Dodaj do ulubionych

dwu i pół latka

12.06.07, 12:01
Moja mała ma 2 ipół i mało mówi,po swojemu nawija,ale obcy jąnie rozumieją co
robic
Obserwuj wątek
    • ewelina78 Re: dwu i pół latka 12.06.07, 14:23
      Przede wszytkim wizyta u logopedy. Zastanów się tez czy rozmawiasz duzo z
      dzieckiem czy duzo czytacie bajeczek dziecko swietnie chłonie nowe slowa z
      bajek, twoja córcia jest juz na tyle duza ze czytanie bajeczek przez rodzicow
      na pewno ja zainteresuje. Mam znajonmych z tym samym problemem co twój, oni
      wlasnie bardzo mało rozmawiaja z dzieckiem w domu jest w sumie cisza wiec skad
      dziecko ma miec chęć na rozmowe skoro nasladuje rodziców. Ale to tylko przyklad
      moich znajomych. Niektore dzieci tak maja ze zaczynaja mówic dopiero w
      przedszkolu. pozdrawiam
      Ewelina
    • mamcia_do_kwadratu Re: dwu i pół latka 12.06.07, 14:27
      Myślę, że nie masz się czym martwić. Dwa i pół roczku to jeszcze nie wiek, żeby
      wymagać od dziecka mówienia. Ważne jest, że mówi po swojemu.
      • iwonasg Re: dwu i pół latka 12.06.07, 15:21
        Witam
        Moim zdanie na razie mozecie poczekac. Moj syn w wieku 2,5 lat tylko mama,
        tata, nie itp. Jutro konczy 3 lata i od miesiaca z kazdym dnie mowi coraz
        wiecej slow, wszyscy jestesmy w szoku. Przyklad oglada zdjecia slubne i
        mowi "to jest ksiadz a tu mama i tata" . Uwielbia opisywac wszelkie zdjecia i
        obrazki a na dodatek od pol roku pokazuje i mowi caly alfabet nie wylaczajac np
        z,ż,ź. Denerwuje sie tylko przy R bo nie umie wymowic. Znajoma byla z corka u
        logopedy kiedy mala miala 2,7 mies i tez praktycznie nic nie mowila. Pani dr
        powiedziala, ze do 3 lat nie trzeba ingerowac i przyspieszac tylko duzo
        rozmawiac, czytac z dzieckiem. Jezeli dziecko skonczy 3 lata i zero poprawy
        wtedy nalezy wspomagac mowe dziecka. Ja tez sie martilam, ale kazde dziecko ma
        swoj rytm. Moj syn zaczal siadac, raczkowac w wieku 12mies, chodzic w wieku 17
        mies a teraz skacze po schodach, na rowerze jezdzi jak szalony a ja latam za
        nim z jezykiem na brodzie.
        Pozdrawiam serdecznie
        • monia.147 Re: dwu i pół latka 12.06.07, 16:25
          Mój młodszy ma 2 lata i 9 miesięcy i dopiero od dwóch jego mowa jest w miarę
          zrozumiała.Obecny ;problem;polega na tym że zamiast k wymawia t a zamiast f -
          h.Wydawało nam się to słodkie do czasu wczorajszego grilla u teściów gdzie to
          mały wypalił;baba FUJ jata niedobla tełbasa;
    • pikum Re: dwu i pół latka 12.06.07, 21:23
      Ja myśle,że poczekać.Moja córka też ma 2,5 i jej zasób słownictwa
      jest"powalający na kolana".Myśle,że jak pójdzie do przedszkola to zacznie
      mowić.A z tymi książeczkami i czytaniem to jest różnie.Ja próbowałam pare
      razy,ale kończyło się zwykle na potarganej książeczce.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka