Dodaj do ulubionych

Wysypka po angumentinie

10.02.07, 18:08
Witam drogich rodziców ... Mój synek ( rok i dwa miesiące) zachorował na
zapalenie gardła, dostał angumentin, syropek stodal i claretine... Podczas
zbrania lekarstw był bardzo marudny i płaczliwy a dziś obudził się cały w
plamkach... Jest ich coraz więcej byliśmy z mężem u lekarza i kazała odstawić
wszsytkie leki, ma tylko wapno i maści (fenistil i locoid)... chciałam się
zapytać czy Waszym dzieciom też się to zdarzyło ?? Bo ja już się bałam że
może to ospa wietrzna, ale nie miał by się gdzie zarazić ... I mam pytanko
jak mu pomóc jeszcze w tym uczuleniowym cierpieniu... Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • pszczolka Re: Wysypka po angumentinie 10.02.07, 18:27
      witaj,
      tak my mieliśmy podobnie. W lutym córcia wysoko gorączkowała i lekarz przepisał
      augmentin- temperatura nie spadła, a po kilku dniach (chyba po 4) pojawiła sie
      na całym ciałku (głównie nóżkach, rączkach i brzuszku grobna czerowna wysypka,
      ale ile tego było!!!). Ja byłam przekonana,ze to trzydniówka (chociaż trwałą
      gorączkaznacznie dłużej niż 3 dni), bo ja tak wysypało. Okazało się, ze to
      uczulenie na Augmentin. Podobno ten antybiotyk jest bardzo silny, ale coraz
      rzadziej skuteczny- wiecej go nie braliśmy. Na uczulenie podawałam tylko wapno
      i dość szybko przeszło. Współczuje maleństwu, bo pewnie sie męczy, ale chyba
      dajesz wszystko co możliwe. Pozdrawiam Maja
    • matiduszek Re: Wysypka po angumentinie 10.02.07, 18:58
      Dziekuje bardzo Maju za odpowiedź i wsaprcie ;o)) wiesz co ja też jestem
      przerażona ilością tej wysypki pozdrawiamy
    • asik37 Re: Wysypka po angumentinie 10.02.07, 20:21
      mozesz oprocz wapna smarowac krostki fenistil zelem. Moj synek tez dostał po
      augmentinie wysypki myslałam, ze to ospa. Wysypka utrzymywała sie długo ze 3
      tyg ale nie swedziała go skora ..na szczescie
    • justynka992 Re: Wysypka po angumentinie 10.02.07, 21:08
      Nie chciałabym Cię straszyć, ale mieliśmy to samo w styczniu. Moja córka miała
      zapalenie gardła, dostała Augmentin, ale po trzech dniach brania antybiotyku
      nie było poprawy, a wręcz jeszcze gorzej, migdały były tak powiększone, że
      miała bezdechy więc trafiliśmy do szpitala. Tam augmentin miała kontynuowany,
      tylke, że dożylnie. Po kilku dniach dostała właśnie wysypki. Była calutka
      wysypana czerwonymi krostami, wyglądało to okropnie. Wtedy zrobili nam test na
      mononukleozę i wyszedł pozytywny. Wtedy okazało się skąd ta wysypka - podanie
      augmentinu przy nierozpoznanej mononukleozie zawsze objawia się wysypką.
      Badania na obecność tego wirusa są podobno drogie i dlatego lekarze nie chcą
      ich wykonywać (tak nam też tłumaczyli), ale jeśli nie jesteś pewna czy na pewno
      to uczulenie lepiej poproś lekarza o takie badanie. Jest to o tyle istotne, że
      jak jest wirus mononukleozy to augmentin (i jego pochodne są niewskazane do
      końca życia), a poza tym trzeba robić kontrolne badania krwi. My właśnie to
      przerabiamy. Mam nadzieję, że nie nastraszyłam Cię zbytnio, po prostu uważam,
      że lepiej wiedzieć. Powodzenia.
    • figrut Re: Wysypka po angumentinie 10.02.07, 22:40
      Mój syn po augmentinie też dostał wysypkę. Dostał ją dopiero po skończeniu
      jednej butelki [miał dostać kolejną na anginę ropną]. Z tego co czytałam kiedyś
      na "dziecku", dość dużo dzieci tak reaguje na augmentin.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka