IP: *.* 25.08.02, 10:56
u mojego synka juz od jakiegos czasu utrzymuje sie na skorze cos co mi kojarzy sie z liszajem zauwazylam ze zacczely pojawiac mu sie nastepne malutkie nie wiecie jak to zlikwidowac i czy jest to cos groznego? lekarz powiedziala ze to prawdopodobnie jakas reakcja uczuleniowa
Obserwuj wątek
    • Gość: agniesia1 Re: liszaje? IP: *.* 25.08.02, 16:56
      moja córka w taki sposób reagowała na pokarm .może musisz sprawdzić co ją może uczulac.? a spróbuj smarować jakąs maścią?
      • Gość: kasiap. Re: liszaje? IP: *.* 26.08.02, 15:22
        u mojej corki dermatolog stwierdzila suchy liszajec, mowiac ze zarazila sie tym najprawdopodobniej w przedszkolu, bo w domu nikt z nas tego nie ma. Tania ma suche czerwone placki, troche krostowate, dziwnie to wyglada, trudno opisac, na posladkach. Smaruje ja masciami przeciwbakteryjnymi: Dicortineff na noc i Mupirox rano. Po czterech dniach nie ma sladu, ale niestety nawraca. Wg dermatologa bardzo trudno to calkowicie wyleczyc, ale jest to mozliwe. Taki suchy liszajec rzadko sie zdarza, moze Twoja corka ma cos innego, trzeba chyba sprobowac u dobrego dermatologa.Kaska
        • Gość: onka Re: liszaje? IP: *.* 12.09.02, 22:05
          Kasiu,mogłabyć napisać coś więcej o tycm liszajcu? Czy to nie wiąże się z alergią (bo Twoja córeczka chyba alergiczna, o ile pamiętam), czy zupełnie niezależne? Dermatolog był dzieicęcy, czy ogólny?Może być na priv.pozdrawiamonka
    • Gość: K_P Re: liszaje? IP: *.* 28.08.02, 10:10
      jeśli to są takie lekko czerwonawe to może być skaza białkowa.Spróbuj niedawać dziecku mleka ani przetworów i obserwuj.typowe wysypki są pod kolanami .na nóżkach.Miejmy nadzieję że to nie skaza moja córka ma skaze i jest to bardzo uciążliwe
    • Gość: sarenka Re: liszaje? IP: *.* 29.08.02, 19:01
      U mojego synka też wychodzą takie plamki. Ja smaruję je kremem Topialise i jest lepiej. Kupisz w aptece, ale w niektórych aptekach trzeba wcześniej zamówić. Kosztuje ok.38zł. Maść tą polecił mojej koleżance dermatolog. U mojego małego działa.PozdrawiamKasia - mama Maćka
      • Gość: karolla Re: liszaje? IP: *.* 31.08.02, 13:34
        Mi lekarz przepisał Lorinden c.Jest na receptę i po trzech dniach przechodzi.(farbuje trochę na żółto)
    • Gość: wyroślaczka Re: liszaje? IP: *.* 13.09.02, 09:36
      WitamMój Damianek miał coś takiego kilka miesięcy temu i to faktycznie była reakcja uczuleniowa, ale do tej pory nie wiadomo na co. Dermatolog powiedział jednak, że to raczej uczulenie kontaktowe, bo przy pokarmowym zawsze zajęta jest buzia dziecka. Pomogła dopiero maść sterydowa przez 3 dni i taka robiona na zamówienie przez 10 dni. Trzeba to koniecznie leczyć, bo będzie się rozprzestrzeniać.Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka