Dodaj do ulubionych

"Boli psipsia" - co robić?

26.03.07, 14:57
Moja córka ma 5 lat. Od dobrych kilku tygodni co jakiś czas słyszę: "Mamusiu
tak dziwnie boli psipisa". Córka nie potrafi okreslić jaki to jest ból.
Robiłam jej już badania układu moczowego, badania na pasożyty, kurację na
owsiki i nadal problem pozostał. Teraz to już zostaje pojść do ginekologa,
ale szczerze mówiąc trochę się tego boję. Czy ktoś w Was miał podobne
problemy? Prosze o informację. Co jeszcze można zrobić. Nadmieniam, że
lakarze nie bardzo wiedzą co z tym zrobić.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • biala_dama3 Re: "Boli psipsia" - co robić? 26.03.07, 15:41
      "Nadmieniam, że lekarze nie bardzo wiedzą co z tym zrobić"........WSZYSCY
      lekarze? A może tylko ten, do którego się zgłosiłaś? Jest problem , więc nie do
      lekarza a na forum albo do Goździkowej. A dlaczego nie właśnie do ginekologa
      dziecięcego? Bije? Gryzie? Nie, bada i może skutecznie leczyć.
      A tak na marginesie - 5 letnia dziweczynka nie potrafi określić miejsca bólu i
      uzywa słowa "psipsia"!!! Oj mamy, mamy, a potem dziwicie się, że Wasze dzieci
      sa posmiewiskiem kolegów.
      • ariadna14 Re: "Boli psipsia" - co robić? 26.03.07, 15:58
        Biała damo nie rozumiem dlaczego to jest złe określenie. Jak ma mówć, używać
        fachowych nazw? Zresztą nie sądzę, aby mała dziewczynka musiała rozmawiać z
        chłopcami o tym co "tam ma".
        • biala_dama3 Re: "Boli psipsia" - co robić? 26.03.07, 16:11
          Używanie języka nianiek ośmiesza
          dzieci. "Psipsia", "cipcia", "ciucia", "cicia", "pipka" - asortyment bardzo
          duży - słyszę to na co dzień. Może nie razić to u 3 latka, ale pięciolatek to
          juz prawie zerówkowicz, prawie szkolniak.
          Wchodzi potem do gabinetu wyrośnięty 10 latek i mówi, że boli go...."brzunio".
          • monia.147 Re: "Boli psipsia" - co robić? 26.03.07, 16:31
            Nie sądzisz że gdyby 5cio letnia dziewczynka powiedziała mamie że boli ją
            pochwa ,wargi sromowe lub cewka moczowa byłoby to baaardzo dziwne ,coś się tak
            przyczepiła do tych określeń ,dziewczyna się pyta co to może być a nie jakich
            określeń powinnien używać 5cio latek.Jeśli mój syn 11letni zamiast penis czy
            prącie mówi siusiak to chyba powinnam iść z nim do psychologa???Widzę ze jesteś
            nieżle wkurzona na to forum po ostatniej dyskusji.
            • dorotus76 Re: "Boli psipsia" - co robić? 26.03.07, 18:33
              Biała damo, oczywiście przegiełaś.
    • mr_cellophane Re: "Boli psipsia" - co robić? 26.03.07, 18:45
      Hmm uważam, że powinnaś pójść do ginekologa dziecięcego. Wiem, że się boisz,
      szczególnie tego jak córka zareaguje ale tak będzie najlepiej. A może córcia coś
      sobie tam poprostu włożyła? Warto aby zobaczył specjalista...
      Co do wypowiedzi białej damy to zrozumiałe ze broni środowiska lekarskiego.
      Tylko nie rozumiem, czemu czepia się określenia psipsia. Tak samo dobre jak
      każde inne. Jakoś nie widzę powodu dla którego jest gorsze od jakiegokolwiek
      innego dziecięcego określenia intymnych części ciała. Poza tym lepsze takie niz
      fachowe nazewnictwo w tym wieku lub wulgaryzmy. To ze jesteś lekarzem, nie daje
      Ci prawa do takiej krytki, szczególnie że nie stanowi to meritum sprawy.
      • verdana Re: "Boli psipsia" - co robić? 26.03.07, 19:42
        Jestem za powaznym traktowaniem dzieci, ale okreslenie "bola mnie wargi
        sromowe" w ustach pieciolatka jaos mnie razi.
        idź do ginekologa. Ja z córka byłam. Wbrew pozorom to wcale nie jest takie
        cięzkie przezycie dla dziecka.
        • gosiabed Re: "Boli psipsia" - co robić? 30.03.07, 14:22
          Dziękuję za Wasze opinie. Faktycznie wybiorę się z niż do lekarza. Co do
          nazewnictwa to zastanawiałam się jakiego określenia używać powinny małe dzieci
          i nadal podtrzymuję swoje. "Psipsia" mnie nie razi a na "pochwę" jest jeszcze
          czas.
          Pozdrawiam wszystkich zwolenników i przeciwników
          • dorkapoz Re: "Boli psipsia" - co robić? 30.03.07, 16:25
            to byc może zapalenie cewki moczowej, mojej córci pomaga maść oczna -
            gentamycyna- to jest antybiotyk - na receptę. ale idź do ginekologa. My też się
            leczymy - z ciągle nawracającymi zapaleniami sromu.
            • mammma1 Re: "Boli psipsia" - co robić? 30.03.07, 19:40
              Zdecydowanie polecam wizyte u ginekologa.Ja sama bylam z moja czterolatka jakis
              zcas temu, zniosla to calkowicie ebz emocji, a nawet jej sie podobalo.Fotel
              jezdzil w gore i w dolsmileNa koniec powiedziala pani doktor, ze "jak bedzie w
              ciazy to bedzie do niej przychdozila na usg"smile)Samo badanie jest calkiem ok,
              lekarka nie uzywala wziernikow, rozszerzyla tylko rekami wargi sromowe,
              poogladala i juz.
              p.s. My uzywamy slowa "cipka"
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka