Dodaj do ulubionych

jak podawac wit. D3?

IP: *.* 08.01.03, 15:46
Mam 2 miesieczna dziewczynke, nie wiem do konca jak powinno sie prawidlowo podawac witamine D3, tak aby organizm mogl ja przyswoic. Jak wiecie to prosze o podpowiedz. Dzieki serdeczne.
Obserwuj wątek
    • Gość: EdytaK Re: jak podawac wit. D3? IP: *.* 08.01.03, 16:28
      Jeśli jest w kropelkach, to daję bezpośrednio do buzi tuż przed karmieniem, jeśli w tabletkach, na łyżeczkę wyciskam parę kropel mleka i drugą łyżeczką rozgniatam i też podaję bezpośrednio przed karmieniem. Nie podawaj natomiast samej witaminy na łyżeczce ponieważ nie wszystko trafi do buzi. PozdrawiamEdyta
      • Gość: kfenicka Re: jak podawac wit. D3? IP: *.* 08.01.03, 20:52
        Ja podaje 2 krople w zakraplaczu, zazwyczaj rano. Wszystko trafia do buzi i mały przełyka, choć niechętnie...Karolina
    • Gość: Lua28 Re: jak podawac wit. D3? IP: *.* 08.01.03, 21:00
      Ja podaję mojej córeczce witaminkę codziennie o tej samej porze tzn przed kąpielą. Amelka lezy już rozebrana i otwiera buźkę, czekając na kropelki. Podaję jej bezposrednio z buteleczki, dwie kropelki witaminki. Myślę, że można przyzwyczaić dzidzię do podawania kropelek tak samo jak do kąpieli czy karmienia. To taki mały rytuał :) .Pozdrawiam Lua :bounce:
      • Gość: dzidecka Re: jak podawac wit. D3? IP: *.* 08.01.03, 21:34
        A ja daje na łyżyczce i wszystko TRAFIA do buzi. Zależy od dzidziusia tongue_out
    • Gość: kasiaz Re: jak podawac wit. D3? IP: *.* 09.01.03, 08:40
      Wit. d3 rozpuszcza sie w tluszczu, dlatego by najlepiej zostala przyswojona, nalezy ja podawac rozpuszczona w mleku. Ja np. podaje ja na lyzeczce z mleczkiem i synek pieknie ja zjada. Potem poranne mleko.Pozdrawiam Kasia (mama Maksia 20.03.2002)
      • Gość: Muchgrab Re: jak podawac wit. D3? IP: *.* 09.01.03, 11:52
        Czesc,ja tez podaje kropelki prosto do buzi, tak jak kazala lekarka. Kuba sam otwiera buzie jak widzi butelke.PozdrawiamGoska
    • Gość: orla Re: jak podawac wit. D3? IP: *.* 09.01.03, 23:28
      Faktycznie wit.D rozpuszcza sie w tluszczach, wiec dobrze ja podawac jakos przy posilku. Jesli podajesz wprost do buzi masz pewnosc, ze okreslona ilosc w niej wyladowala. I tyle.Uwazaj tylko na dawke. Ja, niestety, trafilam na lekarke, ktora przedawkowala te "witamine" /konsekwencje tego sa naprawde bardzo grozne/. Mam nadzieje, ze szybko to wychwycilam i powoli wszystko wroci do normy /jezdzimy do Centrum Zdrowia/.Pozdrawiam
      • Gość: undp Re: jak podawac wit. D3? - uwaga o tym ile podawać (przedwakowanie) IP: *.* 10.01.03, 23:38
        krótkie wprowadzenie, czyli historia mego Smyka (teraz prawie 14 miechów): wiejska pani lekarz (mieszkamy na wsi) zaordynowała małemu rutynowo 2 kropelki Vigantolu. Ja, po 3 miesiącach zawiozłam maluszka na przegląd techniczny do stolicy. Konsultacja przeprowadzona przez inną panią pediatrę wykazała, że Smyk ma prawie niewyczuwalne ciemiączko... Dostawał za dużo Vit. D3. Gdyby dalej ją brał, faktycznie byłby poważny problem z kośćmi głowy...Nawet teraz, zimą, Smyk nie dastaje witaminy tylko (po konsultacjach z lekarką) wapno. reasumując: myślę, że lepiej zapytać fachowców ile dawać, bo każde dziecko jest inne....pozdrawiam Jewka
    • Gość: lili Re: jak podawac wit. D3? IP: *.* 11.01.03, 11:43
      Nasz zaprzyjażniony lekarz (w zasadzie przyjaciel męża) doradził nam podawanie zamiast wit.D3 cebionmulti (podaje się kilka kropelek),i tak zrobiliśmy. Jest tam wystarczająca ilość wit.D3, a także inne cenne witaminki, polecamDorota i 18miesięczny Kacperekp.s teraz jemy kinderbiovital w żelu, pychhha
    • Gość: nora Re: jak podawac wit. D3? IP: *.* 11.01.03, 21:19
      HejJa podaje bezpośrednio do buźki 2 krople a potem daje pierś.Lili niewiem czy czytałaś na ulotkach o wit d3 i o cebionmulti.Same witaminki nie wystarczą nie ma tam odpowiedniej ilości wit d3.Proponowałabym Ci cebionmulti i wit d3.Przeczytaj dokładnie jakie jednostki ma wit d3 a jakie cebionmulti.Pozdrawiam Was i małe bobaski niech rosną zdrowo.mamaMateo
    • Gość: lea Re: jak podawac wit. D3? IP: *.* 11.01.03, 22:31
      No to ja już nic nie wiem, bo odkąd Bartuś skończył rok, lekarka kazała odstaic wit.D3 zap[ytała czy je sery,jogurty, pije mleko i tyle.Obecnie podaję Bartusiowi tylko cebion multi a Bartek ma 21m.pozdrawiam - lea

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka