Dodaj do ulubionych

zepsute zeby -pomocy

08.12.06, 14:21
To życie jest okropne. Dopiero co operacja, jeszcze w trakcie sprawa z
badaniem larweyngologicznym a tu nowa "niespodzianka" w postaci dwóch
zepsutych zębów. Wiem że ten watek był juz nie raz, ale prosze jednak o
rade . Co mam teraz robić? On ma 21 miesięcy i nie ma mozliwości żeby dał
sobie wyleczyć zęby . Tak się boje o jego serducho. Bardzo prosze was o
namiary na gabinety stomatologiczne - najlepiej przy jakiś klinikach
dziecięcych które leczą ząbki u małych i chorych dzieci. Jestem z woj.
lubuskiego.pozdrawiam
Sylwia
Obserwuj wątek
    • jukilop Re: zepsute zeby -pomocy 08.12.06, 16:07
      Sylwia - ja miałam taki problem
      wyrywany ząb u Marcina - koszmar tydzień szukałam pomocy nikt (prywatne
      gabinety - nic )
      Pomogła mi kuzynka , u siebie w szpitalu , niestety nie moge Ci obiecać ze w
      ten sam sposób Ci pomoge chociażby z jednego powodu - tam jest stomatolog dla
      dorosłych , więc maluszka pewnie by nie przyjął.
      Marcin dostał znieczulenie ,ale cały czas była przy nim Pani anestezjolog
      (znajomosci kuzynki - nie ukrywam) potem 1 godz na korytarzu by zobaczyć czy
      nic sie nie dzieje
      Z pewnoscią musisz wyleczyć zęby !!!!!!!!!!!! KONIECZNIE on nie moze mieć
      ognisk bakteryjnych , a niestety zepsute zęby to raj dla bakteri.
      Jedyne co mogę Ci doradzić to ze kiedy ja szukałam stomatologa zadzwoniłam na
      Szpitalna do kardiologa i zapytałam co mam robić .Pani dr odpowiedziała że oni
      maja podpisana umowę ze szpitalem ZOZ nad matka i dzieckiem im. Krysiewicza w
      Poznaniu ul też Krysiewicza 7/8 tel. 0-61 852-04-58
      Tam jest stomatolog
      i o to właśnie chodzi by być jak najblizej szpitala z takim dzieckiem
      kardiologicznym , w razie jakiś nieprzewidzianych historii.
      Zadzwoń do kardiologa który Was prowadzi to Wam to potwierdzi , lub zasugeruje
      gdzie jeszcze możeci sie udać przeciez nie Wy pieerwsi macie ten problem
      choc szczerze jak ja o tym z nimi rozmawiałam to miałam takie wrażenie jakby
      Marcin był jedynym "dzieckiem " z wada serca i zębem do wyrwania
      Na odpowiedź Pani dr. czekałam 2 dni aż ustalą gdzie możemy się zgłosić
      Mam jeszcze tel do takiego nowego w Poznaniu Centrum Stomatologicznego na ul.
      Bukowskiej
      tel. 8547-290
      zapytaj o panią dr.Borysewicz
      (tak mam zapisane w moich notatkach wtedy jak ja szukałm nie znam jej ale takie
      nazwisko widnieje przy zapisanym nr.tel)
      Nie wiem czy oni tam robia to na narkozę - nie pytałam
      Niestety bardziej nie umiem Ci pomóc
      pozdrawiam
      zawsze szukam od Ciebie jakichkolwiek wiadomości
      jak tam Michaś ??????
      Z całego serca życzę Wam powodzenia i rozwiazania szybko problemu

Magdalena
      (mama MarcinasmileP-ń
      • driadea Re: zepsute zeby -pomocy 08.12.06, 16:22
        Hmm, ja nigdy nie miałam takich "sensacji", kardiolog dał mi tylko wytyczne dot.
        profilaktyki zapalenia wsierdzia. Zęba wyrywałam w zwykłym gabinecie, nikt nie
        robił żadnych problemów. Teraz muszę wyrwać 4 zęby, zdrowe, bez ognisk zapalnych
        (zakładam aparat stały) i muszę to zrobić w szpitalu, ale tylko dlatego, że
        jestem na leczeniu przeciwkrzepliwym, a nie dlatego, że jestem "kardiologiczna".
        Widać, że "co kraj to obyczaj".
    • water7 Re: zepsute zeby -pomocy 08.12.06, 18:05
      Polecam CZD 15 grudnia są zapisy na nowy kwartał nr na centralę 22 815 70 00
      prosić ze stomatologią. Mieliśmy tam leczone ząbki w narozie w czerwcu br mamy 3
      lata 9 mc. pozdrawiam
      • teletombola1 Re: zepsute zeby -pomocy 08.12.06, 19:26
        właśnie w czwartek jadę ze swoją córeczką do Krakowa, (tam gdzie miała
        operację), narazie na konsultacje stomatologiczną. Ania ma bardzo brzydkie ząbki
        no i pewnie coś z tym będą robić, a co to zobaczymy.
        • jukilop Re: zepsute zeby -pomocy 08.12.06, 23:16
          Driadea - powód powiem Ci jaki
          jak lekarz stomatolog słyszy: dziecko z wada serca po prostu boi się , a moze
          jest po prostu odpowiedzialnym człowiekiem
          Inaczej jest w przypadku dorosłych (np.mój maż - rozrusznik) żaden problem
          a mówi ze go ma - jest po prostu dorosłym człowiekiem i przychodzi na własną
          odpowiedzialność . Myśle ze na tym polega róznica.
          A wogóle niektórym dzieciom trzeba to robic na narkozę - tu pewnie zaczynaja
          się schody
          • aaparzoch1 Re: zepsute zeby -pomocy 09.12.06, 00:11
            No i w takim moemencie ślę ciepłe mysli w kierunku naszej pani stomatolog
            Justyny. Nigdy nie robi problemów, przepisuje nam antybiotyk, znieczula Radka
            na nasza prośbę i puszcza w niepamięc dawne histerie Radka smile)
            Od niej jednak wiem, ze z narkozą nie mozna przesadzać bo rozmawiałayśmy na ten
            temat.
            • i.w.a i jak to załatwiłaś? 15.12.06, 17:28
              ma pytanie ja też jestem z lubuskiego i jestem ciekawa czy znalazłas
              stomatologa który wyleczy zabki twojemu dziecku.nie chcę krakać ale zauważyłam
              u mojej 2,5 letniej córci dziurę w zębie,narazie jest chora jak wyzdrowieje
              pójde z nią do stomatologa i nie wiem co zrobię jak trzeba bedzie
              plombowac.pozdrawiam Iwona i Wiki TGA
    • michaleksylwi1 Re: zepsute zeby -pomocy 15.12.06, 21:22
      jeszcze nic nie załatwiłam, bo teraz numer jeden to badanie laryngologiczne
      (ciężki oddech po intubacji) na które nie zdecydowano się w Zielone Górze i
      czeka nas zabieg w Poznaniu. Zęby muszą niestety poczekac.
      • teletombola1 Re: zepsute zeby -pomocy 16.12.06, 17:01
        Na lutego mamy termin zabiegu usunięcia ząbków, a które się da to do leczenia.
        Odbędzie się to w narkozie całkowitej przez przyjęcie na oddział kardiologii.
        Pani doktor powiedziała, że jest duża próchnica, ale bez ognisk zapalnych.
        Jednak trzeba to usunąć, bo u dzieci chorych na serce nie można ryzykować.
    • ewelia5 Re: zepsute zeby -pomocy 17.12.06, 00:39
      Kamilka ma ostatnio leczone zęby bez wiercenia. Może w PL też się da.
      Zapytajcie. Wiem może koszty są duże ale przecież warto. Jestem na siebie
      bardzo zła że leczyłam na urlopie dziecku zęby lapisowaniem. Nie pomogło 2
      miesiące później strasznie ją jeden rozbolał. Więc poszliśmy tutaj po pomoc.
      Pani tylko oczyściła tym "powietrzem" i zalepiła. Miesiąc już minął. Działa.
      Wiecie po wierceniu u takich maluszków plomby też wylatuja. Wierzcie
      przeszlismy to. A wyrywanie to też nie najlepszy sposób. Przecież dziecko musi
      dobrze gryżć jedzenie. Niestety nie wiem co to za metoda nie byłam na wizycie.
      Mąż był powiedział mi tylko że to lekarstwo i trochę się potrzyma.
      Wiem jak trudno iść z maluszkiem do stomatologa a tym bardziej namówić go na
      zrobienie mu coś w buzi. My pierwszą wizytę zaliczyliśmy po 1,5 roczku.

Powodzenia. Może ktoś napisze jak to jest z tym w PL. Może nie trzeba usypiać,
      borować. Napiszcie proszę.
      Pozdrawiam serdecznie Ewelina mama Kamilki.
      • teletombola1 Re: zepsute zeby -pomocy 19.12.06, 09:12
        Ewelina, bardzo mnie to zainteresowało co piszesz i będę się dowiadywać co to za
        metoda i czy u nas się ją stosuje. Powiez tylko, czy to jest metoda bezbolesna?
        • ewelia5 Re: zepsute zeby -pomocy 19.12.06, 14:59
          Jak najbardziej bezbolesna. Z tego co mi mąż powiedział to pani
          wycyściła "powietrzem" zęba i poprostu zakleiła wypełnieniem. Nic więcej nie
          wiem. U córki właśnie dziś wypadła sad. Dwa miesiące wytrzymała, ale pani dr
          powiedziała że kamilka się ruszała i że długo nie bedzie ale ząbka wyleczy.
          Boli ją. Dzwonilismy po drugą sad. Dzis nie udało się nam umówić wizyty. Ale za
          to skierowano nas do Szpitala Specjalisycznego do Dziecięcej Klininiki
          Dentystycznej. Jedziemy po nowym roku.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka