Dodaj do ulubionych

drgawki po prevenarze

22.02.07, 12:10
Za wcześnie nacisnęłam enter pod poprzednim wątkiem, a teraz nie mogę na ten
wątek odpowiedzieć sad
Miało być tak:

Czy Wasze dzieci miały drgawki po szczepieniu prevenarem? Bardzo proszę o
odpowiedź, martwię się o córkę sad
Mała jest pod opieką neuro (drgawki noworodkowe), więc wiem, co robić w takich
przypadkach, tylko jestem ciekawa,czy drgawki po prevenarze występują często.
Obserwuj wątek
    • czarna_maruda Re: drgawki po prevenarze 22.02.07, 12:18
      Mam akuratprzed sobą ulotkę od Prevenaru, w działaniach niepożądanych napisano,
      że drgawki występują rzadko (wg. ulotki rzadziej niż u 1 na 1000 pacjentów)
      moja córka nie miała dolegliwości po szczepieniu
      • izjaa Czarna_Marudo 22.02.07, 12:22
        dzięki za odp.
        moja akurat okazała się tą mniej niż 1 na 1000 dziś o 5.30 sad
        • kasiaimichael Re: Czarna_Marudo 22.02.07, 12:44
          "moja akurat okazała się tą mniej niż 1 na 1000 dziś o 5.30 sad"
          To znaczy, ze dostala drgawek?
          • izjaa tak, dostała n/t 22.02.07, 13:49

• ewa_mama_jasia Re: Czarna_Marudo 22.02.07, 12:48
          Natychmiast zgłoś to lekarzowi. O wszelkich powikłaniach poszczepiennych, a w
          szczególności tak powaznych, nalezy informować lekarza.
          • izjaa Re: Czarna_Marudo 22.02.07, 13:50
            Skontaktowałam się, oczywiście jak tylko go namierzyłam. Okazao się, że
            procedura była prawidłowa.
    • janeczka79 Re: drgawki po prevenarze 22.02.07, 12:50
      Kiedys na jakimś forum czytałam, że było opisanych tam sporo reakcji
      nieporządanych ( w tym i drgawki), takich o których nie jest napisane w ulotce
      polskojęzycznej. Była to ulotka anglojęzyczna, przetłumaczona przez jakąś emamę.
      • marriedka Re: drgawki po prevenarze 22.02.07, 12:56
        Działania niepożądane mogą być rozmaite zarówno po szczepieniu, jak i po zwykłym
        przyjęciu jakiegoś leku. Zawsze jest ryzyko, dlatego szczepienia to nie takie
        "hop siup" i należy je przemyśleć. Ja każdym szczepieniem stresuję się
        strasznie, ale na Prevenar też się zdecydowałam. Córka miała zaczerwienienie w
        miejscu wstrzyknięcia, które zeszło po kilku dniach. Po za tym rozrabiała jak
        zwykle smile
        • izjaa Re: drgawki po prevenarze 22.02.07, 13:52
          Córkę kazał zaszczepić właśnie neurolog prowadzący. Młoda już wariuje po
          swojemu, ale co przeszłam rano, to moje sad
      • izjaa Re: drgawki po prevenarze 22.02.07, 13:51
        W mojej ulotce tez to znalazłam, ale miałam nadzieję, że córkę to ominie sad
    • basiek-79 Re: drgawki po prevenarze 22.02.07, 13:36
      Mój Mati też dokazywał jak zwykle po tym szczepieniu, mimo iż u niego wystąpiły
      drgawki gorączkowe ( jak miał 5 mies.).
      • izjaa Re: drgawki po prevenarze 22.02.07, 13:53
        dziękuję za odp., Basiek
    • izjaa dziewczyny, dziękuję za Wasze odpowiedzi 22.02.07, 15:03
      Dziękuję bardzo!
      Małej już lepiej.
      Poza tym chyba chciałam się wygadać smile
      Pozdrawiam,
      Izjaa
    • kasiaimichael Re: drgawki po prevenarze 22.02.07, 17:28
      Chyba juz nie powinnas podawac nastepnej dawki tej szczepionki, jesli mala
      miala drgawki. Ja bym sie w ogole zastanowila czy jakies inne dawac. Koniecznie
      zglos to do sanepidu- wszyscy powinni zglaszac odczyny poszczepienne, nawet
      takie niegrozne jak podwyzszenie temp. dzieki temu moze mielibysmy wlasciwe
      dane co do ilosci skutkow ubocznych kazdej ze szczepionek.
      Prevenar nie ma za dobrej opinii w stanach od 2000 roku zmarlo z powodu tej
      szczepionki ponad 200 osob (ze to sa te prawdopodobnie bylo ich wiecej, nie
      wszystkie jednak sa zglaszane jako nastepstwa szczepionki)
      • izjaa Kasiaimichael 23.02.07, 08:45
        Decyzja o podaniu następnej dawki należy do lekarza, nie do mnie, ale oczywiście
        zastanawiam się nad tym.
    • pmierzow Re: drgawki po prevenarze 22.02.07, 17:36
      Szczepilam w trzech dawkach, po zadnej nie bylo objawow niepozadanych.
      • s.ivona Re: do izjaa 22.02.07, 20:13
        czesc
        mam pytanie - dlaczego lekarz neurolog zasugerowal Wam to szczepienie? Twoje
        dziecko jest w grupie ryzyka? Moglabys tez opisac takie drgawki? Co wtedy
        nalezy robic?
        Ja bije sie z myslami czy szczepic corke czy nie. Madzia jest w grupie dzieci z
        ryzyka i wlasciwie powinna byc objeta tym szczepieniem (nasza pedaitra nawet
        zasugerowala ze za darmo ale pewnie nic z tego nie bedzie, ale nie o to
        chodzi..). Madzia czesto przebywa w szpitalach, jest pod kontrola roznych
        specjalistow i jedni mowia mi mowia zebym szczepila, inni ze to nagonka
        mediow, ale jakos nie do konca jestem przekonana co do tego szczepieniasad
        qrcze, nie wiem co robicsad Troche panikuje ale z Madzia juz tyle przeszlam ze
        umieram ze strachu ze cos sie jej moze jeszcze przytrafic (puk puk).
        • izjaa S.Ivona 23.02.07, 08:43
          Cześć,
          neurolog zasugerował szczepienie dlatego, że mała prawdopodobnie pójdzie do
          żłobka, a poza tym jest w grupie ryzyka. W pierwszych dobach po urodzeniu miała
          drgawki. Jako niespełna 3-dniowy noworodek znalazła się na oddziale patologii
          noworodka w CZD. Od tamtej pory pałętamy się po lekarzach i rehabilitantach. Ale
          szczegóły sobie daruję.
          Jak wyglądały drgawki? Miarowe drgawki całego ciała, sztywność, zaciśnięte
          piąstki, zwrot gałek ocznych ku górze, sinienie, bezdech, a potem otępienie i
          senność. Jeśli drgawki wystąpią, mamy podać relsed (wlewkę doodbytniczą), a
          jeśli powtórzą się w krótkim czasie, podać ponownie i wezwać pogotowie.
          Mam nadzieję, że o niczym nie zapomniałam. Gdybyś chciała jezzcze czegoś się
          dowiedzieć, pisz maila na gazetę.
          Życzę Wam, żeby wszystko szło ku lepszemu.
          Pozdrawiam,
          Izjaa
      • izjaa Pmierzow 23.02.07, 08:44
        dzięki za odp.
    • kumakk wiele dzieci goraczkuje 22.02.07, 22:58
      po prevenarze - wg mojej lekarki. Byc moze stad te drgawki - pojawiaja sie przy
      wyskoku duzej goraczki. Pediatra prowadzaca moja corke kazala po powrocie do
      domu dac czopek z paracetamolu i po 4-6 godzinach zmierzyc goraczke i
      ewentualnie podac drugi. Wg niej wiele dzieci po prevenarze ma 40 stopni
      goraczki, to normalna reakcja i trzeba po prostu odpowiednio wczesnie podac
      czopek.
      • izjaa Kumakk 23.02.07, 08:25
        Dziękuję za odpowiedź. Jak napisałam w pierwszym poście, przejmuję się, bo córka
        miała drgawki w pierwszych dobach po porodzie i jako niespełna 3-dniowe dziecko
        wylądowała na patologii noworodka w CZD.
      • kasiaimichael Re: wiele dzieci goraczkuje 23.02.07, 08:51
        goraczka 40 stopni nie jest normalna, nie wiem dlaczego lekarka tak
        powiedziala, ulotka mowi ze taka goraczke ma tylko okolo 3 % dzieci, poza tym
        autorka watku nie mowila czy te drgawki byly z powodu wysokiej goraczki. Na
        stronie prevenar.com znalazlam tez to:
        "Prophylactic antipyretic medication is recommended:

- for all children receiving Prevenar simultaneously with vaccines containing
        whole cell pertussis because of higher rate of febrile reactions (see section
        4.8).

- for children with seizure disorders or with a prior history of febrile
        seizures."
        emc.medicines.org.uk/emc/assets/c/html/DisplayDoc.asp?DocumentID=4428#CLINICAL_PRECAUTIONS
        Kaska
    • monika704 Re: drgawki po prevenarze 22.02.07, 23:48
      Witam!
      To zależy jakie drgawki masz na myśli. U nas zdarzyły się u synka ok. 3 razy.
      Zawsze były podczas zasypiania przy "cycu", tuż po zaśnięciu. Zawsze gdy
      "niedbale trzymałam go przy sobie, a jego główka była "luźno podwieszona". Też
      przeżyłam koszmar, ale okazało się że zupełnie niepotrzebnie się denerwowałam,
      bo powody były całkiem inne niż te, o których naczytałam się w necie, bynajmniej
      nie neurologiczne.
      Ważne są wszystkie okoliczności towarzyszące przy takim zdarzeniu i dokładny
      opis tych drgawek. Życzę Wam, żeby nie było to nic złego, trzymam kciuki.
      Monika
      • izjaa Monika704 23.02.07, 08:23
        To były klasyczne drgawki neurologiczne (to chyba nie jest prawidłowa nazwa, ale
        nie wiem, jak je zdefiniować), objawy podręcznikowe. Jak juz wspomniałam, córka
        miała drgawki w pierwszych dobach po urodzeniu, dlatego wiem, jak wyglądają.
        Wolałabym nie wiedzieć sad
        Dzięki za ciepłe słowa smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka