Dodaj do ulubionych

fluor dla niemowląt?

IP: *.* 30.03.03, 11:32
Dziewczyny!Czy podajecie swoim dzieciom jakieś preparaty fluoru? Jakie polecacie? Od którego miesiaca/roku życia? U nas w Polsce nie mamy niestety w kranie fluoryzowanej wody. Pierwiastek ten trzeba więc uzupełniać. Zastanawiam się czy jest to w pełni bezpieczne dla półrocznego niemowlęcia?Asia
Obserwuj wątek
    • Gość: alkra Re: fluor dla niemowląt? IP: *.* 31.03.03, 09:32
      Ja podawałam synkowi fluor w kropelkach "Zymafluor", po 2 czy 4 krople dziennie. Zaczęłam jak był nieco starszy, chyba coś koło roku. Dostawał go długo, teraz ma 5 lat i dentystka nie może się nadziwić, jakie zdrowe ząbki. (ale czy to zdrowie nie wynika raczej z systematycznego mycia to nie wiem) W ulotce zaleca się podawanie preparatu już od 6- go miesiąca. Wiem że nadmiar fluoru może szkodzić zębom i kościom, ale jak to się dokładnie objawia to nie jestem w temacie.
    • Gość: kamila456 Re: fluor dla niemowląt? IP: *.* 31.03.03, 10:49
      wlasnie jestem swiezo po pogadance z pedodontologiem i dla mojego 20 miesiecznego synka zalecila (to w zwiazku z brzydkim nalotem na zabkach) mycie zabkow dwa razy dziennie przez rodzica srednio miekka szczotka i pasta z fluorem dla dzieci; oczywiscie nie ma mowy o dopajaniu nocnym czymkolwiek innym nic czysta woda (np przegotowana mineralna) no i umiar!!! w slodyczach (z mojej strony to uwaga skierowana do Dziadkow Kochanych !!!); no i to na poczatek w zupelnosci wystarczy; a jesli chodzi o preparaty z fluorem nalezy bardzo uwazac i nie robic tego na wlasna reke, bo przedawkowanie jest gorsze niz niedobor !pozdrawiam wiosennie papa

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka