olutka75 23.05.07, 16:57 wiem, że po takim czasie stosowania powinna byc poprawa- a kolki sa nadal silne. Może przestac stosować, skoro i tak nie pomaga? Inny pediatra zaproponował esputicon czy co s w tym stylu. Poradźcie.. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
luschka Re: debridat juz 2 tygodnie- brak poprawy 23.05.07, 17:31 mój malec miał mega kolki tak gdzieś do 5 mca życia, a po debridacie tylko więcej ulewał i ryczał z jeszcze większą siłą, jest mnóstwo różnych środków. Esputikon jest dobry, ale możesz spróbować infacol, espumisan, woda koperkowa, mojemu pomógł sab simplex. Ale podobno ten niemiecki jest najlepszy (ja kupiłam w necie czeski) a do tego ogrzewałam brzuszek ciepłą pieluszką, termoforem, suszarką, robiłam codziennie masaże, ciepłe kąpiele nawet w środku nocy. Viburcol w czopkach był na porządku dziennym i nocnym (oczywiście w odpowiednich ilościach), ale też niewiele pomagał, czasem termometr w pupę i się dzieciak odgazowywał. Dwukrotnie podałam mu 1/3 czopka luminalu (pediatra powidziała, że to w ostateczności) ale jak wył już 4 godzinę i nic nie pomagało, to musiałam się na coś zdecydować Odpowiedz Link Zgłoś
elieka sab simplex polecam! 23.05.07, 21:23 na mega kolki Juniora pomógł! espumisan i esputicon - za słabe, jedynie bobotic jest chyba najsilniejszy na naszym rynku. wszelkie koperkowe herbatki i wody - odradzam, przy silnych kolkach działają często wręcz odwrotnie i zamiast pomóc - pogarszają. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiap1981 Re: debridat juz 2 tygodnie- brak poprawy 23.05.07, 21:36 mam 20 miesięczego synka i 3 miesieczna córke. synek mial okropne kolki. podawałam wszystko- debridat, espumisan, esputicon, sab simplex itp. nic nie pomagało. W przyadku córeczki, ale u niej ból brzucha to raczej rzadkość podaję albo sab simplex albo infacol. wydaje mi się ,że oba preparaty sa równie skuteczne. w każdym razie to pewnie zależy od dziecka. wiem jedno- synkoi nic nie pomagało....taki urok niestety Odpowiedz Link Zgłoś
aniaciep Re: debridat juz 2 tygodnie- brak poprawy 24.05.07, 21:06 mi tez lekarz zalecał debridat ale z tego co wiem to dzieciaczkom nie zawsze pomaga i tp sama chemia-moje przekonanie. Wiec zastosowałam Lacidofil jedna ampułka na łyżeczke kazdego dnia i się skończyły a były okropne.Kazdy m aswoje przekonania ale myśle ze nikomu nie zaszkodzi i troszeczke złagodzi bóle. Odpowiedz Link Zgłoś
kontrix Re: debridat juz 2 tygodnie- brak poprawy 24.05.07, 21:58 a ja odsyłam do wypowiedzi mojej na ten sam temat w linku forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=572&w=63023274&a=63026718 Odpowiedz Link Zgłoś
pumka15 Re: debridat juz 2 tygodnie- brak poprawy 24.05.07, 22:39 Właczcie suszarkę do włosów przy dziecku na najmniejszych obrotach i delikatnie poruszajcie ciepłym strumieniem na brzuszek masując go leciutko ciepłą dłonią i na zmianę raz jedną nóżkę raz drugą chwytajcie za łydkę maluszka i tak palcami przebierajcie jakbyście rozluźniały całą nóżkę - powinno ulżyć i złagodzić ból. powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś