Dodaj do ulubionych

Kaszel u 2-latka

IP: *.* 25.02.03, 15:43
Od miesiaca - ponad mój 2-latek kaszle.Zaczeło sie jakimś wirusowym zpaleniem krtani, przez 3 dni gorączka ponad 39 ale bez kaszlu.Po 3 dniach gorączka ustąpiła ale pijawił sie katar i kaszel - typowo kratniowy.Lekarz nei dał antybiotyku bo na wirusy nie ma sensu.A Bastuś jak kaszlał tak kaszle nadal.Krtań podobno goi sie i 3 tygodnie , byliśmy u lekarza już 3 razy, w płucach czysto.Prawi przeszło a od wczoraj znów i to dużo gorzej.Od miesiaca mały jest na różnych syropach - Diphergan, deflegmin, Prawoślazowy i jeszcze jakiś.Fakt, ze w domu mamy bardzo ciepło 25 stopni, ale cały czas wietrzę, na noc ręcznik nalzóeczko i kaloryfer.Bojęsie zmę moze to alergia albo jakaś bakteria.Nawet nie wiem jakkie badania zrobić!Na spacery mały wychodzi bo na krtan to nawet lepiej.prosze o radę - jak miałyście z czymś takim do czynienia.Czy szukac jakiegoś specjalistu?Chociaż tem nasz lekarz jest od chorób płuc ale on jest z tych co antybiotyki podaje w ostaeczności - ma racje, ale ja chcewidzieć jakiś efekt!
Obserwuj wątek
    • Gość: lea Re: Kaszel u 2-latka IP: *.* 25.02.03, 20:41
      Karirozumiem,że lekarz jest pneumonologiem ? jeżeli tak to dziwi mnie, że nie skierował malucha na Rtg płuc, może się bowiem okazać iż mały choruje na utajone zap.płuc, tak się działo w przypadku naszego Bartusia. Kaszel może być objawem wielu chorób. Trzeba szukać przyczynę kaszlu i leczyć, czasem antybiotyk jest konieczny. Jeżeli lekarz nic w tym kierunku nie robi proponuję zmienić lekarza.pozdrawiam - lea
    • Gość: wiolontela Re: Kaszel u 2-latka IP: *.* 25.02.03, 22:12
      CzescKtas z dziewczyn dobrze napisała, ze to moze byc zapalenie pluc albo oskrzeli. Bywa, ze osłuchowo zmian nie ma a dzieciak choruje.Jesli Twoj lekarz wyklucza taka morzliwosc skonsultuj sie z innym, a niezalerznie od tego zrób dziecku inchalacje z majeranku i soli - 2 łyzki soli i 2 majeranku na 1 litr wody, kilka razy dziennie. Taka inchalacja łagodzi podraznienia (krtan, katar, itp.) i działa wykrztusnie co wazne przy suchym kaszlu. Oczywiscie ostatnia inchalacja tak ze 3 godziny przed snem.Pozdrawiam i zycze zdrowkaWiola
    • Gość: kamila456 Re: Kaszel u 2-latka IP: *.* 25.02.03, 23:02
      my kaszlace i bolace gardlo wyleczylismy syropem z cebuli; mozna zrobic samemu lub kupic w aptece Alcep:hello:
    • Gość: cela Re: Kaszel u 2-latka IP: *.* 26.02.03, 10:47
      My mieliśmy bardzo podobną sytuację (mały ma 2 latka).Pod koniec listopada nagle w nocy dostał silnego ataku - zapalenie krtani - (bez gorączki i innych specjalnych obiawów) - leczenie bez antybiotyków.Niestety kaszel utrzymywał się nadal tzn. juz nie taki typowy krtaniowy - suchy i w zasadzie tylko jakiś czas po zaśnięciu. (Nawet chyba pisałm jakiś pościk na ten temat).Syropy nie pomagały, a lekarz też nic nie stwierdzał.Po 2-3 tyg "tego kaszlu" znowy infekcja, ale tym razem gorączka, zapalenie gardła - antybiotyk (5 dni).Kaszel i inne obiawy minąły, na szczęście do dziś.Więc nie wiem co ci doradzić - u nas chyba to zapalenie krtani przerodziło się w coś poważniejszego (mimo, że lekarz nic nie zdiagnozował) - i może "na szczęście" konieczny był ten antybiotyk.
    • Gość: oSka Re: Kaszel u 2-latka IP: *.* 26.02.03, 10:56
      tak, koniecznie zrób prześwietlenie płuc, Zuzia chorowała na tzw. "atypowe" zapalenie płuc mykoplazmatyczne - wyleczyli o antybitykiem KLACID. Na kaszel pomógł nam bardzo syrpo homeopatyczny na bazie miodu - pyszny w smaku, niestety zapomniałam nazwy, nie mogą go stosowac dzieci uczulone na miód no i można go stosowac bez porozumienia z lekarzem nie dłużej niez 2 dni.Możesz też zrobić tzw. wymaz z gardła - w celu stwierdzenia ewentualnej alergii.Zdrówka życzęKIKA
    • Gość: Kari Re: Kaszel u 2-latka- atak w nocy IP: *.* 26.02.03, 11:51
      dzieki za rady.Niestety dzisiaj miąłm upiorną noc - młąy od 21 jak usnął do 2 w nocy miał takie ataki kaszlu ze myślałam ze wezwę lekarza.Co chwila robiłą mu parówki w łazience bardzo wilgotnej i trochę przechodziło.Noc z głowy.lekarz w razie dusznosci 9 po konsultacji telefonicznej) kazął podać enkorton albo wzywac ogotowie.Rano wiizyta u lekarza- zpalenia krtani + jakiś paskudny czop ropny.Dostał enkorton na noc i hydroxyzinę , tantum verde na gardło i cos do ssania homepatycznego.Boję sie co będzie dzisiaj w nocychociaz encorton jest rozkurczowy.Jednak poleczeniu robie mu badania - dzisiaj niestety nie trafiłąm na swojego rodzinego a przecież inna lekarka nie da skierowania.Horror! Ma nadzieję ze będzie O.K.W płucach i oskrzelach czysto ale ja tak panicznei boję sie zpalenai krtania a teraz panuje jakis wirus i mały chyba jeszcze nei wyleczył sie z poprzeniego a załapał następne.Co dziwne nie dła mi lekraka żadych syrpoów- zresztą on już nałykał soeprzez miesiac wszystkoc co możliwe.dzieki za rady
      • Gość: lea Re: Kaszel u 2-latka- atak w nocy IP: *.* 27.02.03, 09:22
        Kariropień ? a skierowanie na wymaz gardła dostałaś ? wybacz może sie mylę ale mały powinien chyba dostać antybiotyk !!!ja na Twoim miejscu skontaktowałabym się z innym pediatrą...życzę zdrówka maluchowi !lea :hello:
      • Gość: Sylwka Re: Kaszel u 2-latka- atak w nocy IP: *.* 27.02.03, 12:38
        Nocny kaszel u syna ciągnie się od listopada z przerwami, gdy dostaje antybiotych to kaszel jest "wyciszony".Po przejściach u różnych pediatrów, wreszcie dostałam skierowanie do pulmonologa. Na pierwszej wizycie zostałam potraktowana tak jak się należy (mimo że przychodnia państwowa), szczegółowy wywiad, dotyczący całej rodziny i chorób, dotychczasowego leczenia syna (obecnie ma 2 lata). Zbadała dziecko, osłuchowo w porządku ale mimo wszystko prosiła o zrobienie rtg płuc z zaznaczeniem, że z wynikiem mamy przyjśc w każdej chwili w celu podjęcia leczenia. Na zdjęciu niestety wyszły stany zapalne na oskrzelach a wydawałoby się że osłuchowo w porządku. Dostał leki wziewne, następny etap to wykluczenie mukowiscydozy i refluksu żołatkowo-przełykowego (to może być przyczyną kaszlu). Nareszcie trafiłam na lekarza, który zastanowił się dlaczego dziecko męczy kaszel od kilku miesięcy i chce coś w tym kierunku robić. A nie jak alergolog zmienił zyrtec na cetalergin i na tym leczenie się skończyło.Sylwia
        • Gość: Misiek Re: Kaszel u 2-latka- atak w nocy IP: *.* 27.02.03, 14:30
          Oby więcej takich lekarzy!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka