Dodaj do ulubionych

pobieranie krwi

IP: *.* 12.11.02, 17:24
Mój dwuletni synek ma mieć po raz pierwszy pobraną krew. Chciałabym się dowiedzieć jak wygląda pobieranie u dwulatka. Wiem, że u maluszków wbija się igłę i czeka, aż krew sama wypłynie. Czy mój synek będzie miał takie pobieranie, czy już "dorosłe". Może to błachostka, ale ja się denerwuję i nie wiem jak się do tego przygotować.
Obserwuj wątek
    • Gość: flaska Re: pobieranie krwi IP: *.* 12.11.02, 23:58
      Zależy ile tej krwi ma być pobrane ( na jakie badanie) i od " zwyczajów " w miejscu gdzie będzie mial pobieraną krew i od aparatury jaka ma laboratorium.ewa
    • Gość: dorotaM Re: pobieranie krwi.zdecydowanie z palca. IP: *.* 13.11.02, 12:32
      Z mojego doświadczenia radziłabym ci znależć laboratorium,w którym pobiorą dziecku krew z palca.Do ukłucia paluszka są takie specjalne nakrętki,że dziecko nie zdąży się zorientować co się stało,a krew już leci.Mojemu synkowi w ten sposób pobrano krew na wiele badań(morfologia,OB,rozmaz)laborantka wycisnęła mu trzy cieniutkie menzurki i po krzyku.Trzeba dziecko przygotować ,że pani ukłuje tak jakby ugryzł komar tj.troszkę będzie bolało,ale tylko troszkę.Nie radzłabym ci decydować się na pobranie z żyły.Tak małemu dziecku ciężko się wkłuć(czasem trzeba kilka razy) i jest to wg mnie niepotrzebny stres.Pozdrawiam i życzę mocnych nerwów .Dorota.
      • Gość: Bułeczka Re: pobieranie krwi.zdecydowanie z palca. IP: *.* 13.11.02, 12:44
        Do wiekszosci badan potrzebna jest krew z zyly , o Ob pobieranym z palca pierwsze slysze, no ale moze do szpitala w ktorym pracuje jeszcze ta nowinka nie dotarlasmile)Pozdrawiam emamy
        • Gość: guest Re: pobieranie krwi.zdecydowanie z palca. IP: *.* 13.11.02, 13:00
          Ja też polecam pobieranie krwi z paluszka. Jest to dosyć powszechna metoda i stosowana od dawna. Mój 14 miesięczny synek miał już 2 razy pobieraną krew w ten sposób(morfologia), było przy tym trochę krzyku ale to nie z bólu, raczej nie podobało mu się , że trzymamy mu rączkę.
          • Gość: EDYTA_1 Re: pobieranie krwi.zdecydowanie z palca. IP: *.* 13.11.02, 13:39
            Witam,Każda metoda jest dobra tylko zależy jaka jest osoba , ktura pobiera krew,czy ma styczność z dziećmi czy nie.W mojej przychodni jest osoba pielęgniarka do pobierania krwi u dzieci.Mateuszek miał pobieraną krew dwa razy raz z palca i z żyły,trwało to szybko i zanim się zorientował było już po wszystkim.Pozdrawiam Edyta z Mateuszkiem.
    • Gość: guest Re: pobieranie krwi IP: *.* 14.11.02, 22:48
      Moja corcia -18 m-cy - miala juz kilka razy pobierana krew z zyly. Na poczatku tez upieralam sie ze ma byc koniecznie z palca, mala wila sie z placzu, ze trzymaja i mietosza jej paluszek - wydaje mi sie ze to jeszczebardziej boli, z palca tak szybko nie plynie. Potem zdecydowalismy sie z zyly. czasami sa problemy ze znalezieniem i musimy isc drugi raz ale trwa to chwile i po bolu. Szybko zapomina.Aga
      • Gość: dorka Re: pobieranie krwi IP: *.* 15.11.02, 10:32
        Witam,Przed pobraniem krwi z żyły warto zastosować maść o nazwie EMLA (dużo o tym już było na forach).Działa rzeczywiście rewelacyjnie,dziecko kompletnie nic nie czuje, trzeba tylko odwrócić jego uwagę aby się nie patrzyło i po kłopocie.Pozdrawiam Dorota
    • Gość: guest Re: pobieranie krwi IP: *.* 15.11.02, 12:23
      mi pielęgniarka mówiła że pobieranie z palca bardziej boli bo są tam wszystkie zakończenia nerwowe.Brzmi logicznie prawda?Lekarka też mówiła że nie ma żadnych korzyści jeśli chodzi o odczucie bólu .Sama nie wiem, pozwoliłam zeby kłuli z żyły- nie było źle, Antoś(9 miesięcy) trochę popłakał ale bardziej ze srtachu przed bliskością obcych, co dotykają
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka