Dodaj do ulubionych

gorączkowe ząbkowanie:(

IP: *.* 24.03.03, 15:17
Mojej 1.5rocznej Małej wychodzą obie górne 4 ,ma 38-39st.a nasz pediatra na urlopiesad Co robić??? czy mogę z nią po zbiciu gorączki wyjść na spacer?jak długo to może trwać? jak jej pomóc???
Obserwuj wątek
    • Gość: DOMINIKA15 Re: gorączkowe ząbkowanie:( IP: *.* 24.03.03, 15:33
      witaj! podstawa to zbicie tej gorączki podaj dziecku np.Eferalgan w syropku działa przeciwgorączowo i przeciw bólowo, poztym może posmaruj obolałe dziąsełka maścią na ząbkowanie w aptece jest ich multum zapytaj !trzymajcie się buzialeChyba przy gorączce nie wskazany jest ten spacer!!!
    • Gość: aaba Re: gorączkowe ząbkowanie:( IP: *.* 24.03.03, 15:35
      Witaj.... z tego co wiem...to przy goraczce nie wychodzi sie na dwor...nawet po jej zbiciu....organizm jest oslabiony....poddatny na wszelki infekcje....a co do tego ..ile to moze trwac...no coz od jednego dnia do 3 /4 gora......to wszystko zalezy od dziecka....u nas trwalo to zwykle jeden dziec..przy tym biegunka.....ale u dzidzi znajomych 3 dni...az zabek calkowicie sie przebil..... Zyczymy wytrwalosci.....Anita i Mati ....(2 latka i prawie 2 miesiace )
    • Gość: _misia_ Re: gorączkowe ząbkowanie:( IP: *.* 24.03.03, 23:58
      Witaj,trzeba koniecznie zbic gorączkę, uzyj paracetamolu w czopkach 20mg na 1 kg, ale dopytaj sie w aptece podając wagę dziecka,albo ibupron np.w postaci nurofenu. Ibupron jest o tyle lepszy że działa przez 8 godz,a paracetamol przez 4 godz. No i miejmy nadzieje ,że w międzyczasie ząbek "wybije". Przyznam ,że ja przy ząbkowaniu /bolesnym / podaje dziecku albo paracetamol w czopkach, albo nurofen, oczywiście na noc/mozna stosować tylko do 7 dni/. Dziecko ma spokojny sen, w ciągu dnia stosujemy maści i homeopatyczne granulki na bolesne ząbkowanie/do kupieia w aptece/.Trzeba pomóc maluszkom, bo to jest dla nich ból niesamowity. Zresztą w czasiewyrzynania sie górnych jedynek przez kilka dni bolała mnie głowa, czego nie doznałam nigdy wcześniej-może ból dzieciaczka przeszedł i na mnie. BYł nie do zniesienia, a co dopiero dla tak małej istotki.Pozdrawiam i życzę szybkiego wybicia ząbków_misia_

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka