Dodaj do ulubionych

Hemofer a szare zabki?

IP: *.* 16.11.02, 12:30
WitamsmileMoj 16 miesieczny synek dostal wczoraj pierwszy raz 3 kropelki Hemoferu rozrobionego z sokiem, dzisiaj widze ze ma lekko szare zabki. Czy mozna zamienic ten lek na inny z zelazem bez skutkow ubocznych czy moze to sie czyms zmywa z zabkow?
Obserwuj wątek
    • Gość: madzia22 Re: Hemofer a szare zabki? IP: *.* 16.11.02, 23:33
      Niestety żelazo z zabków, które już są, sie nie zmywai i ten widok będzie was prześladował aż do mleczniaków. Radzę jak najszybszą konsultację z lekarzem prowadzacym.Madzia
      • Gość: rudka Re: Hemofer a szare zabki? IP: *.* 18.11.02, 01:20
        Spróbuj podawać kropelki pipetą głęboko do buzi, a potem dopiero dać popitkę. Najlepiej też ząbki umyć, choćby samą szczoteczką z wodą. Moje dzieciaki miały podawany Hemofer i żadnych śladów na ząbkach nie mają. Może jeszcze być tak, że dostałaś jakąś końską dawkę. Skonsultuj jeszcze raz z lekarzem. Pozdrawiam Rudka
    • Gość: eBeata Re: Hemofer a szare zabki? IP: *.* 18.11.02, 10:12
      Niech spróbuje pić przez słomkę. A potem umyje ząbki.
    • Gość: Siunia Re: Hemofer a szare zabki? IP: *.* 19.11.02, 03:37
      A może jestes przewrażliwiona?Nie możliwe, by po jednej dawce ząbki zrobiły się nagle szare . Może dałaś kaszkę z jagodami , tego samego dnia? ;)Wtedy ząbki są przez jakiś czas ciemniejsze :)Ja przez 4 m-ce ciąży brałam dodatkowo żelazo - musiałam.Potem mój maluszek przez pierwsze swoje 6 prawie m-cy tez dostawał żelazo - konieczność.I dopiero w 4-tym m-cu życia dowiedziałam sie o tym, że ząbki po żelazie ciemnieją. W związku z tym, że nie wiedziałam o tym wcześniej, nie podawałam tego jakos specjalnie. A moja Wika ma dziś ząbki sliczne :)Więc po jedej dawce żelaza napewno nie jest mozliwe by ząbki ściemniały.Obejrzyj buzię na spokojnie i bez emocji. Wydaje mi się, że widzisz to co chcesz widziec - wiem, że to wynika z troski o maluszka :)Nie martw sie i podawaj żęlazo dalej, ale najlepiej kroplomierzem i jak najgłebiej do buzi. Nie na dziąsła Pozdrawiam- Siunia
      • Gość: Yoanka Re: Hemofer a szare zabki? do Siuni IP: *.* 19.11.02, 08:58
        Siuniu,niestety takie rzeczy się zdarzają. Wszystko zależy jeszcze od dawki jaką maluch musi przyjmować.Mój synek też w pierwszym roku swojego życia musiał przyjmować żelazo. Ząbki ciemniały mu w zastraszającym tempie. I to pomimo podawania Hemoferu pipetką głęboko do gardła. Byłam naprawdę przerażona. Wiedziałam jednak, że podawanie żelaza jest w jego przypadku koniecznością.Zawsze po podaniu żelaza przecierałam Mateuszkowi ząbki gazą zwilżoną wodą. Mnóstwo tego paskudztwa udawało mi się z ząbków jeszcze zebrać. Do tego jeszcze najlepiej podac dziecku dużo płynów do popicia (tylko nie mleko!). Jest wtedy szansa, że całe to żelazo nie będzie się osadzało na ząbkach i nie zniszczy ich.I do tego warto pamiętać, że dużo lepiej przyswajalne jest żelazo w naturalnej postaci. Pozdrawiam,Joanka

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka