Dodaj do ulubionych

jak zrobic badanie moczu

23.02.07, 23:12
Musze zbadać mocz 6-cio miesięczniakowi.Robiłam juz jedno
badanie.Przyczepiłam woreczek o północy i około 4 go odkleiłam i w
temperaturze pokojowej czekał sobie.Wynik liczne bakterie i leukocyty 7.Nie
wiem czy ten wynik jest wiarygodny(mam nadzieje że nie)

czy taki mocz pobrany w nocy nie lepiej wstawić do lodówki, no i czy wolno?

A generalnie to mam duuży problem, bo zawsze jakimś cudem ten woreczek sie
odkleja i wszystko wylewa się na pieluszkę.macie na to jakieś patenty?
Obserwuj wątek
    • ewa.z1 Re: jak zrobic badanie moczu 23.02.07, 23:27
      czemu się odkleja? Może skóra jest natłuszczona?
      Mocz można trzymać w lodówce
      • sliwew Re: jak zrobic badanie moczu 25.02.07, 10:19
        najbardziej wiarygodne badanie bedzie wtedy-jeśłi kupisz pojemnik wyjałowiony-i
        niestety-rano-ściagasz pieluszke i czekasz-musisz złapać środkowy stru ień!!z
        woreczka prawie zawsze są zabrudzenia,i odkleja sie-wystarczy kropla siusiek
        nie tam gdzie trzeba i-koniec,...radze czekać dzidzia w ciagu 15-30min-siknie-
        !!!
    • monix44 Re: jak zrobic badanie moczu 23.02.07, 23:34
      Wystarczy dziecko rozebrać z pieluszki, przykleić starannie woreczek (na suchą,
      odtłuszczoną skóre) i niech sobie tak poleży trochę, podmarznie to sie
      posiusiasmile Tak mi poradzili w przychodni i sie udało. Jeśli to dziewczynka to
      trzeba delikatnie rozwidlić wargi i starać sie przykleich jak najbliżej cewki
      żeby nie pouciekało. A tam gdzie nie ma taśmy/plastra na woreczku trzeba
      dokładnie przyłożyć w kierunku odbytu, zeby wszystko idealnie przylegało to sie
      uda. u chłopaka nie wiem - nie mam smile)) mocz można przechowywać w lodówce, ale
      najlepiej jest pobrać z rana i odrazu zawieźć. powodzenia!!!
      • madziulec Re: jak zrobic badanie moczu 24.02.07, 08:36
        MOcz pobrany wieczorem rano nadaje sie do wylania.
        • joanna1114 Re: jak zrobic badanie moczu 24.02.07, 12:01
          dziękuje za odpowiedzi.Czyli słusznie moge podejrzewać, że ten zły wynik jest
          spowodowany tym, że ten mocz stał kilka godzin w temp.pokojowej.Kurcze może
          teraz sie uda..
    • gusia210 Re: jak zrobic badanie moczu 24.02.07, 21:43
      a dlaczego chcesz pobierać w woreczek.Najlepiej jest(po dokładnym umyciu)pobrać
      bezpośrednio do pojemniczka.U chłopca to nie jest takie trudne.U dziewczynek
      jest troszkę trudniej.I pamiętaj że łapiesz środkowy strumień.
    • zoja29 Re: jak zrobic badanie moczu 24.02.07, 22:13
      w szpitalu mojemu synkowy zakładali watę na siusiaka i potem wyciskali do
      naczynka mocz , spróbuj
      • wisniowa244 Re:wata i mocz?? 25.02.07, 11:11
        a wktorym szpitalu tak wykonuja badania?????????????
        • moniqep Re:wata i mocz?? 25.02.07, 19:16
          Moze chlopczykowi mozna zlapac mocz (srokowy strumien) do pojemniczka ale jak to
          zrobic u dziewczynki?
          Przeciez dziewczynka jak sika wszystko sie rozlewa na boki i pod pupe. Musialby
          ja ktos trzymac w gorze a druga osoba wdedy podklada pojemnik. Niestety i to
          moze zawiesc po mocz poleci po nozkach i pupie i prawie nic sie nie zlapie.
          Jest to bardzo trudne.Wiem bo mam coreczke.
          Co bylo jeszcze trudne w pobieraniu moczu (i jest to przeszkoda do dzis).Moje
          dziecie dlugo lubi pospac a laboratoria sa czynne do 10. Musze jeszcze dojechac
          przystanek do przychodni.Czesto nie udaje nam sie pobrac moczu to tej godziny a
          co dopiero zdazyc go zawiesc. Horror.
          Mozna zaryzykowac. Umyc dziecko z rana,przykleic woreczek,samemu sie wyszykowac
          i pojechac do przychodni. Tam rozebrac dziecko w nadziei,ze woreczek jest pelny
          swierzych siuskow.
          • edyciula Re:wata i mocz?? 26.02.07, 15:17
            Moje dziecko ma poważne problemy z nerkami, więc badanie moczu to dla nas
            rutyna. W tej chwili nie jest to już problemem, ponieważ po pierwsze wiem jak
            to zrobić, po drugie Franio woła siusiu, ale początki były straszne. Aby zrobić
            badanie ogólne moczu, trzeba umyć siusiaka azulanem, podkleić worek na czystą,
            suchą skórę i założyć pieluchę. Ja robiłam to ok. 3 rano, poiłam go i kładłam
            bez spodenek/śpiochów. Sprawdzałam średnio co 30min. czy worek już się
            napełnił. Z woreczka przelewałam mocz do specjalnego pojemnika i wstawiałam do
            lodówki. Bardzo ważny jest worek, ponieważ te z gąbkani przepuszczają siuśki. Z
            własnego doświadczenia poradzić mogę worki z zielonym bobasem na opakowaniu
            (takich używa się w CZD). Po odklejeniu worka należy dobrze natłuścić skórę
            (np. alantanem).
            Powodzenia.
    • lenpol Re: do kitu z woreczkami... 27.02.07, 18:45
      witam,właśnie jestem na bieżąco bo robiłam badanie mojej córci.Ponoć bardziej
      wiarygodny jest ten mocz złapany do pojemniczka a nie do woreczka-tak mówi mój
      lekarz...ja trzymając małą złapałam mocz do pojemniczka.moja kol.miała problem
      z tymi woreczkami bo ciągle się odklejał a mocz leciał do pieluchy,a ja moim
      sposobem złapałam szybciej...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka