Dodaj do ulubionych

zezujace oczko

IP: *.* 06.01.03, 04:48
Moj 8-miesieczny synek lekko zezuje.CZy jest to jeszcze normalne u dziecka wtym wieku i wyrowna sie z czasem , czy moze powinnam isc z nim do okulisty?Czy ktoras z Was miala podobny problem? Violetta
Obserwuj wątek
    • Gość: lili Re: zezujace oczko IP: *.* 06.01.03, 08:08
      Violetto ;)Kiedy obserwujesz zezowanie u synka? Kiedy jest zmęczony, czy cały czas? W którą stronę oczko ucieka, do noska czy na zewnątrz? Ja jestem ortoptystką (leczę zezujące dzieci). Ale nie mogę ci dać jednoznacznej odpowiedzi jak nie widze malucha :) Udaj się z nim do okulisty (nie potrzeba skierowania), lepiej usłyszeć, że to nic poważnego albo, że ci sie wydaje (tak,tak też mówimy, dzieci mają szeroką nasadę noska i czasami odnosimy wrażenie,że zezuje podczas gdy ma zupełnie prosto ustawione oczka). A jeśli rzeczywiście coś dzieje się z oczkiem to leczenie w tak młodym wieku przynosi szybkie i bardzo dobre efekty.pozdrawiam Cię cieplutkoDorota
      • Gość: MagdaJ Re: zezujace oczko IP: *.* 06.01.03, 16:49
        moja 20 miesieczna coreczka od dluzszego juz czasu zezuje.gdy sie gdzies zapatrzy to najczesciej lewe oczko ucieka jej do zewnetrznego kacika oczka,a pochwili wszystko wraca na swoje miejsce.bylam z mala u okulisty,Julcia darla sie w nieboglosy i nie chciala nawet spojrzec na okulistke,lekarz zapisal do oka atropine,ktora mam wkraplac przez caly tydzien 2 razy dziennie po jednej kropli.Okulistka-zreszta niezbyt mila-powiedziala,ze za tydzien zbada malej oczy jesli ta bedzie grzeczna.Jak sie bada wzrok u takich malych smerfow?Jestem pewna ,ze moja corcia spokojnie podczas badania nie usiedzi i wkropic do oczu tez sobie nic nie pozwoli...
        • Gość: albert Re: zezujace oczko IP: *.* 06.01.03, 17:23
          WitajcieMoj synek jest pod opieką okulisty od urodzenia /wczesniak 36 tydz./. Chodzimy na kontrolne wizyty co 3 miesiące. W wieku 14 miesięcy po dwoch tyg. zakraplania atropiny dostal okulary /wada +5 i +6 dioptrii/. Oczywiście badanie odbywalo sie dośc dlugo i mimo wielkiej cierpliwości jaka wykazal sie moj pierworodny w końcu i jemu znudzilo sie to świecenie w oczka lampką. Po kolejnej wizycie okazalo sie że doszlo jeszcze zezowanie i to obustronne. Od 26 maja ub. roku synek nosi na okularach przesłonkę, przemiennie w każdym tygodniu po 5, 6 godzin dziennie. Po ostatniej kontroli w listopadzie widać nieznaczną poprawe ale okulary i przeslonka mimo sumiennego przestrzegania zaleceń okulisty, muszą być nadal "w użyciu". Wolę nie myśleć co by było gdybym sluchała ówczesnej pediatry mojego dziecka, która twierdziła, że zezowanie u każdego dziecka, nawet do 18 miesiąca, jest typowe i nie ma potrzeby konsultacji okulistycznej. Polecam gorąco jak najwcześniejszą wizytę u dobrego okulisty.pozdrawiamAlbi
          • Gość: Dyś Re: zezujace oczko IP: *.* 07.01.03, 23:27
            Moja 8 miesięczna córka zezuje od urodzenia, a od trzech miesięcy jest atropinowana, to takie zakrapianie raz jednego raz drugiego oka co powoduje rozszerzenie zakrapianej źrenicy i zmusza do pracy oczko nie zakropione to jak okulary z przesłonką. Niedługo idę do kontroli ale osobiście widzę bardzo dużą porawę. Polecam wizytę u okulisty, na pewno rozwieje Twoje obawy a wrazie czego zawsze wczesna interwencja działa na naszą korzyść. Pozdrawiam.
            • Gość: rudka Re: zezujace oczko IP: *.* 09.01.03, 00:12
              Do okulisty! Rudka
      • Gość: asia#111 Re: zezujace oczko IP: *.* 18.02.03, 14:31
        Mój maluch ma ten sam problem, zezuje rozbieżnie. Okulista powiedział, że na razie za wcześnie na leczenie i należy poczekać. Co Ty sądzisz na ten temat ? Czy można się umówić na wizytę do Ciebie ?
        • Gość: lili Re: zezujace oczko IP: *.* 19.02.03, 14:44
          Asiu ja mieszkam w Łodzi i obecnie jestem na urlopie wychowawczym, ale jeśli mieszkasz gdzieś w pobliżu to chętnie polecę Ci dobrego lekarza, który zajmie się maleństwem.pozdrawiamDorota
          • Gość: MRutkowska Re: zezujace oczko IP: *.* 22.02.03, 17:52
            Hej!Jestem mamą 2-letniego Bartoszka z Łodzi u, którego internista zauważył zezujące oczko. W zwiazku z tym poszukuję dobrego okulisty- jesli możesz prześlij mi namiar na okulistę, o którym wspominałas w poscie.Mój adres: rutkowski@puchatek.comPozdrawiamMarzena
    • Gość: sophie Re: zezujace oczko IP: *.* 18.02.03, 21:27
      Dziekuje za wszystkie odpowiedzi.Swoja droga bardzo sie zdziwilam kiedy dzisiaj weszlam na Forum i zobaczylam swoj stary post sprzed chyba miesiaca.Dlaczego w styczniu zniknal po 2dniach?Dodam,ze niektore mamy odezwaly sie tego samego dnia a ja ich odpowiedzi moglam przeczytac dopiero dzisiaj(na Forum jestem regularnie ale raczej jako czytelniczka)Dlaczego????Teraz do rzeczy.Bylam w tym czasie z dzieckiem u pediatry.Mila mloda amerykanska pani doktor(mieszkam chwilowo w USA i chyba na tym polega caly problem, gdybym byla w Polsce odwiedzilabym juz kilku lekarzy,tutaj czuje sie troche zagubiona)powiedziala ,ze tak male dzieci 10m moga jeszcze zezowac.Potem obejrzala oczy i stwierdzila ze wszystko jest w porzadku.Konsultowalam sie jeszcze z pediatra z DZD w WArszawie oczywiscie przez internet( portal Nestle)Napisal, ze u tak malych dzieci zajmuje sie postawe wyczekujaca i ze wiekszosc dzieci z tego wyrasta.Przyznam ,ze bardzo mnie to wszystko uspokoilo.Teraz znowu zasialyscie we mnie watpliwosci.Teraz troche z innej beczki.Prosilam lekarke o recepte na wit. D3 bo to co przywiozlam z Polski juz mi sie skonczylo.Zdziwiona powiedziala ze tu sie tego niemowletom nie podaje(dodam ze maly nie dostaje mieszanki,karmie piersia)No coz, co kraj to obyczaj.Jeszcze raz dziekuje za odzew. Violetta
    • Gość: _misia_ Re: zezujace oczko; okulista w w-wie IP: *.* 21.02.03, 09:36
      Cześć,ja mam podobny problem z moim 10 m-nym synkiem. Może któras z Mam zna godnego polecenia okulistę w W-wie, nie chciałabym trafic do przypadkowego lekarza Pozdrawiam _misia_
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka