Dodaj do ulubionych

cytomegalia u niemowlaka

29.01.07, 23:46
Czesc Dziewczyny! Czy u niemowlecia ktorejs z Was wykryto cytomegalie? Chodzi
mi o objawy. Z gory dziekuje. Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • kasia_73 Re: cytomegalia u niemowlaka 30.01.07, 01:03
      Mam bliską osobę z dzieckiem z cytomegalią. Ale myślę, że nie można porównywać
      dzieci, bo chyba wirus może uszkodzić w różnym stopniu. Pozdrawiam.
      • pitu_finka Re: cytomegalia u niemowlaka 30.01.07, 09:00
        moja corka byla dlugo diagnozowana w kirunku cmv (ze wzglegu na bardzo wysokie
        miano igg w ciazy ktore moglo sugerowac zakazenie wtorne). nadenerwowalam sie
        prze to ze hej. do objawow moga nalezec: m.in. przedluzajaca sie zoltaczka,
        podwyzszone transaminazy watrobowe, zwapnienia srodczaszkowe, zmiany na dnie
        oka, problemy ze sluchem. To z takich mniej widocznych (no bo jeszcze
        maloglowie itp. ale to chyba od poczatku jest wiadomo ze jest powazny problem).
        Nie wiem co w Twoimi przypadku sugeriwaloby cmv. Jezeli nic to wybij to sobie z
        glowy a jezeli jest jakis zdiagnozowany problem to zadzwon do kliniki
        niemowlecej centrum zdrowia dziecka. jak bedziesz pytac zwyklych lekarzy to w
        wiekszosci wypadkow okaze sie ze nie maja o cmv pojecia, w dodatku kazdy mowi
        co innego. u mnie podejrzenie cmv to byl pic na wode ale zdrowo sie
        nadenerwowalam.
        • annw5 Re: cytomegalia u niemowlaka 30.01.07, 18:55
          Okrutne dziadostwo!!! Nasz synek od porodu przez 3 miesiace mial podwyzszona
          bilirubine. Po tym jak ona spadla zaczely rosnac transaminazy, glowie ALAT i
          dalej rosnie. Mieszkamy w Stanach, nie robi sie tu w ciazy kobietom badania na
          cytomegalie (w Polsce ponoc tez nie). Poza tym synek nie wykazuje innych
          objawow - dosc dobrze przybiera na wadze, dobrze sie rozwija, jest pogodny, nie
          wyglada na to zeby go cos bolalo. Gdy bylam w ciazy nawet do glowy by mi nie
          przyszlo, ze cos takiego moze byc. Pediatra wspomnial wlasnie o tej chorobie
          dajac nam skierownie do gastroenterologa. Idziemy w czwartek - mam nadzieje, ze
          wykonaja odpowiednie badania w tym kierunku i nie potwierdza sie
          przypuszczenia, bo wstretny to syf. Czy Tobie w ciazy robili badanie na
          cytomegalie? Pozdrawiam.
    • s.ivona Re: tak 30.01.07, 09:42
      mam 4m coreczke z cytomegalia wrodzona. ja zachorowalam w ciazy, nie wiedzialam
      o tym bo wirus jest bezobjawowy. u corki pare godzin po porodzie wystapila
      bardzo wysoka zoltaczka, miala powiekszona sledzione i watrobe. teraz ma bardzo
      gleboka anemie, choc lekarze nie potrafia powiedziec czy to z powodu CMV czy z
      innego. obecnie jest w trakcie diagnozy ale z powodu czestych transfuzji krwi
      (srednio co 3 tyg) wielu badan nie da sie jeszze zrobic.
      dziecko po cytomegalii powinno miec zrobione badania nim sluchu, wzroku,
      badania usg glowy lub tomografie, dobrze zeby bylo pod opieka poradni d/s
      szczepien oraz poradni zakaznej.
      skotki przebytej cytomegalii u noworodkow, wczesniakow i plodow moga sie
      pojawiac po jakims czasie. cytomegalia u dzieci starszych przechodzi
      bezobjawowo i nie jest dla nich grozna. jest to wirus ktorego nosicielem jest
      ok 80% populacji, nie jest z nim tak jak np z rozyczka ze zachorujesz i masz z
      glowy. cytomegalia moze sie reaktywowac
      ponizej podaje ci link do forum o cytomegalii.
      forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=30315
      • annw5 Re: tak 30.01.07, 19:30
        Bardzo mi przykro... napisalam powyzej co mi spedza sen z powiek. Rozumiem, ze
        do wykonania badan sklonila lekarzy na poczatku ta wysoka zoltaczka. U nas tak
        wysoka nie byla ale ciagnela sie 3 miesiace podwyzszona bilirubina a teraz
        rosnie ALAT.
        Dziekuje za link. Pozdrawiam i zycze zdrowia Twojej coreczce.
    • bnuz Re: cytomegalia u niemowlaka 30.01.07, 12:05
      leżałam w szpitalu z córcią a w pokoju ze mną dziewczyna z 5 m-ce synkiem z
      powiększonymi węzłami na szyi, nie mogli znalęźć przyczyny, dopiero po
      badaniach stwierdzono cytomegalię i wyprawiono ich do domu gdyż jest ona groźna
      tylko wówczas jeśli stwierdzono ją również u matki w ciąży, innaczej
      prawdopodobnie przechodzi bezobjawowo lub niegroźnie tak jak toksoplazmoza
      która również groźna jest w ciąży. Chodzi o wady rozwoju
      • annw5 Re: cytomegalia u niemowlaka 30.01.07, 19:31
        Dziekuje!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka