Dodaj do ulubionych

1 ml moczu 34 tys. pałeczek E coli

04.12.06, 22:23
Dziewczyny bardzo prosze o pomoc bo u mojej 6 m-c córki w posiewie moczu
wyszły bakterie Escherichia coli i tak jak napisałam w tytule w 1 ml moczu 34
tys. pałeczek E coli - co mam przez to rozumiec czy to dużo czy mało?
Co za paskudztwo przytrawiło sie naszej niuni.
Nadmieniem iz mieszkam w małej miejscowosci i nie mam mozliwposci konsultacji
ze specjalistą a moja pani pediatra po tym wyniku wzruszyła ramionami i
przypisała Zinnat i Nystatyne nie udzielajac przy tym wyjasnień no bo i po co
"prawo pacjenta do informacji" w jej słowniku nie istnieje.
Bardzo prosze was o pomoc i jakies informacje i uwagi na ten temat.
Moze niewłasciwie dbam o pitunie naszej córusi?.
Jakie sa nastepstwa tej bakterii czy one sie rozwijaja i zmieniaja w co
gorszego.Czy jest to grozne dla zdrowia.
NIUNIA WCZESNIEJ MIAłA ROBIONE BADANIE MOCZU I TAM WYSZłY LICZNE BAKTERIE stad
tez pomysł z posiew no i tu prosze e-coli
Z gory wielkie dzieki.
Obserwuj wątek
    • gan33 Re: 1 ml moczu 34 tys. pałeczek E coli 04.12.06, 23:49
      Przypadkiem nic nie pomyliłaś z tą ilościa bakterii w 1 ml moczu. Z taką
      precyzją nie wylicza się ilości- sa określone wzorce a to co podajesz do nich
      nie pasuje.W każdym razie to nie jest ogromna ilość, zwykle w objawowym
      zakażeniu jest o wiele więcej. No i po co ta nystatyna- skoro ona działa na
      grzyby a twoje dziecko w wyniku grzybów nie ma więc moim zdaniem to bardzo na
      wyrost. Jeśli już miałaś zakażenie ukł.moczowego to i tak musisz poszukać
      specjalisty i zrobić na poczatek przynajmniej usg dziecku w kierunku refluxu
      moczowego (co usposabia do częstych zakażeń).No i radzę zmień pediatrę bo ma
      obowiązek wyjaśnić ci co i jak a nie traktować rodziców jak idiotów.
      • misiek2006 Re: 1 ml moczu 34 tys. pałeczek E coli 05.12.06, 00:00
        1 ml moczu wychodowano 34 tys. pałeczek Escherichia coli -Tak mam napisane na
        wyniku badań mikrobiologicznych więc trudno mi cokolwiek powiedziec na ten temat.
        Co do Usg to zapomiałam napisać ze miała robione i wszystko wporzadku.
        To nasze pierwsze zakażenie ukł. moczowego "chyba" bo wczesniej nie robiłam
        wyników moczu.
        Ps. Co do zmiany pediatry to nie mam wielkiego wyboru poniewaz jest jedyny a
        szczerze mówiąc to dałam plame przeciez mogłam powiedziec ze mam obowiązek
        udzielić mi informacji ale chyba byłam tak przejeta tym wynikiem ze odpusciłam
        sobie. A szkoda bo teraz siedze i wertuje internet usiłując się czegoś dowiedzieć.
        Dzieki serdeczne
    • bea-ta Re: 1 ml moczu 34 tys. pałeczek E coli 05.12.06, 08:12
      Masz klasyczne zapalenie ukł. moczowego i lekarz zalecił odpowiednie leki-
      Zinnat działa na ZUM, a nystatyna jako lek p/grzybiczy chroni przed grzybica
      ukł. pokarmowego która wyniknąc może z antybiotykoterapii. dziecko powinno
      jeszcze otrzymywac lacidofil- dodaj po 1/2 kapsułki do mleka i podaj, nawet do 2
      tyg. po antybiotyku daje się probiotyk- bakterie kw. mlekowego zap. wyjalowieniu
      przez antybiotyk przew. pok. Zakazenia u dziewczynek moga się zdarzac z powdu
      szerokiej i krótkiej cewki moczowej- zakażenie do ukl. moczowego wnika prze
      cewkę droga wstepująca- zastanów się wieć czy;
      - dośc często zmieniasz pieluchy- mokra pielucha to świetna pozywka dla
      bakterii, które rosna masow w cieple i wilgoci- zmieniamy często- nie oszczędzamy
      - czy dobrze myjesz córe- srom zawsze od strony przedniej do tyłu- nigdy na
      odwrót, bo wówczas bakterie z przew. pokarowego- e.coli jest taka bakteria-
      dostają się do cewki moczowej, dlatego tez po kupie dziecko zawsze myjemy woda z
      mydełkiem a nie chusteczkami- nawet przy zmianie pieluchy- chustki sa tylko na
      spacery, nie myją dokładnie a mażą!!!!!!
      Dobrze dziecku podawac wit. C- zakwasza mocz, zas dzieci mają tendencje do
      zasadowego moczu z powdu diety mlecznej- mleko zmienia ph moczu, wiec wit. C
      zakwasza go i zap. infekcją.
      Przyczyna ZUM może tez byc i refluks moczowy- cofanie moczu do nerek, ale 1
      zakażenie nie ejst zaraz powodem do robienia USG z w/wym. powodów. jednak jesli
      drugi raz zdarzy sie dziecku zak. ukl. moczowego to trzeba juz iśc do nefrologa
      i zrobic koniecznie usg czy inne zalecone przez niego bad. specjalistyczne!!!!
      Przy refluksie ZUM będą się powtarzac i trzeba leczyć refluks przede wszytskim.
      Po zakończeniu antybiotykoterapii gdzies po ok. 3 dniach od ostatniej dawki znów
      nalezy powtorzyc mocz i sprawdzic czy antybiotyk był skuteczny, podawać
      probiotyk. Wszytsko jest ok. zalecone, reszte dopisałamsmileBeata
      • misiek2006 Re: 1 ml moczu 34 tys. pałeczek E coli 05.12.06, 17:37
        Dziękuje bardzo za wyjasnienia i cenne rady
        Pozdrawiam
      • madziulec Bea-to 05.12.06, 19:03
        Bardzo cenie sobie Twoje rady na wielu forach, ale tym razem nie moge sie z Toba zgodzic.
        To co tu jest jest ewidentnym przykladem zamieczyszczenia moczu - 10^4 przeciez, bez podania jak wyglada badanie ogolne.
        Mysle, ze dobrze byloby ponownie pobrac mocz.

• mami7 Re: Bea-to 05.12.06, 19:15
          to jest faktycznie miano 10 do 4. Jak pisła Madziulec wskazywac moze na zanieczyszczenie. A, że w badaniu ogólnym były bakterie, to nic to, bywają jak się nie przyłoży do prawdiłowego ppobrania moczu. A jak się zwykle tego nie robi, to nietrudno o taki wynik.

Napisz w jakim stanie jest dziecko?
          • misiek2006 co mam rozumiec przez "miano 10 do 4" 05.12.06, 23:40
            Dziewczyny co mam rozumiec przez "miano 10 do 4" ? jestem zielona w tej kwesti
            takze bardzo prosze o wyjaśnienie.
            A co do mojej córusi i jej zdrowia to jest bardzo radosnym dzieckiem, zdrowie
            róznie ale poza czestym katarem, lekką infekcją gardła i ostatnią trzydniówką to
            nie ma co narzekać.
            Sam problem pojawił się przy ostatnim szczepieniu przy którym okazało się ze
            Niunia przez miesiąc przybrała tylko 50 g i pediatra zlecił badanie krwi i moczu.
            Moje dziecko ma 6,5 m-ca i wazy 6600 wiem ze to mało ale ma apetyt, swietnie się
            rozwija itp. (karmie ją piersią + słoiczki).
            Nadmienie ze mocz miała pobierany podczas trzydniówki (pediatra tak kazała bo
            nie wiedziała czym jest spowodowana ta gorączka byłam na wizycie pierwszego dnia
            goraczkowania).
            Pozdrawiam
            • madziulec Re: co mam rozumiec przez "miano 10 do 4" 06.12.06, 07:13
              odpisalam Ci na forum o refluksie - zobacz.
              Przepraszam, odpisalabym i tu, ale jestem troszke chora i nie za bardzo mam zdrowie.
              • mini215 Re: co mam rozumiec przez "miano 10 do 4" 06.12.06, 08:06
                Hej.Moje dziecko też ma zakażenie moczu.Jeszcze nie byłam z tym u pediatry,bo
                robię drugie sprawdzające badanie i dopiero z potwierdzeniem idę.Czy
                słyszałyście,że bakterie w moczu powodują kłopty ze spaniem?Wspierajmy się, bo
                je też się martwię,
                • madziulec Re: co mam rozumiec przez "miano 10 do 4" 06.12.06, 08:35
                  Nie slyszalam o tym. Moje dziecko ma 2,5 roku - srednio raz na miesiac, czasem 2 razy ma, raczej mial zakazenie ukladu moczowego (z roznym natezeniem).
                  Klopoty ze spaniem mial z innego powodu - zdiagnozowanego.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka