oj jak chorują, ale naprawdę potem przestają. :-) Trzymaj się!Pozdrawiam Gosia
    • Gość: Jana Re: temperatura a ząbkowanie IP: *.* 10.04.02, 08:46
      Ile razy moja Misia ząbkowała tyle razy pojawiała się gorączka powyżej 38 st. C. Za kazdym razem łudziłam sie że to od zębów i za każdym razem niestety było to choróbsko. Przy pierwszym zębie (właśnie w wieku pół roczku) miała 38,5 i też żadnych objawów typu kaszel i katar. Ponieważ to była jej pierwsza podwyższona temperatura stwierdziłam że rozsądnie będzie żeby obejrzał ją lekarz. I okazało się że mała ma infekcję gardła, kaszel dołączył się kilka dni później. Oczywiście to nie było nic groźnego i wszystko (tym razem) skończyło się dobrze. Pediatrzy, z którymi miałam do czynienia twierdzili, że przy zabkowaniu temperatura nie może przekroczyć 38 (no chyba żeby było zapalenie dziąseł), wiec jeśli przekroczy, nalezy podejrzewać że dziecko jest chore.I faktycznie czwarty ząbek podnósł temperaturę dziecka do 37.8 i to tylko na jeden dzień.serdecznie pozdrawiam, życze zdrówka i pięknych zębówJana
    • Gość: Alexia Re: temperatura a ząbkowanie IP: *.* 10.04.02, 09:57
      Mój syn (starszy)przy wyżynaniu ząbków zawsze cierpiał okrutnie, temperatura pow. 38 stopni, przez dwa trzy dni ale też ja zawsze siałam panikę :) i do lekarza chodziłam, bo rzeczywiście dziewczyny mają rację może to być ząbkowanie ale nie musi...lepiej sprawdzić... pozdrawiam Ola
    • Gość: MaMi Re: temperatura a ząbkowanie IP: *.* 10.04.02, 17:42
      A u mojego synka przy zabkowaniu nigdy nie dzialo sie nic specjalnie niepokojacego (tylko straaaaszne marudzenie i troche placzu), ale przy gornych trojkach mial wlasnie wysoka goraczke-prawie 39 stopni. Oprocz tego troche luzne kupy i nic wiecej tzn. apetycik i humorek w normie. Trwalo to kilka dni. My od razu poszlismy do lekarza, pewni, ze to pewnie jakies zapalenie gardla, trzydniowka itp a on wlasnie powiedzial, ze przy gornych trojkach dziecko moze miec nawet 40 stopni, biegunke, wymioty itd. Wydaje mi sie, ze przy takim malym dziecku, ktore samo oczywiscie nie powie, co sie tak naprawde dzieje lepiej isc do lekarza, chociazby po to, zeby sie uspokoic. U malych dzieci stan czesto zmienia sie bardzo szybko, nasz synek raz mial leciutka chrypke, dobre samopoczucie i tylko stan podgoraczkowy i doslownie godzine pozniej mial juz 38,5 i jak sie okazalo poczatki ropnej anginy (mama histeryczka poleciala do przychodni juz przy tym stanie podgoraczkowym, dziecko w poczekalni jeszcze szalalo a w gabinecie juz sie slanialo na nogach). Ja tez mam zawsze taki problem-co sobie pomysla w przychodni (ze zawracam glowe itd), czy isc od razu czy czekac itp, ale niech sobie mysla co chca, moge dla lekarza byc nawet najwieksza histeryczka na swiecie, ale wole sie uspokoic. Chociac idealem w takiej sytuacji byloby miec lekarza zaprzyjaznionego, znajacego dziecko, do ktorego moznaby zadzwonic w kazdej chwili i po prostu zapytac. Pozdrawiam i zycze zdrowka i BEZbolesnego i BEZproblemowego zabkowania
      • Gość: madzia22 Re: temperatura a ząbkowanie IP: *.* 10.04.02, 19:34
        A ja właśnie mam takiego lekarza. Raz zadzwoniłam do niego przed 6 rano kiedy Kuba dostał gorączkę ponad 39 C. Chociaż go obudziłam, spokojnie powiedział mi, żebym dała mu jakiś paracetamol i, że przyjedzie o 10. I przyjechał.Z ząbkowaniem rzeczywiście może być związana temperatura, może pojawić się nawet ropny stan zapalny, co właśnie przechodzimy z Adasiem. Może być dosłownie wszystko.Lepiej jednak skonsultować się z lekarzem, tak na wszelki wypadek.POzdrawiamMAdzia
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka