annw5 29.01.07, 23:46 Czesc Dziewczyny! Czy u niemowlecia ktorejs z Was wykryto cytomegalie? Chodzi mi o objawy. Z gory dziekuje. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kasia_73 Re: cytomegalia u niemowlaka 30.01.07, 01:03 Mam bliską osobę z dzieckiem z cytomegalią. Ale myślę, że nie można porównywać dzieci, bo chyba wirus może uszkodzić w różnym stopniu. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
pitu_finka Re: cytomegalia u niemowlaka 30.01.07, 09:00 moja corka byla dlugo diagnozowana w kirunku cmv (ze wzglegu na bardzo wysokie miano igg w ciazy ktore moglo sugerowac zakazenie wtorne). nadenerwowalam sie prze to ze hej. do objawow moga nalezec: m.in. przedluzajaca sie zoltaczka, podwyzszone transaminazy watrobowe, zwapnienia srodczaszkowe, zmiany na dnie oka, problemy ze sluchem. To z takich mniej widocznych (no bo jeszcze maloglowie itp. ale to chyba od poczatku jest wiadomo ze jest powazny problem). Nie wiem co w Twoimi przypadku sugeriwaloby cmv. Jezeli nic to wybij to sobie z glowy a jezeli jest jakis zdiagnozowany problem to zadzwon do kliniki niemowlecej centrum zdrowia dziecka. jak bedziesz pytac zwyklych lekarzy to w wiekszosci wypadkow okaze sie ze nie maja o cmv pojecia, w dodatku kazdy mowi co innego. u mnie podejrzenie cmv to byl pic na wode ale zdrowo sie nadenerwowalam. Odpowiedz Link Zgłoś
annw5 Re: cytomegalia u niemowlaka 30.01.07, 18:55 Okrutne dziadostwo!!! Nasz synek od porodu przez 3 miesiace mial podwyzszona bilirubine. Po tym jak ona spadla zaczely rosnac transaminazy, glowie ALAT i dalej rosnie. Mieszkamy w Stanach, nie robi sie tu w ciazy kobietom badania na cytomegalie (w Polsce ponoc tez nie). Poza tym synek nie wykazuje innych objawow - dosc dobrze przybiera na wadze, dobrze sie rozwija, jest pogodny, nie wyglada na to zeby go cos bolalo. Gdy bylam w ciazy nawet do glowy by mi nie przyszlo, ze cos takiego moze byc. Pediatra wspomnial wlasnie o tej chorobie dajac nam skierownie do gastroenterologa. Idziemy w czwartek - mam nadzieje, ze wykonaja odpowiednie badania w tym kierunku i nie potwierdza sie przypuszczenia, bo wstretny to syf. Czy Tobie w ciazy robili badanie na cytomegalie? Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
s.ivona Re: tak 30.01.07, 09:42 mam 4m coreczke z cytomegalia wrodzona. ja zachorowalam w ciazy, nie wiedzialam o tym bo wirus jest bezobjawowy. u corki pare godzin po porodzie wystapila bardzo wysoka zoltaczka, miala powiekszona sledzione i watrobe. teraz ma bardzo gleboka anemie, choc lekarze nie potrafia powiedziec czy to z powodu CMV czy z innego. obecnie jest w trakcie diagnozy ale z powodu czestych transfuzji krwi (srednio co 3 tyg) wielu badan nie da sie jeszze zrobic. dziecko po cytomegalii powinno miec zrobione badania nim sluchu, wzroku, badania usg glowy lub tomografie, dobrze zeby bylo pod opieka poradni d/s szczepien oraz poradni zakaznej. skotki przebytej cytomegalii u noworodkow, wczesniakow i plodow moga sie pojawiac po jakims czasie. cytomegalia u dzieci starszych przechodzi bezobjawowo i nie jest dla nich grozna. jest to wirus ktorego nosicielem jest ok 80% populacji, nie jest z nim tak jak np z rozyczka ze zachorujesz i masz z glowy. cytomegalia moze sie reaktywowac ponizej podaje ci link do forum o cytomegalii. forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=30315 Odpowiedz Link Zgłoś
annw5 Re: tak 30.01.07, 19:30 Bardzo mi przykro... napisalam powyzej co mi spedza sen z powiek. Rozumiem, ze do wykonania badan sklonila lekarzy na poczatku ta wysoka zoltaczka. U nas tak wysoka nie byla ale ciagnela sie 3 miesiace podwyzszona bilirubina a teraz rosnie ALAT. Dziekuje za link. Pozdrawiam i zycze zdrowia Twojej coreczce. Odpowiedz Link Zgłoś
bnuz Re: cytomegalia u niemowlaka 30.01.07, 12:05 leżałam w szpitalu z córcią a w pokoju ze mną dziewczyna z 5 m-ce synkiem z powiększonymi węzłami na szyi, nie mogli znalęźć przyczyny, dopiero po badaniach stwierdzono cytomegalię i wyprawiono ich do domu gdyż jest ona groźna tylko wówczas jeśli stwierdzono ją również u matki w ciąży, innaczej prawdopodobnie przechodzi bezobjawowo lub niegroźnie tak jak toksoplazmoza która również groźna jest w ciąży. Chodzi o wady rozwoju Odpowiedz Link Zgłoś