Dodaj do ulubionych

Harmonet czy Mercilon?

IP: *.* 12.11.02, 23:43
Mam zamiar zacząć brac pigułki. Dostałam od dwóch różnych ginekologów recepty na Harmonet i na Marcilon. I nie wiem, którą z recept zrealizować. Żaden z lekarzy nie przeprowadził ze mną "wywiadu". A jak juz zacznę coś brać, to nie chcę po miesiacu zmieniać. Czy któraś z Was bierze któreś z tych pigułek? Macie jakieś niepożądane skutki? Możecie mi doradzić co wykupić? Z góry dziękuję. Pozdrawiam, Sylwia.
Obserwuj wątek
    • Gość: aaga Re: Harmonet czy Mercilon? IP: *.* 13.11.02, 11:21
      Czesc, ja biore Harmonet.W moim przypadku skutki uboczne byly dosc dokuczliwe: wlasciwie prawie miesiac krwawilam, pobolewala mnie glowa, mialam lekkie dusznosci( ok. 2 tygodnie), a samopoczucie bylo ogolnie nieciekawe. Teraz rozpoczelam drugie opakowanie i jest duzo lepiej niz przy pierwszym- plamienie sie skonczylo, a nastroj poprawil.Tych drugich pigulek nie znam, byc moze sa lepsze.Pozrawiam Aga
      • Gość: wyroślaczka Re: Harmonet czy Mercilon? IP: *.* 13.11.02, 13:32
        HejMoim zdaniem Mercilon wcale nie jest lepszy. Plamienie zdarzają się bardzo często w pierwszym cyklu stosowania pigułek, niezależnie od tego jakie to są pigułki, ale ja po dwóch miesiącach stosowania mercilonu wpadłam w poważną nerwicę i depreesję i trzy kolejne miesiące musiałam brać leki antydepresyjne. Miałam również straszne duszności. Dopiero moja ciocia - farmaceutka i jej mąż - ginekolog bardzo ceniny w tym środowisku powiedzieli mi, że nie wszystkie kobiety mogą tak po prostu stosować sobie pigułki - dość często kończy się to własnie depresją. Lekarz powinien skierować cię na badania - próby wątrobowe, morfologię, krzepliwość krwi. Radzę się upewnić, że mkożesz brać pigułki.pozdrawiamKasia
    • Gość: Beata32 Re: Harmonet czy Mercilon? IP: *.* 13.11.02, 13:22
      Cześć Sylwia.Przez 4 lata zanim zdecydowałam się na dziecko brałam Mercilon - nie zauważyłam żadnych skutków ubocznych, a pozytywy były takie, że mało obfite i wogóle niebloesne miesiączki, troszeczkę poprawiła się cera (ale może to kwestia wieku). Podobno Mercilon jest bardzo dobrze przyswajalny, ale nie taki tani - kosztuje teraz ok 32zł za opakowanie - jak pamiętam kiedyś też był jednym z droższych środków antykoncepcyjnych.Acha - zanim lekarka przepisała mi tabletki - to musiałam zrobić sporo bardzo szczegółowych badań. Przy niektórych nie do końca dobrych wynikach tabletki nie są wskazane. Czy lekarz przepisał takie badania - moja lekarka twierdziła, że ona dlatego tyle przepisuje - żeby być pewna, że pacjentce nie zaszkodzi.pozdrawiamBeata

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka