Dodaj do ulubionych

opieka na chore dziecko

22.05.07, 20:19
czy jest jakiś limit wykorzystania dni i ile lekarz może jednorazowo wypisać?
Obserwuj wątek
    • adudi Re: opieka na chore dziecko 23.05.07, 08:30
      na dziecko (do 14 lat) w ciagu roku jest 60 dni zwolneinia platenego 80%.
      wydaje mi sie ze nie ma limitu ile moze na raz wypisac, po prostu moze tym
      raczej zainteresowac sie ZUS i sprawdzic.
      ja mialam bardzo dlugo zwolneinie na dziecko i nic. zero problemow.
      dodatkowo masz 2 dni 100% platengo "urlopu", ktore mozesz wziac keidy chcesz.
      www.zus.pl/default.asp?p=4&id=433
      • green_land Re: opieka na chore dziecko 24.05.07, 14:28
        >zwolneinia platenego 80%.
        Zawsze mam 100% opieki, nie 80.
        • adudi Re: opieka na chore dziecko 24.05.07, 14:33
          to jest niemozliwe!
          zasilek opiekunczy wynosi 80%
          100% jest za dwa dni w roku opieki na dziecko do 14 lat.
          • adudi Re: opieka na chore dziecko 24.05.07, 14:34
            moze mylisz pojecia:
            opieka to 2 dni, ktore mozna wziac na dziecko do 14 roku zycia niezaleznie czy
            jest chore czy nie, ale zasilek opiekunczy, to takie chorobowe na dziecko,
            ktore jest platne 80%, max. 60 dni na rok.
    • adudi Re: opieka na chore dziecko 23.05.07, 08:33
      tu masz jeszcze tresc ustawy:
      www.abc.com.pl/serwis/du/2005/0267.htm
      • adudi Re: opieka na chore dziecko 23.05.07, 08:35
        a tu jest tekst jednolity tej ustawy:
        bap-psp.lex.pl/serwis/du/2005/0267.htm
        sorry za tyle watkowsmile
        • mieszko02 Re: opieka na chore dziecko 23.05.07, 23:38
          a czy to prawda, że jeśli zwolnienie-opieka nad dzieckiem - obejmowało kilka
          dni pobytu w szpitalu (rodzic z dzieckiem) to za te dni zasiłek nie
          przysługuje? nie doczytałam w ustawie (choć piszą, że przysługuje, gdy nie ma
          innej osoby mogącej zapewnić opiekę, a w szpitalu teoretycznie! jest nawet
          kilka osób)
          • slonko1335 Re: opieka na chore dziecko 24.05.07, 07:56
            Miszko owszem to prawda, według prawa dziecko w szpitalu ma zapewnioną opiekę,
            paranoja!!! tak więc żeby być przy szpitalnym łóżku trzeba brać urlop albo
            kombinować lewe zwolnienie na siebie, po prostu w chorym kraju żyjemy....
            • adudi Re: opieka na chore dziecko 24.05.07, 08:03
              To dla mnie dziwne to co piszesz.... bylam z dzieckiem 3 razy w szpitalu i
              nigdy nie bylo problemu z wzieciem zwolnienia...... i nic nie kombinowalam.
              szlam po wypis i jednoczesnie po zwolnienie.
              • slonko1335 Re: opieka na chore dziecko 24.05.07, 09:09
                ale szłaś po zwolnienie po wypisie czy miałaś i na czas pobytu w szpitalu? mi
                nie chciano wypisać zwolnienia na ten czas w którym dziecko było w szpitalu (w
                dwóch różnych szpitalach tak było)powiedziano mi właśnie że nie mogą na dziecko
                które jest pod opieką szpitalną, załatwiałam sobie na siebie zwolnienie...ale
                jeśli Ci tak wypisano to dobrze wiedzieć następnym razem będę się kłócić a
                następny raz już niedługo....
                • slonko1335 Re: opieka na chore dziecko 24.05.07, 09:21
                  znalazłam coś takiego i tam osoby miały problem z uzyskaniem takiegozwolnienia
                  i mu siały brać urlop, no to jak to cholerka jest???
                  www.gazetaprawna.pl/forum/temat.php?id_temat=25667&id_dzial=1
                  • adudi Re: opieka na chore dziecko 24.05.07, 13:59
                    a ja znalazlam cos takiego:
                    gospodarka.gazeta.pl/firma/2,31455,,,,78825734,P_INFOR.html
                    ja podczas wychodzenia ze szpitala szlam po wypis i wtedy pytano mi sie tez o
                    zwolnienie i bralam na czas pobytu w szpitalu oraz pare dni jeszcze po wyjsciu.
                    calosc wypelniano mi w szpitalu.
                    widac z tego to chyba tylko dobra wola lekarza....
    • eriga Re: opieka na chore dziecko 23.05.07, 21:04
      Dzięki adudi za wyczerpującą odpowiedz, proszę napisz ile dni miałaś tej opieki
      i żadnych z tego powodu nieprzyjemności? Ja muszę zabrać 3 tygodnie z przyczyn
      osobistych i mimo ze dziecko jest zdrowe to wezmę opiekę bo wole to niż
      chorobowe na siebie a strasznie potrzebuję wolnego ale też strasznie się boję że
      po powrocie z opieki wręczą mi wypowiedzenie. Mają prawo?

Ps sorry za składnie
      • adudi Re: opieka na chore dziecko 24.05.07, 08:00
        Na to pytanie to Ci nie moge odpoweidziec. Moga Ci wreczyc wypoweidizenie,
        opieka to po prostu zwolenienie. Jesli u Ciebie w zkalddzie zwalniaja, jesli
        ktos idzie na zwoilnienie, no to nie ma to nic wspolnego z tym czy wezmiesz
        opieke czy nie.
        Ja mialam zwolnienie chyba ponad miesiac po macierzynskim, chcialam byc z
        dzieckiem duzej, ale tez moje dziecko bylo chore (wada genetyczna). wiec nie
        wiem czy mozna dac zwolnienie na dziecko, jak jest zdrowe. W ustawie jest
        napsiane, ze tak, ale tylko w przypadku: " nieprzewidzianego zamknięcia żłobka,
        przedszkola lub szkoły, do których dziecko uczęszcza". Interpretacja tego, to
        juz zalezy od urzednikow, jesli by dokonywali kontroli. Mozesz zawsze zadzownic
        do ZUS i sie spytac. Zalezy tez na co wypisze Ci lekarz zwoilnienie.
        Co do pobytu w szpitalu. Bylam z dziekiem 5 dni w szpitalu i pare dni po w
        domu. Calosc na zwolnienie na dziecko i nie bylo problemu. Dziecko mialo mniej
        niz 2 lata. W szpitalu mimo, ze jest opieka medyczna, to dla malych dzieci
        konieczna jest obecnosc kogos z rodziny. Nie da sie zostawic dziecka, dla
        personelu to koszmar, oni sie nim nie zajma... zrobia tylko to co konieczne i
        tyle. nie maja na tyle czasu,a i czesto checi....
    • alin9 do slonko1335 i adudi 24.05.07, 14:17
      Obydwoje macie rację.U nas są dwa szpitale i w jednym dostaniesz opiekę bez
      problemu a w drugim jest takie tłumaczenie jak przedstawiło slonko.
      • slonko1335 Re: do slonko1335 i adudi 25.05.07, 07:01
        No cholerka ale wygląda na to, że według prawa taka możliwość jest, więc po
        prostu kłócić się trzeba, bo jak na moje to opieki w tym szpitalu żadnej nie
        było....na razie mam urlop, lekarka rodzinna na mnie zwolnienie też wypisała
        ale może będzie ona na urlopie mój się skończy i wtedy będę się awanturować, bo
        mam dziecko z wadą wrodzoną i bywamy niestety w szpitalach często..
        • mieszko02 Re: do slonko1335 i adudi 25.05.07, 20:45
          nasz szpital wypisuje na całośc pobytu (+ kilka dni po), ale zakład pracy płaci
          tylko za te dni, które są poza pobytem w szpitalu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka