Dodaj do ulubionych

Zęby a wada serca???

28.05.07, 13:18
Witam waszystkich bardzo sardeczniesmileJestem nowa na tym forum a jestem tu
dlatego poniewaz u mojej rocznej corki wykryto kilka miesiecy temu wade
serca.Sa to ubytki ponoc bardzo niewielkie miedzy komorami i miedzy
przedsiakami.Lekarka w Prokocimiu nie wytlumaczyla nam dokladnie na czy to
polega i jakie sa tego konsekwencje.Ale mam prosbe:czytajac to forum
dowiedzialam sie ze wady serca maja wplyw na zęby dzieci...hmm jak?Wlasnie o
to chcialam sie zapytac,czy ktos wie cos na ten temat?Prosze o jakies
wskazowkismileDziekuje wszystkim za pomocsmilepozdrawiam
Obserwuj wątek
    • alrada Re: Zęby a wada serca??? 28.05.07, 14:01
      W wielu wadach serca nalezy przestrzegać bardzo profilaktyki infekcyjnego
      zapalenia wsierdzia IZW. Stan uzębienia jest tu istotny, bo zęby to siedlisko
      dla bakterii, które mogą przedostać się do krwi i narobić wiele złego.
      Poszukaj przez wyszukiwarkę wrzucając hasło zęby a znajdziesz wiele informacji,
      np
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=24429&w=51157631&a=51190178
      Przy leczeniu nalezy pamiętac o osłonie antybiotykowej.
      • jukilop Re: Zęby a wada serca??? 28.05.07, 14:26
        Witaj
        Bardziej zły stan uzębienia może spowodować groźne dla serca skutki niżeli wada
        serca - zły stan zębów.
        Tak jak Ola już Ci napisała przede wszystkim IZW
        pozdrawiam Mama dziecka (17 lat) po zamknieciu takiego ubytku
        (miedzyprzedsionkami)
        • joanna.czarnik Re: Zęby a wada serca??? 28.05.07, 15:50
          Mialam na mysli to ze nie wiedzialam ze stan zebow wplywa na serce i ze to jest
          szczegolnie grozne dla dzieci z wadami serca.Coz czlowiek uczy sie przez cale
          zyciesmile
          • jukilop Re: Zęby a wada serca??? 28.05.07, 22:50
            Nie martw się mój syn przez 16 lat żył z tą wadą (nie wiedzielismy o niej )
            Trenował ,dbanie o zęby - to raczej tlko mycie , a dentysta tylko jak już ząb
            bolał.Teraz jest inaczej - plus tej historii - szczególnie dbanie o zęby !
            IZW stosujemy dopiero od roku
            • joanna.czarnik dziekuje jukilop:)pozdrawiam 28.05.07, 23:00
              Tak szczerze mowiac to nie wiem czy to grozne czy nie...napisali w karcie
              informacyjnej ze ma ASD II i VSD.Dzis dopiero dowiedzialam sie co to takiego!Tu
              na tym forum!!!!smile)))DZIEKUJE!!!Piszesz ze twoj syn zyl z ta wada i ze nie
              wiedzieliscie o niej,to nie mial zadnych objawow?Po przeczytaniu wypowiedzi
              osob ktore maja dzieci z podobnymi wadami jestem przerazona!!!!Powiedz mi jak
              ja mam teraz z dzieckiem postepowac???czy potrzebne jest jakies specjalne
              traktowanie np mniej wysilku fizycznego itp...no nie wiem...
              • jukilop Re: dziekuje jukilop:)pozdrawiam 29.05.07, 11:30
                To zależy jak dziecko toleruje wysiłek , niektórzy rodzice przy bardziej
                złożnych wadach traktuja swoje dzieci normalnie - i tak jest chyba dobrze
                Lekarz powinien Ci powiedzieć jak postępować , ja nie wiem dokładnie jak duzy
                jest ubytek u Twego dziecka , czy sa juz jakieś zmiany (powiększona komora ,
                przeciek lewo - prawy)u naszego syna wada ta spowodowała też zaburzenia rytmu
                pod postacią czestoskurczu (ale i z tym cudowni lekarze sobie poradzili -
                dokonali zabiegu ablacji)
                Nasz Marcin do 16 roku życia trenował wyczynowo , nie było zadnych innych oznak
                że cos jest nie tak - jeśli nie liczyś nadmiernego pocenia się od niemowlaka-
                myśleliśmy ze taka jego uroda , dzis czytając wypowiedzi młodszych mam
                serduszkowych dzieci wiem ze to mogła być oznaka wady.
                Takze ciesz sie ze u Was to wyszło teraz ,że jesteś świadoma wady dziecka
                wiesz czego możesz się spodziewać , jestes po kontrolą i jesteś z pewnoscią
                bardziej czujna a sądząc po Twoich zapytaniach należych do tych rodziców którzy
                chcą wiedzieć co i jak - także pytaj .
                • joanna.czarnik Re: dziekuje jukilop:)pozdrawiam 29.05.07, 11:46
                  Na karcie informacyjnej napisali ze ubytek wielkosci 3.5-4mm.Nie wim czy to
                  duzo?malo?hmm...zupelnie sie na tym nie znamsad Przeciek z lewej do prawej,tak
                  napisali.Szczerze mowiac dla mnie nic to nie znaczy,tzn nie rozumiem o co
                  chodzi.A raczej nie rozumialam,ale dzieki wam mam juz jakies pojeciesmileTylko
                  zastanawia mnie to czemu Ania nie jest siwa...widzialam dzieci w Prokocimiu z
                  takimi samymi wadami i byly niebieskie.czym to jest spowodowane?
                  • perelka.80 Do joanna.czarnik 31.05.07, 01:55
                    Internet to "Skarbica wiedzy", która oczywiście nie zastąpi rad doświadczonych
                    rodziców seruszkowych dzieci. Ale każde zagadnienie można wpisać w google.pl i
                    komputer wyszuka mnóstwo stron, na których w 90% znajdują się odpowiedzi na
                    nasze pytania.

Podaję linki:
                    portalwiedzy.onet.pl/61645,,,,wady_serca,haslo.html
                    portalwiedzy.onet.pl/26727,,,,sinica,haslo.html
                    www.interna.republika.pl/krwionosny/krwionosny.html
                    www.sercedziecka.org.pl/index.php?url=3_wady_serca.inc
                    Pozdrawiam
                    Agnieszka
    • perelka.80 Re: Zęby a wada serca 31.05.07, 00:39
      Doskonale problem opisała Alrada-Ola. Dlaczego tak się dzieje, że dzieci z
      chorym sercem muszą jeszcze cierpieć na ząbki???
      Moja Julia przed operacją miała lapisowane górne jedynki i dwójki. Po operacji
      minęło 7 miesięcy i postanowiłam znowu zacząć leczyć jej ząbki. Odbyły się
      cztery prywatne wizyty (na państwowe leczenie nie ma co liczyć). Zapląbowano 3
      ząbki i polapisowano górny łuk. Oczywiście wszystko w osłonie antyiotykowej.
      Julia mimo tego iż dała sobie zrobić zastrzyk ze znieczuleniem w dziąsło,
      bardzo płakała, że ją boli...
      Podczas ostatniej wizyty okazało się, że górna czwórka ma uszkodzony nerw o
      nadaje się jedynie do usunięcia. Założóno fleczer i kazano mi w ciągu 7 dni
      usunąć ząb. Osobiście pojechałam do Kliniki Stomatologicznej i po rozmowie z
      panią anestezjolog, zapadła decyzja o usunięciu ząbka w znieczuleniu ogólnym.
      We wtorek, gdy zastosowano narkozę i stomatolog dokładne obejrzała zęby,
      okazało się, że: 7 zębów ma ubytki i trzeba je zapląbować, a oprócz górnej
      czwórki należy również usunąć dwie górne jedynki. Byłam w szoku!!! Poprzednia
      doktór nie widziała aż tylu ubytków... W ciągu miesiąca za lezenie zapłaciłam
      2160 zł.
      Jukeńka nie ma więc 3 ząbków w górnym łuku i będzie musiała nosić aparat
      utrzymujący przestrzeń międzyzębową. Chciałam więc zapisać ją do poradni
      ortodontycznej, jednak najbliższy termin był na grudzień 2008 roku!!!!!!!! To
      SKANDAL co dzieje się w naszej służbie zdrowia.
      Leczenie ortodontyczne również będzie prywatne. Gdyby nie pomoc Fundacji, do
      której należy moje dziecko, to byłoby ono skazane na wypadnięcie wszystkich
      zębów w wieku 4 lat czy na zapalenie mięśnia sercowego???
      Dziękuję Ludziom Dobrej Woli za to, że moje dziecko ma możliwość leczenia i
      szybkiego wyzdrowienia.

Agnieszka mama Julii po operacji AP, ToF, MAPCA'S i lewostonnego łuku aorty.
      • joanna.czarnik Do perelki 80:) 31.05.07, 10:53
        Rany!!!Z tego co piszesz to naprawde koszmar co przezywasz ty i twoje dziecko!
        To skandal zeby placic za to wszystko!!!Masz racje ze albo by twoje dziecko
        bylo skazane na brak zebow w wieku 4 lat!!!Koszmar!!!Ach,zdenerwowalam sie!
        pozdrowienia
        zycze wszystkiego dobregosmile
        Asia,mama Adasia i Ani(ASD,VSD)
        • annagp3 Re: a kiedy się pojawiły zabki?? 31.05.07, 14:39
          wiem już jak o nie dbac u synka, ale jemu dopiero co sie wyżynają, zaczyna
          wychodzić dopiero pierwszy ząbek jedynka. Czy waszym dzieciom też tak późno
          wychodziły zabki. a synek ma 8 m-cy, a wiem że jego rówieśnicy maja już po trzy
          ząbki i wiecej...
          • joanna.czarnik Re: a kiedy się pojawiły zabki?? 31.05.07, 14:53
            W przypadku mojej corki tez pozno pojawily sie pierwsze zeby,teraz ma rok i ma
            tlko dwie dolne jedynkisad pamietam ze Adas moj starszy syn mial wczesniej od
            niej zeby.Nie wiem czy jest to zwiazane z wada serca...a moze to tylko genetyka?
            Pierwszy zab pojawil sie u Ani mniej wiecej na przelomie 8 i 9 miesiaca,czyli
            tak jak u ciebie.Teraz widac ze pchaja sie gorne jedynki,ale ile to
            potrwa,trudno powiedziec.Ja wogole bylam zaskoczona wiadomoscia ze dzieci z
            wadami serca maja problemy z zebami!Nigdy o tom nie slyszalam,ale dzieki temu
            forum i dobrym dusza dowiedzialam sie juz sporo na ten i inny temat.Za co im
            jeszcze raz dziekujesmile
            Pozdrowienia
            Asia,mama Adasia i Ani(ASD,VSD)
            • perelka.80 Re: a kiedy się pojawiły zabki?? 31.05.07, 17:14
              U Julci pierwszy ząb wyszedł jak miała 1,5 roku. Jak skończyła rok, to poszłam
              z Nią do poradni chorób metabolicznych w CZD. Zrobiono odpowiednie badania,
              które były w normie. Po trzech miesiącach zaczęły się wyrzynać, ale dosłownie
              co kilka miesięcy jeden. Chodzić zaczęła jak skończyła dwa lata (i też byłam z
              nią u ortopedy, żeby sprawdził prawidłowy rozwój kości i mięśni)- bez żadnych
              zaleceń. Tak więc chyba nie należy panikować, bo wszystko w swoim czasie.
              Julii kardiolog powiedziała, że ząbki tak późno zaczęły się wyrzynać, ponieważ
              organizn jest źle dotleniony a dziąsła źle ukrwione.
              Wczoraj mailowałam z Olą, która powiedziała, że 3 ubytki w wieku 3,8 lat, to
              żaden dramat, bo jej córeczka nie ma 11 ząbków...

Wiem, że to łatwo powiedzieć, ale chyba za mało w nas optymizmu, a za dużo
              wrażliwości na punkcie własnych dzieci.

Pozdrawiam
              Agnieszka
              • izakam51 Re: a kiedy się pojawiły zabki?? 31.05.07, 22:16
                Tak, zęby to ważna sprawa, nie panikowałabym jesli chodzi o wyrzynanie sie
                pierwszych ząbków, bo to różnie bywa, ale później trzeba o nie bardzo dbać.Mój
                Kacper (5lat)juz od roku nie ma 8 zębów, a pozostałe zaleczone.Narazie wszystko
                w porządku. W naszym przypadku próchnica sie pojawiła pomimo czyszczenia i
                lapisowania.
                Iza
                • weronika9992 Re: a kiedy się pojawiły zabki?? 03.06.07, 13:03
                  Witajcie!!
                  Moja weronika (TOF) ma 6 miesięcy. Pierwsze ząbki miała zaraz po operacji
                  serduszka kiedy miała 5 miesięcy. Wyszły jej dwa lekarze mówili, że często
                  dzieciom po operacji wychodzą ząbki. Myję jej ząbki taką szczoteczą nakładaną
                  na palec. Czy powinnam z nią iść do stomatologa?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka