beatam123 20.02.07, 11:17 czy ktos szczepil swoje dziecko po 6 tyg. 8 szczepionkami naraz? jakich powiklan sie spodziewac? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
milka_milka Re: 6w1+ rotawirus+ pneumokoki? 20.02.07, 11:27 Też tak chciałam, ale ostatecznie zaszczepiłam tylko 6w1. Rotarix to nowa, żywa szczepionka, nie wiele jeszcze wiadomo na temat skutków ubocznych, a na Prevenar jest czas do pół roku. Stwierdziłam, że nie będę obciążała malucha taką iliścią szczepień na raz. Odpowiedz Link Zgłoś
marriedka Re: 6w1+ rotawirus+ pneumokoki? 20.02.07, 13:05 Niby można - też się dowiadywałam, ale jak dla mnie to trochę dużo... Rotawirusa bym chyba odpuściła, a pneumokoki przy drugiej dawce 6w1, ale to Twoja decyzja Odpowiedz Link Zgłoś
misia311 Re: 6w1+ rotawirus+ pneumokoki? 20.02.07, 13:16 a ja odwrotnie - odpuściłabym pneumokoki a zastanowiła się nad rotawirusem Odpowiedz Link Zgłoś
elieka ja szczepiłam 20.02.07, 13:48 w jednym dniu - pentaxim (5w1), prevenar i rotarix. żadnych skutków ubocznych podania tylu szczepionek na raz nie było. Odpowiedz Link Zgłoś
pmierzow Re: 6w1+ rotawirus+ pneumokoki? 20.02.07, 14:36 Tak szczepione sa m.in. dzieci w Belgii (mieszka tam moja kolezanka, Jej Synek byl tak szczepiony i nie bylo zadnych problemow). Moje pediatra twierdzi jednak, ze jest to polaczenie dosyc obciazajace dla dziecka i poleca rotawirusa szczepic osobno - jest to szczepionka roznoimienna, wiec nie trzeba odczekiwac 6 tyg. od szczepienia 6w1 i pneumokoki, mozna zaszczepic np. po dwoch tygodniach. Odpowiedz Link Zgłoś
cziorna Re: 6w1+ rotawirus+ pneumokoki? 20.02.07, 17:57 Ja szczepiłam swojego synka tymi trzema szczepionkami przy drugiej dawce Infanrixu Hexa. Nie wystapiły żadne działania niepożądane. Chciałam zaszczepić małego jux przy pierwszej dawce, ale pani doktor mi odradziła, mówiąc, że dzieci źle znoszą itd. Teraz żałuję, że jej posłuchałam, bo teraz mówiła to samo, a nic złego się nie działo. Posmarowałam obydwa udka synka maścią Emla i nawet nie poczuł, że ma robiony zastrzyk. Nie uronił łezki! Nie ma przeciwskazań do wielu szczepień za jednym razem. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiaimichael Re: 6w1+ rotawirus+ pneumokoki? 20.02.07, 19:36 A po co az tyle? Nie mozesz poczekac? Co do skutkow niepozadanych przeczytaj ulotki: www.gsk.com.pl/produkty/files/pdf/Infanrix_hexa_SMPC_17_11_2005.pdf www.gsk.com.pl/produkty/files/pdf/Rotarix_SMPC_21_02_2006.pdf emc.medicines.org.uk/emc/assets/c/html/displaydoc.asp?documentid=17737 Poza tym: "W przypadku równoczesnego podawania szczepionek Infanrix hexa i Prevenar (szczepionka pneumokokowa sacharydowa skoniugowana, adsorbowana), lekarz powinien wziąć pod uwagę, że dane uzyskane w badaniach klinicznych wskazują na częstsze występowanie reakcji gorączkowych niż po stosowaniu tylko samej szczepionki Infanrix hexa. Reakcje te były w większości umiarkowane (temperatura mniejsza lub równa 39oC) i przemijające." oraz: myj rece dokladnie po zmianie pieluchy bo rotavirus jest wydalany z kalem, max stezenie ilosci wirusa wydalanego wystepuje w 7 dobie po podaniu, mozna sie zarazic, powinno sie tez ograniczyc kontakt szczepionego dziecka z osobami chorymi na nowotwory zlosliwe i leczonymi srodkami immunosupresyjnymi (moga sie one od dziecka zarazic) Odpowiedz Link Zgłoś