Dodaj do ulubionych

stopa szpotawa

03.01.07, 19:33
Witam, mój synek urodził się 18.12.06 i zaraz po urodzeniu stwierdzono u niego
stopę szpotawą, dano nam skierowanie do ortopedy ale jakoś bagatelizując
sprawę. Ortopeda dał skierowanie do chirurga ale załamałam sie jak tam
poszłam, facet nawet nie spojrzał na dziecko i wogóle jakis podejrzany.
Jesteśmy z
Żor z okolic Katowic, prosze dajcie namiary na jakiś dobrych lekarzy, którzy
zajmują się takimi wadami.
Obserwuj wątek
    • magda6 Re: stopa szpotawa 04.01.07, 11:06
      Doktor Piotr Wojciechowski - przyjmuje w szpitalu w Ochojcu w poradni w każdą
      środę lub w Bieruniu w NZOZ Galen w każdy czwartek, żeby przyął cię w ramach
      NFZ musisz mieć skierowanie www.galen.pl/
      • karina379 Re: stopa szpotawa 04.01.07, 20:48
        Witaj.Jestem mama 2 letniego Adrianka,przechodzilam to 2 lata temu a mozna
        powiedziec ze nawet wiecej bo w 5 miesiacu lekaz na USG stwierdzil ze dziecko
        ma klumpfus(jest to nazwa choroby po niemiecku bo mieszkam w Wiedniu, po polsku
        nazywa sie to stopa konsko-szpotawa)Jest to schozenie wrodzona a nie nabyte
        dziecko prawdopodobnie bylo zle ulozone w macicy.Po urodzeniu bylam zrospaczona
        ze dziecko ma 2 nozki chore.Na 3 dobe po porodzie zostalam wapisama ze szpitala
        abym mogla zglosic sie do specjalistycznej kliniki ortopedycznej renomowanej na
        cala Europe.Bylam w szoku jak tam pojechalam nie wyobrazalam sobie ile dzieci
        rodzi sie z tym schorzeniem!!!Lekarz obejrzal malego i od razu Adriankowi
        zalozyli gips na 2 nozki az do samych pachwinek, uwierz mi ryczylam jak
        bobr,lekarz pocieszal mnie ze to jest wyleczalne i nim sie obejrze dziecko
        bedzie chodzilo i skakalo!!do mnie nie docieralo.Adrianek nosil gips przez 2 m-
        ce ale mmieal go zmienianego co tydzien bo nozki rosly.W miedzyczasie mial
        robione rentgrny czy nozki sie prawidlowo prostuja.Po 2 miesiacach lekaz
        stwierdzil ze dziecko bardzo szybko wraca do normy wiec zdecydowal ze Adrianek
        musi przejsc operacje skrocenia sciegna ahillesa.Byla to operacja pod narkoza,
        ktora trwala 2,5 godz.Po operacji od razu ponownie dziecku zalozono gips(aby
        nie uszkodzic sciegna)na okres 2 tygodni.Po sciagnieciu gipsu dziecko zostalo
        skierowane na wyrobienie szyn.sa to takie smieszne butki rozchylona na
        zewnatrz.Przewidywno ze szyny maly bedzei musial miec non stop na nozkach dzien
        i w nocy do 1 roku zycia, ale uwierz maly tak szybko zdrowiel ze juz w wieku 6
        m-cy podjal decyzje ze moge nakladac mu szyzny juz tylko na noc.Do 3 roku zycia
        Adrianek musi spac w szynach.Szyny sa zmieniane w miare jak nozka rosnie bo sa
        robione po uprzednim wykonaniu odlewu gipsowego.Uwierz mi na slowo synek teraz
        biega skacze wyglupia sie wiec na prawde to co wtedy powiedzial mi lekarz bylo
        prawda.Nie zmienia to faktu ze przezywalismy koszmar razem z tym malym
        niewinnym dzieckiem.Teraz Adrianek sam przynosi szyny mowiec na nie butki karze
        nam je nakladac dostaje kaszke i idzie grzecznie spac.To czy dziecko bedzeie
        zdrowialo zalezy jak szybko zareagujesz i czy trafisz na dobrego lekarza.Zycze
        powodzenia!!!Apropo Adrianek urodzil sie 18.12 2004 roku smile
    • karina379 Re: stopa szpotawa 04.01.07, 20:53
      Jeszcze raz ja jesli cie to interesuje to poczytaj sobie fachowego artykulu
      choc to troche skomplikowane
      www.poradnikmedyczny.pl/mod/archiwum/651_stopa_końskoszpotawa.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka