Dodaj do ulubionych

JESTEM ZALAMANA -CO ROBIC!!!

IP: *.* 14.12.02, 14:47
kupilam ksiazke grazyny banaszek "rozwoj niemowlat i jego zaburzenia a rehabilitacja metoda vojty" znalazlam tam bardzo wiele madrych rzeczy niestety nie zbyt dla mnie dobrych ale doczytalam sie tez innej rzeczy wiem wiem zaraz powiecie zeby ni9e czytac ksiazek itp ale uwazam ze to jest bardzo wazna uwaga i na dodatego dotyczy maciusia :(( jak wiecie juz pisalam ze macius nie lubi byc na raczkach woli lezec myslalam ze tak poprostu jest i niezdawalam sobie sprawy ze to moze byc cos powaznego cytuje:zaburzone funkcjonowanie ukladu czuciowego, polegajace na zlej modulacji wrazen dotykowych moze powodowac u dziecka negatywne i wygorowane reakcje na dotyk oraz uczucia takie jak dyskomfort,strach, a nawet bol doswiadczony terapeuta integracji sensorycznej potrafi dostrzec objawy tej dysfunkcji juz u kilku miesiecznego a nawet kiklkutygodniowego niemowlecia dzieci te brane na rece kaprysza, preza sie czasem wrecz odpychaja sie od ciala matki"i tak wlasnie jest z maciusiem jak biore go na raczki zaczyna marudzic odpychac sie piastkami a nawet plakac dopiero jak go poloze jest ok naprawde jestem zalamana nie wiem co mam z tym robic ma to bardzo powazne konsekwencje w dalszym jego rozwoju staram sie go jak najwiecej przytulac glaskac i brac na rece czasami udaje mi sie ze sie przytuli ale zaraz zaczyna swoje odpychanie co ja mam robic!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! gdzie mam sie z nim udac a moze niepotrzebnie panikuje??????????? pomozcie blagam dlaczego to zycie jest takie okrutne!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Obserwuj wątek
    • Gość: JooAnn Re: JESTEM ZALAMANA -CO ROBIC!!! IP: *.* 14.12.02, 16:39
      Hej,Jeśli Cię to uspokoi, to idź do lekarza na konsultację, ale... Ja także mam tą książkę. I z tego co w niej wyczytałam (i samodzielnie zdiagnozowałam ;-) ) Emilka powinna mieć porażenie mózgowe i to w ciężkim stadium... A jest zupełnie zdrowa. Więc matyczna diagnostyka często pozostawia wiele do życzenia ;-)Pozdrawiam i życzę zdrówka Maciusiowi. Będzie dobrze, głowa do góry :-)jo.
    • Gość: arad Re: JESTEM ZALAMANA -CO ROBIC!!! IP: *.* 14.12.02, 17:03
      Witaj!Trzymam kciuki żeby wszystko było ok. ale warto zbadać Maciusia u neurologa (nie piszesz czy są jakieś dysfunkcjie ruchowe) - takie objawy (i jeszcze inne!) mogą także sugerować autyzm. Brzmi przerażająco i dlatego jak najszybciej musisz to zweryfikować. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej pisz na priva.Agnieszka
    • Gość: magusia Re: JESTEM ZALAMANA -CO ROBIC!!! IP: *.* 14.12.02, 23:19
      Malo!Załamywanie rąk nic nie da. Aby jak najszybciej rozwiać swoje wątpliwości i w razie potrzeby rozpocząć rehabilitację zgłoś się do neurologa ( najlepiej diagnozę jednego zweryfikować u drugiego specjalisty). Najprawdopodobniej z Twoim Maleństwem wszystko jest ok.Moi znajomi przez 2 miesiące męczyli synka ćwiczeniami aż okazało się że wszelkie obserwowane przez nich anomalie( w ich mniemaniu) w zachowaniu dziecka są nadinterpretacją. Czego i Tobie życzę!ps. nie zwlekaj z wizytą lekarską!
      • Gość: magdaka Re: JESTEM ZALAMANA -CO ROBIC!!! IP: *.* 16.12.02, 13:57
        Tak jak poprzedniczki uwazam ,ze dla dobra dziecka i swego spokoju musisz isc z malym do neurologa.Mam kolezanke,ktora ma 5,5 letniego synka z autyzmem.Te zachowania ,Twojego dziecka moga,chodz nie musza i oby nie oznaczaly autyzm.W kazdym razie,zeby to wykluczyc powinnas pojsc do lekarza.Nie chcialabym Cie przestraszyc,jezeli to uczynilam to przepraszam Magda
    • Gość: magdaka Re: JESTEM ZALAMANA -CO ROBIC!!! IP: *.* 16.12.02, 14:28
      Malanapisalam Ci ten /na gorze/post,zebys koniecznie poszla Z Maciusiem do neurologa.Odpowiadalam konkretnie na Towje spostrzerzenia,ze maly nie lubi byc przytulany.A teraz dopiero skojarzylam Twoj poprzedni post" czy Macius sie opoznia" przeczytalam go jescze raz i co widze?To co opisujesz tam to jest zachowanie ZDROWEGO niemowlaczkaMacius sie usmiecha do Ciebie,lapie zabawki.Najwazniejsze ,ze nawiazuje kontakt.Synek tej mojej kolezanki to wlasnie od poczatku nie nawiazywal kontaktu,nie usmiechal sie do mamy do zabawek nie lubil byc brany na raczki.Ale Twoj Macius jest zdrowy,niemniej jednak powinien byc pod kontrola neurologa tak jak kazdy wczesniakPozdrawiam Cie jeszcze raz Magdajak chcesz pogadac pisz na priv, ja mam Jasia tez z pazdziernika........ale 2001
    • Gość: Agnieszka.B. Re: jestem zalamana IP: *.* 17.12.02, 21:56
      czesc najwazniejsze to zebys sie nie zalamywala!!! Wiadomo ze kazde dziecko inaczej reaguje na bodzce z zewnatrz, i jest to indywidualna sprawa choc istnieja jakies tam ogolne normy. Wazne jest by jak najszybciej udac sie do neurologa. By on afachowym okiem spojrzal na Twoje malenstwo. Wiesz ostatnio ogladalam program na dwojce dotyczacy autyzmu. Rozne podawano objawy ale miedzy nimi podobne do Twojego malego. Najlepiej wiec zeby wszelkie watpliwosci rozwial lekarz. Wprawdzie jak mowiono trudno rozpoznac ta chorobe ale im wczesniej tym lepiej bo rehabilitacja daje ogromne wyniki. T obserwuj malucha i nie poddawaj sie w Tobie jego sila,Zobaczysz wszystko bedzie dobrze. Musi byc. trzymam mocno kciuki. I odpowiedz na forum. I pamietaj kazde dziecko jest inne. nie zapomnij jednak pojsc do lekarza.Pozdrawiam
    • Gość: gajah Re: JESTEM ZALAMANA -CO ROBIC!!! IP: *.* 18.12.02, 23:57
      Witam !Aż musiałam przeczytać Twoje poprzednie posty, które tylko potwierdzają fakt iż z Twoim malenstwem jest wszystko w porządku (jednak abyś była pwena idź do lekarza i rozwiej swoje wątpliwości - ja też biegam co chwilę). Moja Gajeczka także potrafi się prężyć i odpychać od mamy, (nie wiem może jest jej niewygodnie)szczególnie gdy jest senna.Ale zawsze gdy zaśpiewam kałysankę to wtula się i noszona zasypia. Spróbuj śpiewać maleństwu to naprawdę działa.Powodzenia.Renata
    • Gość: electra Re: JESTEM ZALAMANA -CO ROBIC!!! IP: *.* 20.12.02, 18:15
      Cześć :-))) Na początku wyluzuj troszkę, jak zrozumiałam z listu nie byłaś jeszcze u lekarza, i nie wiem w jakim wieku jest Maciuś (mój synek też ma na imię Maciuś, i ma 8 miesięcy).Jeśli masz jakieś podejrzenia, koniecznie udaj się do lekarza !!! Ale nie przejmuj sie na zapas, to całkiem normalne u matek że wymyślają przeróżne objawy chorobowe u swoich dzidziusiów. Mi tez nie jest to obce, cały czas coś wymyślałam, że ma porażenia mózgowe, że trzęsą mu się rączki, i wiele, wiele innych rzeczy. Wczoraj byłam u neurologa i porażenia mózgowego nie ma.Ale jeśli masz jakieś wątpliwości koniecznie udaj się do dobrego lekarza i mu o nich opowiedz. Koniecznie do DOBREGO, aby Cię nie zbył, tylko wysłuchał dokładnie i Ci wszystko wyjaśnił.Siostra cioteczna mojego męża- Magda była takim dzieckiem które beczało strasznie na rączkach, najlepiej czuła się tylko w swoim łóżeczku, jak ciotka chciała ją wyjąć żeby ją chociaż przewinąć zaczynała się strasznie drzeć.I tak było cały czas, ciocia czasami zaglądała do jej pokoiku, czy jeszcze żyje :-))). Jak raz spadła z tapczanu, poturlała się pod ścianę to nawet nie zapłakała, ciotka była przekonana że całkiem normalna Magda nie jest, a jednak, dziś jest świetną 27 letnią kobietą zupełnie zdrową i jak widzisz nigdy jej nic nie było poprostu maiała taki charakter.Pamiętaj o tym że każde dziecko jest zupełnie inne, nie musi rozwijać się książkowo, mój Maciek pomimo że ma 8 miesięcy jeszcze samodzielnie nie siada i Pani neurolog dokładnie go zbadała i powiedziała że rozwija sie prawidłowo i może usiąść nawet jak będzie miał 10 miesięcy, i tłumaczyła mi właśnie że to zalezy od dziecka.Trzymaj się !!! Aga Electra
      • Gość: mala Re: JESTEM ZALAMANA -CO ROBIC!!! IP: *.* 23.12.02, 08:17
        dziękuję Wam bardzo za odpowiedzi. Byłam w dziennym centrum aktywnosci no i bedziemy ćwiczyć. Myślę, że trochę niepotrzebnie panikowałam, ale same wiecie jak to jest, a Maciuś polubil rączki, znudzilo mu sie leżenie i patrzenie ciagle na to samo. Teraz domaga sie pokazywania mu różnych rzwczy np.: lubi patrzec na paprotki, bimbadlo od zegara. Jeszcze raz Wam dziękuję i pozdrawiam mala i maciuś
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka