Dodaj do ulubionych

Kto mi da skierowanie do ortodonty?

21.02.07, 11:24
Czy jeśli pójdę prywatnie do dentysty po wypisanie prośby żeby pediatra
wypisał skierowanie do państwowego ortodonty -da mi ?Czy muszę iść do
państwowego dentysty?
Obserwuj wątek
    • pyzka34 Re: Kto mi da skierowanie do ortodonty? 21.02.07, 11:33
      Nie potrzebujesz skierowania do ortodonty.
      • kaclaw Re: Kto mi da skierowanie do ortodonty? 21.02.07, 11:40
        chodzę z dziecmi i nie potrzeba skierowania
        • korniz Re: Kto mi da skierowanie do ortodonty? 21.02.07, 11:59
          Nawet wtedy nie potrzebuję skierowania gdy idę po raz pierwszy?(do państwowego)
          • pyzka34 Re: Kto mi da skierowanie do ortodonty? 21.02.07, 12:11
            Nie, potrzebna tylko aktualna ksiazeczka ubezpieczeniowa i pesel.
            • babka71 Re: Kto mi da skierowanie do ortodonty? 21.02.07, 12:19
              ortodonta na NFZ jest owszem ale za usługe, czyli (zrobienie aparatu) 540 zł
              min. musisz zapłacić
              • gov.single Re: Kto mi da skierowanie do ortodonty? 22.02.07, 08:38
                Dziecko do 12 r. ż. ma prawo do ruchomego aparatu-BEZPŁATNIE.
                Aparaty stałe nie są refudowane niezaleznie od wieku,
                Nie potrzebujesz skierowania.
        • babka71 Re: Kto mi da skierowanie do ortodonty? 21.02.07, 12:21
          chodzisz z dziećmi do ortodonty na Fundusz i nic nie płacisz??
          pierwsze słyszę!!!!!!!!!
          • pyzka34 Re: Kto mi da skierowanie do ortodonty? 21.02.07, 12:27
            Byc moze zalezy to tez od wieku dziecka i rodzaju aparatu. Ja nie place.
            • bunny.tsukino Re: Kto mi da skierowanie do ortodonty? 21.02.07, 12:49
              Nie płaci się do 12 roku życia z NFZ. Pierwszy aparat ruchomy jest bezpłatny.
              Za kolejne ( zgubienie, zniszczenie) płacisz. Idzie się bez skierowania.
              Podstawa:
              www.nfz.gov.pl/new/index.php?katnr=6&dzialnr=56&artnr=1925
              • babka71 Re: Płaci się za wykonanie aparatu 21.02.07, 12:53
                Nie wiem jaki oddział NFZ jesteś ale w mazowieckim sie płaci, za wykonanie
                zrobienie aparatu wyjmowanego na zęby sie płaci..
                zadzwoń , poniewaz cos kręcisz!!!
                • pyzka34 Re: Płaci się za wykonanie aparatu 21.02.07, 12:55
                  Ja tez mazowieckie i nie place.
                  • pyzka34 Re: Płaci się za wykonanie aparatu 21.02.07, 12:57
                    Malo tego, dodam tez ze wcale nie trzeba dlugo czekac !!! To mnie najbardziej
                    zdziwilo.
                    • zuzanna56 Re: Płaci się za wykonanie aparatu 21.02.07, 13:39
                      Czekałam na wizytę u ortodonty 3 lata!
                      Kiedy byłam tam około trzech lat temu powiedziano mi żebym zapisała syna na
                      aparat ruchomy bo czeka się na niego bardzo długo. Aparat taki zakłada się
                      zwykle w wieku 10 lat. Syn niedawno właśnie 10 lat skończył i dostaliśmy
                      wezwanie. Byłam już na pierwszej wizycie, za parę dni mamy kolejną. Powiedziano
                      mi że aparat będzie bezpłatny. Mieszkam w Trójmieście.
                      • pade Re: Płaci się za wykonanie aparatu 22.02.07, 09:39
                        Jestem z Wrocławia, chodzę z synem do ortodonty bezpłatnie. Ma aparat od roku,
                        ruchomy, też bezpłatnie,syn ma 8,5 roku. Na wizytę czekałam około 2 tygodni.
            • sweet.joan Pyzka34 21.02.07, 13:49
              Gdzie chodzisz do tego ortodonty? Jeśli to w Warszawie, proszę o namiary.
              • babka71 Re: Pyzka34 21.02.07, 13:59
                ja też bardzo ciekawa jestem jaka to klinika lub jaki gabinet?
                • demarta Re: Pyzka34 21.02.07, 14:56
                  zapewne taki, który ma podpisaną umowę z NFZ. jak któryś umowy nie podpisał, to
                  i usług na NFZ nie świadczy.
                  na dzisiejszej wizycie u ortodonty niechcacy dowiedziałam sie, ze przedłużyli
                  okres wizyt i usług na NFZ do 13 roku zycia. jak się dzieciak nie załapie, to
                  po przeksoczeniu 13 roku życia płaci jak każdy.
                  • sweet.joan Re: Pyzka34 21.02.07, 15:01
                    No ja ze swoim synem chodzę do prywatnego gabinetu, który ma umowę z nfz. Wizyty
                    mamy za darmo, a za aparat już każą płacić. A skoro nfz refunduje, to pytam,
                    gdzie aparat można zrobić za darmo?
                    • pyzka34 Re: Pyzka34 21.02.07, 15:09
                      Warszawa, przychodnia Gordent.Nie wiem po co to pisze, bo jeszcze czas
                      oczekiwania sie wydluzysmile)) A namiary dostalam od swojego pediatry.
                      • bunny.tsukino Re: Pyzka34 21.02.07, 15:14
                        Babka, co kręcę? Dałam Ci linka do oficjalne strony NFZ, gdzie Ci jak byk stoi,
                        że aparat ruchomy jest bezpłatny do 13 roku życia. Weź się puknij w czoło. A
                        • bella43 Re: Pyzka34 21.02.07, 15:26
                          Ja ze swoim dzieckiem 6 lat chodzę do ortodonty na Nowogrodzką (Akademia
                          Medyczna)od trzech lat. Dwa lata temu dostał aparat ruchomy i nic nie
                          płaciłam. Syn nie chciał go nosić (miał odruch wymiotny). Buzia urosła i aparat
                          zrobił się za mały. Poszliśmy drugi raz ', zrobili wyciski od początku, jest
                          już drugi aparat (też nic nie płaciłam) a teraz nosi. Na kontrolę co miesiąc.
                          Co prawda długo się czeka na wizytę ok. 2 lat) (na konsultację można przyjść
                          zawsze)ale my nie czekaliśmy, syn miał za dużą wadę zgryzu. Pani ortodonta
                          porozmawiała z adiuktem i zgoda została wyrażona. I za nic nie płaciłam
                        • babka71 Re: bunny.tsukino weź i nie denerwuj mnie 21.02.07, 15:41
                          Zapisałam się na NFZ do ortodonty ul. Kobielska Wa-wa ,owszem wizyta i wyciski
                          za darmo ale musiałam zapłacić prawie 500 zł za wykonanie/zrobienie aparatu,
                          także nie pierdziel głupot , ze dostaniesz na fundusz aparat ortodontyczny ,za
                          darmo!!! zadzwoń i zapytaj do cholery.. NFZ mazowieckie wydział stomatologia!!
                          Każda wizyta co miesiąc na sprawdzenie jak sie sprawy mają i jaki jest postęp u
                          dziecka (syn lat 7)kosztuje 50 zł od nowego roku, w starym było 40 zł..
                          I sama się puknił w czoło zanim cos napiszesz
                          • demarta Re: bunny.tsukino weź i nie denerwuj mnie 21.02.07, 15:50
                            najpierw sobie pomyślałam, biedna babka, tyle forsy wydała na coś, co większość
                            ma za darmo, no to biedna wrzeszczy (mieć a nie mieć parę stówek, jest
                            różnica), no ale druga moja myśl..... no powinna na siebie nawrzeszczeć,
                            przecież sama podjęła decyzję do którego ortodonty pójdzie i któremu za frajer
                            kieszeń wypcha stówkami smile))))))

widać bardzo zdesperowana jest. zamiast na samą siebie, bunny nawrzucała....
                            pewnie za to, że bunny oszczędziła na tym, na czym babka sama popłyneła z
                            kasiurką hłe hłe smile))
                            • babka71 Re:demarta spoko Twoja rozczochrana 21.02.07, 15:54
                              bunny zaoszczedziła ale chyba na zebach dziecka he he
                              o mnie nie musisz się martwić stac mnie to płacę ..pozdrawiam
                          • babka71 Re: bunny.tsukino weź i nie denerwuj mnie 21.02.07, 15:52
                            zapomniałam napisac, ze oczekiwanie na wizytę i zrobienie z NFZ
                            tzw. "państwowego aparatu" trwa od trzech do czterech miesięcy, ..to tak na
                            marginesie
                          • basia310 My też nie płacimy 21.02.07, 15:54
                            w Warszawie w przychodni państwowej. Aparat raz na rok do 12 roku życia jest bezpłatny - tak nam
                            powiedziano (chyba że byłyby jakies tam śruby, czego u mojego dziecka nie potrzeba było).
                          • gov.single Re: bunny.tsukino weź i nie denerwuj mnie 22.02.07, 08:44
                            Weź rachunki i napisz do NFZ. Jezeli skasowali za te usługe równiez Fundusz to
                            beda musieli zwrócić kasę-TOBIE. Jezeli nie -tzn. ze bez Twojej wiedzy przyjeli
                            Cie prywatnie. Byc moze nawet podpisłałaś kartke ze sie na to zgadzasz-to sie
                            zdarzawink
                            Jeżeli załapiesz sie do 12 r. z na apart tio do 13 wizyty masz za darmo-tten
                            przepis obowiazuje w CAŁEJ Polsce.
                            A nieświadomi płaca....
                      • sweet.joan Re: Pyzka34 21.02.07, 16:07
                        No ciekawe, ja właśnie tam chodzę i mi kazali 500zł za aparat płacić uncertain To się
                        jeszcze u nich podpytam, może coś się zmieniło.
                        • babka71 Re: sweet.joan musisz zapłacic jak chcesz od razu 21.02.07, 16:30
                          Jak możesz czekac 3-4 miesiace w kolejce z NFZ itp.. to nie płacisz
                          Ot i cała filozofia n/t
                          • bunny.tsukino Re: sweet.joan musisz zapłacic jak chcesz od razu 21.02.07, 19:48
                            Dzwoniłam do Śląskiego i Małopolskiego NFZ-u. Za darmo jest smileDzwoniłam do
                            pierwszej lepszej przychodni, robią od ręki, tj tydzień oczekiwania. Oj Babko,
                            Babko. Nie oszczędziłam na dziecku, bo moje ma na razie 8 zębów mlecznych. A
                            Tobie pozostaje pluć w brodę, że Cie wyleszczyli.
                            • pyzka34 sweet.joan 22.02.07, 08:22
                              Nie strasz mnie, co !!! Jak pytalam na pierwszej wizycie, to mowili ze nic to
                              nie kosztuje i tego sie bede trzymac. W przyszlym tygodniu tam jade, to
                              zobaczymy, co powiedza.
                              A w ogole jak oceniasz te przychodnie, zadowolona jestes ?
                              • sweet.joan Pyzka34 22.02.07, 09:27
                                Nie chciałam Cię straszyć, to raczej Ty mnie pocieszyłaś. Ja tam byłam ostatnio
                                dawno, więc może coś się zmieniło i teraz już nie trzeba płacić. Oby! My mamy
                                termin w marcu, będę ich naciskać.
                                A ogólnie pozytywnie oceniam poradnię. Mają podejście do dzieci, fotele
                                kolorowe, atmosfera taka przyjazna. Z tej strony wszystko bez zarzutu.
                                Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka