Dodaj do ulubionych

czy to rotawirus?

21.01.07, 01:13
Witam!
Proszę o doradzenie czy to może być rotawirus- syn prawie non stop wymiotuje
szczególnie jakieś 20 minut po posiłku(tzn po napiciu sie czegoś bo nie je
nic)była biegunka ale to był epizod po którym zresztą zadzwoniłam do pediatry
i który stwierdził że taki wirus teraz panuje w Warszawie i żeby podawać
trilac i vomitusheel.Ale ta biegunka ustała są nadal te silne torsje i stąd
moje ptanie czy to może być rota skoro nie ma biegunki? i czy to będzie dobre
leczenie bo mały już nie daje rady z tymi wymiotami i po każdym epizodzie
strasznie płacze ja zresztą też wariuję.
Obserwuj wątek
    • asik37 Re: czy to rotawirus? 21.01.07, 11:05
      wymitoty po posiłku b czesto są przy anginach. Przy wymiotach trzeba b uwazac
      aby dziecko sie nie odwodniło (dodawaj do posiłków, napoi gastrolit). Ja jednak
      wezwałabym lekarza bo rota ma trochę inny przebieg ale to moze jakas podobna
      wirusowa albo np cos z gardłem
      • kasiadud Re: czy to rotawirus? 21.01.07, 11:14
        Witam, Mój mały miał rota w wieku 7 miesiecy, faktycznie przeważały biegunki
        ale leżeliśmy w szpitalu na sali z 1,5 rocznym chłopcem u którego było więcej
        wymiotów a też był rotawirus, każdy organizm znosi to inaczej.
    • 5_monika Re: czy to rotawirus? 21.01.07, 12:22
      kup ten vomitusheel i podaj po każdym zwymiotowaniu
      Oscillococinum 3 razy dziennie
      dużo pić(małymi łyczkami ale często)
      • dida7 Re: czy to rotawirus? 21.01.07, 13:56
        U mojego 1,5 rocznego synka zaczęło się od bardzo silnych i częstych wymiotów.Po
        każdym napojeniu zwracał od razu wszystko,miał bardzo silne torsje.Był bardzo
        spragniony,chciał bardzo pić,ale co z tego kiegy za każdym razem wylatywało
        więcej aniżeli wypił-no koszmar...Biegunka pojawiła się dopiero na 2 dzień,a
        najgorszy był 3 i 4 dzień,kiedy to lało się od dołu i wylewało od góry...Byłam
        przygotowana -że tak mogę powiedzieć-na rotawirusa,bo wcześniej zachorowała
        kilkuletnia kuzynka mojego synka,z którą ma częsty kontakt.Od razu podawałam
        gastrolit i chociaż jest to wstrętny napój,mój syn wypijał to duszkiem...taki
        był spragniony.Dodatkowo 3*dziennie nifuroksazyd.Minęło po tygodniu i całe
        szczęście nie odwodnił się i byliśmy w domu.Jadał głównie kleik na wodzie z
        dodatkiem zmiksowanego banana i pił tylko gastrolit.Było to straszne,ale daliśmy
        radę.
    • adamowamaminka Re: czy to rotawirus? 21.01.07, 16:44
      Dziękuję za wszystkie podpowiedzi. Ale przyznam że trochę mnie
      przestraszyłyście że rotawirus lubi łagodzić objawy i atakować powtórnir
      jeszcze mocniej. U nas na razie sytuacja z wymiaotami się uspokoiła dziś była
      biegunka ale na razie tylko 4 razy ale jak to ma wrócić co było wczoraj i w
      nocy to aż mnie przerażenie bierze...
      • siostrakrwi Re: czy to rotawirus? 01.02.07, 13:01
        Nasza córka - 1,5 roku, wczoraj w nocy zaczęła wymiotować - kilkanaście razy.
        Zabrudziła wszystkie poduszki, prześcieradła, i piżamki. Rano zrobiłą rzadka
        kupę, wypiłą mleko i znowu zwróciła. Byłyśmy u lekarza, ale zalecił tylko diete
        (nawadniać małymi porcjami , kleik ryżowy i gotowane ziemniaki z marchewką).
        Wróciłyśmy, dałąm jej troche wody do picia i pare łyżeczek kleiku, zjadała, spi
        od 1,5 godziny i nie wymiotuje.
        Czy możliwe, że to już przeszło? Jak długo trwaja objawy?
        Czy zarażałayście się od dzieci?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka