Dodaj do ulubionych

guzek na szyjce

04.01.07, 11:26
Ostatnio zauwazylam guzka na szyjce pod uchem. Dziewczyny co to moze byc?
Obserwuj wątek
    • maja1116 Re: guzek na szyjce 04.01.07, 11:32
      ...moj syn tez ma guzka za uchem , z tyłu głowy też,Byliśmy w szpitalu( w innej
      sprawie) ale i te guzki mu sprawdzili.W naszym przypadku to powiększone węzły
      chłonne.
      • maja1116 Re: guzek na szyjce 04.01.07, 11:33
        ... z tyłu głowy na szyji...
        • ewamalcahn Re: guzek na szyjce 04.01.07, 11:36
          a to cos powaznego jest? Krzys ma z boku zsyi, pod uszkiem.
    • asia889 Re: guzek na szyjce 04.01.07, 15:25
      Mój syn też ma taki. Myślałam, że to wystająca żyła, ale lekarka mnie uświadomiła, że to wezeł chłonny trochę powiększony. Ostatnio u syna powiększył się na okres choroby. Może i Twój coś właśnie złapał?
      • verdana Re: guzek na szyjce 04.01.07, 16:29
        To na ogół sa wężły chłonne - powiekszaja się przy okazji choroby (wystarczy
        katar). Sprawdź, czy przesuwa się miedzy palcami - jezeli sie nie przesuwa,
        trzeba iść do lekarza.
        Powinien zniknąć do 3 tygodni po chorobie. Gdyby nie zniknął, powiekszył się,
        był bolesny - też do lekarza. Z tym, ze niektore zupełnie niegroźne węzły
        potrafią być powiekszone stale, szczególnie jak dziecko czesto choruje. Albo
        ulegają zwapnieniu.
        I pamietajcie - u zdrowego dziecka węzły chlonne PO TO SĄ, aby "wyłapywać"
        drobnoustroje i powiekszać się w czasie choroby.
        • ewamalcahn Re: guzek na szyjce 04.01.07, 16:42
          dzieki, zastanawia mnie to, że moje dzieciątko nie jest ani nie bylo chore.
          Przed chwila sprawdzalam i pomylilam sie. Guzek nie jest na szyjce tylko za
          uchem. To cos zmienia? Jutro idziemy do lekarza, ale troche sie martwie, jesli
          ktoras z was cos wie wiecej to napiszcie.
          • verdana Re: guzek na szyjce 04.01.07, 17:21
            Wystarczy że zęby mu rosną. Za uchem - też węzły chłonne. Wyluzuj.
        • ewadziuba Re: guzek na szyjce 04.01.07, 22:37
          mój synek też ma za uchem z jednej i na szyi z drugiej strony, ale jeden
          pediatra z mojej wojskowej przychodni wcale nie przejmuje sie moim niepokojem z
          tym związanym(robiłam dodatkowo prywatnie 3 razy badania krwi)a drugi
          powiedział,że już mu przerosły tkanką łaczną i tak zostaną(ja też mam i podobno
          jest to dziedziczne,ale zdania są podzielone. Więcej lekarzy u nas nie ma.
          Prywatnie jeszcze nie brałam z tego powodu do domu.
          • monda1 Re: guzek na szyjce 08.01.07, 13:54
            Ja zyje z powiększonumi węzłami od przeszło 20 lat.
            • kaga-1 Re: guzek na szyjce 08.01.07, 14:15
              Moja mała ma kilka takich kuleczek. Diagnoza jw - węzły chłonne. Niegroźne. Ja
              również mam takiego "chipa" za uchem i żyję z nim kilkanascie lat.
    • lenka74 Re: guzek na szyjce 08.01.07, 16:35
      Dla spokoju ducha nalezy zrobic badania krwi. Idę własnie jutro, zalecenie
      pediatry. Pa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka