Dodaj do ulubionych

Lekarz kazał odstawić D3

13.12.06, 16:44
...a na dobrą sprawę wcale jej nie podawaliśmy. Jedynie tyle co jest w
witaminkach cebion multi a teraz kazał odstawic nawet to. Martwię się czy nie
zaszkodzę tym córci. Ma dopiero 3,5 miesiąca a witamnina d3 jest przecież
bardzo ważna.
Czy można jakoś rozpoznać czy jej nie brakuje w organiźmie? Noemi miała przy
urodzeniu ciemiączko 1na1. Ale teraz też jest bez problemu wyczuwalne...
Obserwuj wątek
    • zona_mi Re: Lekarz kazał odstawić D3 13.12.06, 16:56
      A jak jest karmiona? Nie dostaje jeakiegoś mleka bogatego w witaminy?
      • zizuza1981 Re: Lekarz kazał odstawić D3 13.12.06, 16:59
        aha zgadzam sie z ,,zonz mi,, poniewaz mleko modyfikowane tez ma witaminki i w
        tym witamine d3
        • magda_wojciechowska Re: Lekarz kazał odstawić D3 13.12.06, 20:48
          Dzieci, ktore sa na mleku modyfikowanym, tez musza dostawac witamine D3.
      • agusia19-84 Karmiona jest wyłącznie piersią 13.12.06, 17:07
        j/w
    • zizuza1981 Re: Lekarz kazał odstawić D3 13.12.06, 16:58
      Nie wiem czemu tak uwazasz i nie wiem czy wiesz ze witamine d3 mozna
      przedawkowac i niesie to za soba dosc powazne skutki. moja mala ma 8 miesiecy i
      nie brala zadnych witamin pediatra powiedzial mi na ostatnim szczepieniu zeby
      podawac jej tylko w pochmurne dni. Latem wogole nie zalecaja. Pozdrawiam
    • gosika78 Re: Lekarz kazał odstawić D3 13.12.06, 16:58
      Kazał odstawić i nie powiedział dlaczego?
      Ja żałuję że wogóle podawałam.
    • etiennette Re: Lekarz kazał odstawić D3 13.12.06, 17:00
      Weronice tez kazał pediatra odstawic D3, własnie ze względu na szybko
      zrastające się ciemiączko. Z tym, że Weronika jest karmiona sztucznym mlekiem i
      w nim już jest ta witamina, a oprócz tego dostaję cebion.
      Nie napisałas jakiej wielkosci jest teraz ciemiączko twojej córki, ale już przy
      urodzeniu było małe.
      • agusia19-84 Re: Lekarz kazał odstawić D3 13.12.06, 17:10
        Nie napisałam bo mam wrażenie że jest nawet większe niż 1x1.. A przecież to
        raczej nimożliwe żeby było większe niż zaraz po urodzeniu... chyba jakoś źle to
        badam...
      • matea4 Re: Lekarz kazał odstawić D3 13.12.06, 17:10
        Mój starszy syn dostawał do około 2,5 roku, codziennie 2 krople wit.d3, a i
        tak miał początki krzywicy.Dostawał mleko modyfikowane i jedzenie słoiczkowe do
        końca 1 roku. Potem normalnie gotowałam + mleko mod..Zawsze był duzy powyżej 97
        centyla.
        Młodszy też dostaje 2 krople. Do 15 miesięcy na cycu, jedzenie gotowane, teraz
        mleko kartonowe i kaszki Bobovita. Brak jakichkolwiek objawów krzywicy . Duży
        Pow 97 centyla.
        Moim zdaniem w okresie zimowym w naszym klimaci należy dawać wit D. Mało słońca
        powoduje jej niedobór, nawet jedna kropelka to już coś.
        Na twoim miejscu poszłabym jeszcze do innego lekarz i ewentualnie zrobiła z
        krwi badnie na obecność wit D w organizmie
        • iwonia2 Re: Lekarz kazał odstawić D3 13.12.06, 17:34
          W irlandii gdzie mieszkam wogole nie podaje sie dzieciom wit D3 wrecz lekarz byl
          zdziwiony ze prosze go o przepisanie tejze witaminy.Powiedzial ze on jeszcze nie
          spotkal sie z krziwica w Irlandii a przeciez jak wiadomo na wyspach nie ma
          slonecznych dni za wiele tylko wiatry i deszcze.Wiec nie podaje mala rozwija sie
          pieknie i karmie ja tylko piersia.
    • jakw Re: Lekarz kazał odstawić D3 13.12.06, 17:33
      Tak, witamina D3 jest ważna, ale jej nadmiar ma chyba gorsze skutki niż
      niedobór.
      • magda_wojciechowska Re: Lekarz kazał odstawić D3 13.12.06, 20:51
        Nadmiar witaminy D3 zdarza sie bardzo rzadko, bo witamina ta bardzo latwo
        wydalana jest z organizmu. Gdyby latwo bylo ja przedawkowac, dzieci latem szybko
        mialyby jej nadmiar ze wzgledu na slonce. Nadmiar powoduje wymioty, biegunki i
        co za tym idzie odwodnienie, wiec trzeba uwazac. Moim zdaniem noedobor jest
        bardziej niebezpieczny. Ponoc krzywica jest straszna. Ale zawsze o dawkowaniu
        powinien zdecydowac pediatra.
        • mika_p Re: Lekarz kazał odstawić D3 13.12.06, 23:55
          Nie masz racji witamina D3 wydala się trudno, jest to witamina rozpuszczalna w
          tłuszcach, a wydalamy przede wszstkim wodę (mocz, pot). To C i inne
          rozzpuszczalne w wodzie wydalają się łatwo.
          Latem organizm wytwarza tyle witaminy ile mu potrzeba.
          A o przedawkowaniu D3 wielokrotnie mamy pisały na forum, poszukaj przez
          hasło "Zaburzenia gospodarki fosforanowo-wapniowej".
          O krzywicę jest niełatwo, głupi danonek czy dwa mają 400 j D3.
        • gosika78 Re: Lekarz kazał odstawić D3 14.12.06, 09:32
          > Nadmiar witaminy D3 zdarza sie bardzo rzadko, bo witamina ta bardzo latwo
          > wydalana jest z organizmu.
          Tak jak napisała mika_p - jest to wit rozpuszczalna w tłuszczach i kumuluje się w tkance tłuszczowej. Wydalenie nadmiaru z organizmu może trwać kilka miesięcy. Nie wiesz co piszesz. Przedawkować ją bardzo łatwo i przedawkowanie ma gorsze konsekwencje niż niedobór i jest trudniejsze do wyleczenia.
          Krzywica zdarza się bardzo rzadko.
          A dawkowanie powinno być określane na podstawie badania krwi.
        • blueluna Re: Lekarz kazał odstawić D3 14.12.06, 23:34
          > Nadmiar witaminy D3 zdarza sie bardzo rzadko, bo witamina ta bardzo latwo
          > wydalana jest z organizmu.

Nie wiem skad masz te wiesci - witamina ta latwo daje sie przedawkowac,
          kumuluje sie w tkankach i dopiero w jakies 6 tygodni po odstawieniu mozna
          liczyc na ustapienie powoli objawow przedawkowania.

>Gdyby latwo bylo ja przedawkowac, dzieci latem szybk
          > o mialyby jej nadmiar ze wzgledu na slonce.

W naturalnych warunkach, bez podawania tej witaminy - organizm sam sobie
          reguluje ile jej jest - raz jest sloneczniej i wytworzy sie jej wiecej, potem
          sa dni pochmurne i organizm korzysta z tej skumulowanej witaminy.

Przeraza mnie to ze lekarze wala ta witamine na oslep - nie wykonujac zadnych
          badan - a przeciez tak latwo jest ocenic czy dziecko dostaje tej witaminy tyle
          ile trzeba. Wystarczy zrobic proste badanie krwi i moczu.
          A przeciez kazde dziecko ma inne potrzeby.
          Sa tez dzieci nadwrazliwe na ta witamine.
          Zreszta - od niedawna uwaza sie ja za tak naprawde hormon a nie zwykla witamine.

> Nadmiar powoduje wymioty, biegunki i
          > co za tym idzie odwodnienie, wiec trzeba uwazac.

Piszesz o przedawkowaniu jednorazowym - gdy dziecko na raz dostanie duza ilosc
          witaminy.
          Znacznie grozniejsze jest przedawkowywanie dlugoterminowe.
          Czesto miesiacami, latami.
          W rezultacie nastepuje odwapnienie kosci, wapn z nich wyciagniety trafia do
          krwioobiegu, nastepnie jest na gwalt wydalany z moczem i potem - co moze
          powodowac niemile zmiany skorne, ale przede wszystkim kamice ukladu moczowego
          (odkladaja sie zlogi), moze dojsc do zwapnien zyl.
          Swietna sprawa.
          Akurat mam w domu egzemplarz dziecka z przedawkowywaniem witaminy D3.
          Wiec nie mow mi ze to taka blacha i rzadko spotykana sprawa.
          Doszlo do tego ze z powodu nadmiaru wapnia we krwi (konsekwencja przedawkowania
          wit, D3 wlasnie) moj syn w wieku 16 miesiecy zaczal miec trudnosci z
          podnoszeniem rak tak mial oslabione miesnie, nie chodzi tez jeszcze i dlugo
          jeszcze pewnie nie bedzie chodzil bo w momencie gdy chcial zaczac to robic, juz
          dawno temu, po prostu nie mial na to sily, po pewnym czasie sie zniechecil i
          teraz mamy jazde.
          W dodatku odwapnil sobie kosci, gdyby nie to ze tak duzo pil probujac sie
          samemu ratowac bo lekarze na to nie wpadli - to mialby juz kamienie nerkowe.
          A tak tylko sie od miesiecy przeplukiwal jak niemal dializa - wyplukujac nie
          tylko wapn i fosfor - ale takze inne mikroelementy - ktore mial we wlasciwej
          ilosci a w rezultacie fundowal sobie niedobory.

> Moim zdaniem noedobor jest bardziej niebezpieczny.

Niedobor to pikus przy przedawkowaniu.
          Naprawde.

I z reka na sercu - walenie witaminy D3 rutynowo kazdemudziecku swiadczy - moim
          zdaniem - o brakach wiedzy u lekarza.
          Wystarczy co jakis czas badac mocz dziecka i wiadomo od razu czy potrzebuje
          suplementacji czy nie.
          A podawac ja dopiero wtedy gdy jest potrzebna.
          Krzywica powstaje miesiacami i potrzebuje naprawde silnego niedoboru tej
          witaminy - dziecko musi miec albo odciety dostep do slonca, albo jakies
          zaburzenia metaboliczne czy fatalna diete.
          Sa to przypadki szczegolne i wymagaja szczegolnego traktowania.
          Zdrowe dzieci, przebywajace na dworze, jedzace prawidlowo - nie maja prawa miec
          niedoboru tej witaminy raczej.
          I wlasnie z powodu tego raczej co jakis czas trzeba robic badania moczu, na
          wszelki wypadek.
          A nie truc dziecko.

>Ponoc krzywica jest straszna

Ponoc.
          A odwapnione kosci nie?
          Zreszta - przedawkowanie wit, D3 to takze krzywica murowana. Bo kosci nie tylko
          sie odpaniaia - ale i nie dostaja wapnia - on zatrzymuje sie we krwi.

>Ale zawsze o dawkowaniu
          > powinien zdecydowac pediatra.

DOBRY pediatra.
          taki ktory zanim ja zleci - zarzadza badania.
          I na podstawie ich wyniku dobiera dawke - o ile bedzie potrzebna.
    • iskierka40 Re: Lekarz kazał odstawić D3 13.12.06, 20:49
      my mamy zalecenie pediatry codziennie po jednej kropli do 16 miesiąca,mały ma
      8mies
      • anulaaa Re: Lekarz kazał odstawić D3 13.12.06, 21:47
        małej podawałm przez pierwsze mce potem latem za rada lekarza przestałam i teraz
        nie podaje bo mała pije mleko sztuczne i je już normalnie
        ci kilka dni wibowit junior tylko
    • bialka Re: Lekarz kazał odstawić D3 13.12.06, 22:03
      Nasza pediatra tez nie jest wyrywna z d3. Synek brał tylko w pochmurne dni
      jesienia, zimą 2 razy albo nawet 1 w tyg. Potem nic bo ciemiaczko bardzo szybko
      zarosło, w 5 miesiacu miał 0,5 na 0,5 cm. Byliśmy w poradni metabolicznej 2 razy
      8 i 12 miesiac zycia. wszystko ok. Od tamtej pory brał d3 tylko 1 w tyg do 2
      roku zycia. Córeczka ma 5 miesiecy, d3 brała moze 5 tyg raz w tyg. Od 2,5
      miesiące bez bo ciemiączko jak synkowi szybko zarasta. Jest duża, 97-90 centyl.
      Tylko na cycu. Mam zaufanie do naszej pani doktor. Poza tym, na tzw. Zachodzie
      d3 nie jest taka popularna a dzieci zdrowe i nie krzywe.
    • mmala5 Re: Lekarz kazał odstawić D3 14.12.06, 00:07
      zwróc uwage czy dziecko sie nadmiernie poci, z tego co pamietam to niedobór
      witaminy d3 powoduje nadmierne pocenie.
    • zaisa Re: Lekarz kazał odstawić D3 14.12.06, 01:31
      Nam (chyba w 6/7 tyg.) tez kazano odstawic D3. Lekarka stwierdzila, ze przez 3
      tyg. po kropli dziennie dostal jej juz wystarczajaco. W tej chwili stwierdza sie
      coraz wiecej przypadkow przedawkowania - udokumentowanych w CZD a nie "na gebe".
    • figrut Re: Lekarz kazał odstawić D3 14.12.06, 01:45
      Moje dzieciaki witaminę D3 dostawały naprawdę sporadycznie [około 20 razy każde
      dziecko]. Dzieciaki na piersi i nie dawałam nigdy żadnych sztucznych witamin,
      oprócz tych sporadycznych dawek witaminy D3. Jestem zszokowana tym, ile mam
      podaje swoim dzieciom dodatkowo sztuczne witaminy. Firmy farmaceutyczne zbijają
      na Waszych dzieciach majątek. Takie uzupełnianie witamin i mikroelementów jest
      zrozumiałe dla mnie u bardzo szybko rosnących dzieci, kiedy kości rosną w bardzo
      szybkim tempie i wtedy bez witamin organizm sobie nie radzi. Spocona główka
      dziecka podczas karmienia, to zwykle efekt pracy dziecka przy ssaniu, a nie jak
      często mamy mylnie interpretują - pierwszy objaw krzywicy.
    • asia06 Re: Lekarz kazał odstawić D3 14.12.06, 03:09
      Mieszkam w USA. Tu nie podaje się dzieciom wit. D ani żadnych innych witamin,
      jeśli nie ma do tego konkretnych wskazań.
      • izek26 Re: Lekarz kazał odstawić D3 14.12.06, 10:38
        moje bliźniaki mają 4 mies i tez w ogóle nie biorą wit d3 -ciemiączko
    • maminuk Re: Lekarz kazał odstawić D3 14.12.06, 11:21
      Wokół tej witaminy narosło wiele mitów i co lekarz, to inne zdanie. Moim córkom
      podawałam umiarkowane dawki przez pierwszy rok życia i teraz spotykam się z
      określeniem "żebra pokrzywicze" - bo mają dolne żebra nieco wystające (jak ja).
      Nie przejmuję się tym specjalnie, ale mój mąż owszem. Teraz pediatra przepisała
      mi 2 krople D3 i 3 krople Cebionu multi - daję 1 kroplę D3, bo wg mojej wiedzy
      1000j. na dobe to za dużo dla zdrowego niemowlęcia, Cebionu podaję 3 krople, bo
      tam wit. D3 jest niedużo.
      Nadmiar wit. D3 w okresie niemowlęcym skutkować może zbyt wcześnie
      zarośniętymi szwami czaszkowymi i w konsekwencji ciasną czaszką. Moja znajoma
      lekarka mawiała : lepsza mała krzywica, niż mała głowa
      • monikaaleksandra Re: Lekarz kazał odstawić D3 14.12.06, 13:56
        Moje dziecko tea ma małe ciemiączko (1x1) i do niedawna lekarka nie kazała w
        ogóle podawać tej witaminy, gdyz przedawkowanie ejst rzeczywiście bardzo groźne.
        Dopiero teraz, od dwóch tygodni dajemy jedną kroplę co 2 dni a i tak musimy
        chodzić co 3 tyg. na badanie ciemiączka. nie ma żartów z ta witaminą. Przez 6
        miesięcy dziecko nie brało witaminy, krzywicy nie dostało i bardzo urosło na
        długośc. Przez 6 miesięcy karmiłam tylko piersią, pokarm matki sam dostosowuje
        się do potrzeb dziecka.
    • iwcianek Re: Lekarz kazał odstawić D3 14.12.06, 16:56
      Nam poczatkowo pediatra zalecił 1 kropelkę D3 dziennie. Wczoraj byliśmy na
      szczepieniu ( mały ma 6 miesięcy )i kazała nam dawać 2 kropelki dziennie bo
      ciemiączko jest jeszcze duże 1,5x1,5.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka