09.04.07, 17:22
Po świętach mam wizytę u okulisty z moją
4 letnią córką.
Mam jej kropić oczka 3 dni przed wizytą
atropiną. Czy te krople są niebezpieczne?
Bo okulista cos napomniała że mam uważać na
worek spojówkowy, żeby te krople tam się nie dostały,
bo dziecko może dostać wstrząsu...
Czy jest jakiś zamiennik tej atropiny???
Czy kropić nią bez obaw?
Obserwuj wątek
    • mysz56 Re: atropina 09.04.07, 17:44
      tak z tymi kroplami trzeba uważać i ściśle wg wskazań
      • mooh Re: atropina 09.04.07, 20:38
        Poza tym jest ważne, by po zakropieniu oczu atropiną osłaniać oczy przed
        słońcem. Przy rozszerzonych źrenicach światło sprawia duży dyskomfort.
        Przynajmniej ja tak to odczuwałam.
        • crusk Re: atropina 09.04.07, 22:43
          Osłaniać przed słońcem trzeba nie tyle ze względu na dyskomfort, co na ryzyko
          podrażnienia siatkówki, dna oka, itd. To delikatne narządy, a nie są chronione
          wtedy przez źrenice.
          Atropina jest o tyle niebezpieczna, że może mieć wpływ na inne części organizmu,
          np. na jelita. Nie zdziw się, jeśli coś się będzie działo, ale też przechodzi po
          odstawieniu atropiny.
          Nie słyszałam o żadnym zastępniku atropiny. Dzieci dostają atropinę o mniejszym
          stężeniu niż dorośli, zaleceń lekarza trzeba przestrzegać i na pewno nie
          przedawkować.
    • kropka1907 Re: atropina 10.04.07, 08:48
      Witam, jestem mamą małego okularnika, przed niektórymi badaniami podawałam
      atropinę, przy zakrapianiu trzeba "celować" mniej więcej na środek oka. Jeśli
      dziecko jest uczulone na atropinę może pojawić się silny rumień na twarzy
      (zwłaszcza w okolicy kości policzkowych) i podwyższona temperatura (u nas
      niestety tak się dzieje gdy atropinizacja trwa dłużej niż trzy dni). Wtedy
      należy przerwać zakrapianie i podać zwykłą, czarną herbatę. Zawarta w herbacie
      teina wiąże atropinę i wtedy jest ona bezpiecznie wydalana z organizmu.
    • gblu Re: atropina 10.04.07, 12:08
      Miałam ten sam dylemat. Sama musisz zdecydować czy warto ponosić ryzyko. Jeśli
      nie da się inaczej przeprowadzić dokładnie badania, to chyba jednak warto się
      zdecydować (zachowując oczywiście środki ostrożności jak uciskanie kanalików w
      wewnętrznym rogu oka).Atropina nie jest obojętna dla organizmu. Możesz poczytać
      na ulotce albo wrzuć na google. Ja po rozmowie z lekarzem zdecydowałam nie
      zakrapiać ( u mnie było tylko podejrzenie lekkiego zeza). Poszłam do innego
      lekarza. Stwierdził, że wystarczy 20 minut przed badaniem zakropić raz, a
      wcześniej miałam zakrapiać przez 4 dni 2 razy dziennie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka