clarita1 11.02.07, 17:34 witam ponownie i chciałabym zapytac czy dostajecie moze zasiłek pielegnacyjny na dziecko z Pda i czy były z tym jakies problemy albo ktos sie moze odwoływał?pozdrawiam mama Oliwierka(pda) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
paso Re: zasiłek pielegnacyjny na PDA 11.02.07, 19:15 wydaje mi się , że nie jest ważna wada lecz orzeczenie o niepełnosprawności. Odpowiedz Link Zgłoś
clarita1 Re: zasiłek pielegnacyjny na PDA 12.02.07, 11:31 tak niby na kazda wade wrodzona serca powinno dostac sie orzeczenie o niepełnosprawnosci ale z opisów na forum tak nie jest.wiec jesli ktos dostaje pielegnacyjny na dziecko z Pda to prosze napisac mama Oliwierka(pda) Odpowiedz Link Zgłoś
jukilop Re: zasiłek pielegnacyjny na PDA 12.02.07, 13:13 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=24429&w=56936818&a=56936818 Odpowiedz Link Zgłoś
jukilop Re: c.d 12.02.07, 13:14 to też dziura w sercu (tylko u nas jeszcze doszedł zabieg ablacji o którym biegły wspominał w swojej opinii) Myślę że nie zaszkodzi zwrócić się o wydanie decyzji - co macie do stracenia (trochę czasu)i czase nerwów ale dacie radę. Odpowiedz Link Zgłoś
paso Re: zasiłek pielegnacyjny na PDA 12.02.07, 13:38 zasiłek dostaje się na podstawie orzeczenia o niepełnosprawności. Bez orzeczenia nie ma zasiłku pielęgnacyjnego. Nie ma tu znaczenia , czy jest to PDA , Fallot, VSD , AP , czy jakiekolwiek inne schorzenie. Pytanie powinno raczej brzmieć: czy na PDA dostanie się orzeczenie? Jak bedzie orzeczenie bedzie i zasiłek pielęgnacyjny w kwocie 153 zł. Dodatkowo jeśli występuje kryterium , że dochód na członka rodziny nie przekracza pięćset-iluśtam złotych to można wystąpić do gminy o dodatkowe zasiłki. Odpowiedz Link Zgłoś
clarita1 Re: zasiłek pielegnacyjny na PDA 12.02.07, 17:21 to to ja wiem ze jak bedzie orzeczenie o niepełnosprawnosci to bedzie i zasiłek to jest przeciez oczywiste bo przeciez po to miedzy innymi składa sie ten wniosek.ale chodzi mi bardziej czy sa takie przypadki ze tego orzeczenia ktos nie dostał majacy wade PDA bo o takich przypadkach tez słyszałam mimo ze niby na kazdą wade wrodzoną serca orzeczenie powinno byc przyznawane. Kasia-mama OLIwierka(PDA) Odpowiedz Link Zgłoś
jukilop Re: zasiłek pielegnacyjny na PDA 12.02.07, 19:26 Pewnie ktoś dostał , a inny nie dostał na to chyba nie ma reguły , ale są możliwości odwoływanie się od orzeczenia. Ostatnio byłam na 3 takich komisjach i każda wyglądała inaczej , o co innego pytali , a argumenty były każdego z orzekających inne. Suma sumarum biegły sądowy obalił argumentację 3 (kardilogów) orzeczników. Wkońcu przyznano nam inny stopień niepeł. więc nie sadzę żeby Tobie odmówiono orzeczenia o niepeł.chociażby na jakiś czas 1 rok , lub wiecej powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
paso Re: zasiłek pielegnacyjny na PDA 13.02.07, 15:26 musisz sprawdzić sama , żeby się przekonać. Nie ma innej drogi. Niczym też nie ryzykujesz. Możesz tylko zyskać. Odpowiedz Link Zgłoś
mamagaby Re: zasiłek pielegnacyjny na PDA 13.02.07, 18:56 starałam się o zasiłek w rok po zabiegu.nie przyznano tłumacząc że dziecko jest zdrowe.obecnie ponownie złożę wniosek.zobaczymy? Odpowiedz Link Zgłoś