szeniaa Re: neisseria sp. i streptococcus viridans 28.11.06, 10:22 wiesz co znawcą od bakterii n ie jestem wiem tylko że szkudzą tam gdzie są znalezione jeżeli są w gardle to dziecko pewnie ma anginę ale to tylko moje sugestie spróbuj wpisać sobie nazwy tch bakterii w gogle i powinnaś mieć kilka opracowań fachowych na ten temat Odpowiedz Link Zgłoś
nexi4 Re: neisseria sp. i streptococcus viridans 28.11.06, 10:36 Juz sprawdzalam. Niewiele tam akurat o tych odmianach. Dzieclko jest zdrowe, tzn. nie ma ani anginy ani kaszlu ani nawet kataru. Wskazaniem do zrobienia wymazu bylo wysokie ASO - 780. Odpowiedz Link Zgłoś
szeniaa Re: neisseria sp. i streptococcus viridans 28.11.06, 11:56 no faktycznie na temat neisserii nic konkretnego też nie znalazłam ale co do streptcoccusa to troszk ę lepiej, pewnie już widziałas?... www.lek.com.pl/wiedza/paciorkowce.php Odpowiedz Link Zgłoś
gan33 Re: neisseria sp. i streptococcus viridans 28.11.06, 17:43 Załamać sie można tekstem typu że wszystkie bakterie szkodzą - w gardle i j. ustnej mamy wszyscy wiele gatunków bakterii, które są tam konieczne i m.in. chronią nas przed zakażeniami, te które masz na wyniku też. Nie powodują one żadnych infekcji gardła. Po prostu trafiłaś na kiepskie laboratorium, które nie zinterpretowało ci poprawnie wyniku. Odpowiedz Link Zgłoś