iwonakrzem 06.03.07, 08:44 Od wczoraj daje dziecku Debridat czy któraś z mam to podawała i czy pomogło. Lek jest dla 2,5 rocznego dziecka. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
5_monika Re: Debridat- czy daje efekt 06.03.07, 09:08 czy daje efekt ? debridat stosuje się na różne dolegliwości Odpowiedz Link Zgłoś
iwonakrzem Re: Debridat- czy daje efekt 06.03.07, 09:54 mój synek ma problemy ze zrobieniem kupy tzn nie jest to zatwardzenie tylko wstrzymuje i nie może jej wypchnąć kiedy chce mu się kupkę bo mówi że go boli i to na poprawienie poślizgu w jelitach dostał debridat. mam nadzieje że to ułatwi mu robienie kupki Odpowiedz Link Zgłoś
mama.mikolaja Re: Debridat- czy daje efekt 06.03.07, 10:05 U nas u wówczas trzylatka tylko to tak naprawde pomogło. powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
olamortel Re: Debridat- czy daje efekt 06.03.07, 11:06 moja córeczka co prawda brala debridat mając 3 m-ce i po jednej butelce było juz super tez nie mogla zrobic kupy, tzn robila raz na 5-7 dni, potem wyprozniala sie codziennie, do dzis nie ma zadnych klopotow Odpowiedz Link Zgłoś
bea-ta Re: Debridat 06.03.07, 11:54 jest lekiem pobudzającym zwolniona prace jelit i spowalniającym przyspieszoną prace jelit, a także działa rozkurczowo, a tym samym p/bólowo. W leczeniu zaparc sie nie nada o ile zaparcia nie sa na tle kurczowej. Skupiłabym się na laktulozie, diecie i eliminacji zaparć u dziecka. Niestety dzieci w tym wieku sa bardzo wrazliwe, umieja kontrolowac swoje zwieracze i przy choćby 1 zaparciu dającym ból, zapamietuja sytuacje i aby jej uniknąc wstrzymuja kupe. Zazwyczaj zaparcia ujawniające się w tym wieku sa o podlożu psychologicznym niz organicznym ew. zła dieta. Dziecko mające wady anatomiczne, zab. funkcjonalen mialoby problemy z wypróznieniami od maleńkości. Zajrzyj tu i zastosuj sie, bedzie to lepsze niż debridatTraktowany jako lek cud na wszytskoNa ulewanie także, choc może pogłebiac je, bo daje zwiotczenie przew. pok, podobnie może tez w przypadku zaparc je nasilać- u syna tak było. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=566&w=58426283&a=58460256 Odpowiedz Link Zgłoś
bea-ta Re: Debridat- czy daje efekt 06.03.07, 11:57 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=566&w=58426283&a=58477896 Zapamietaj jedną rzecz- najłatwiej dzieciom sie wypróznic zaraz po jedzeniu. Dzieje się tak dlatego, że jak maluch zaczyna jeśc pierwsze kęsy posiłku to na drodze odruchowej pobudza sie perystaltyka jelit i wtedy moga odchodzić gazy, przesuwają się masy kalowe w jelitach i jak zaraz po jedzeniu posadzisz smyka na nocnik/kibelek łatwiej mu bedzie sie wypróznić. Dzieci sa tez czułe na punkcie intymności- to tez ułatwia wypróznianie- mój mały zawsze zyczy sobie zamknietych drzwi w łazience. Niestety tez przerabviałam w wieku 2 lat trudnosci z wypróznianiemB. Odpowiedz Link Zgłoś