maretta111 12.06.07, 12:01 Moja mała ma 2 ipół i mało mówi,po swojemu nawija,ale obcy jąnie rozumieją co robic Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ewelina78 Re: dwu i pół latka 12.06.07, 14:23 Przede wszytkim wizyta u logopedy. Zastanów się tez czy rozmawiasz duzo z dzieckiem czy duzo czytacie bajeczek dziecko swietnie chłonie nowe slowa z bajek, twoja córcia jest juz na tyle duza ze czytanie bajeczek przez rodzicow na pewno ja zainteresuje. Mam znajonmych z tym samym problemem co twój, oni wlasnie bardzo mało rozmawiaja z dzieckiem w domu jest w sumie cisza wiec skad dziecko ma miec chęć na rozmowe skoro nasladuje rodziców. Ale to tylko przyklad moich znajomych. Niektore dzieci tak maja ze zaczynaja mówic dopiero w przedszkolu. pozdrawiam Ewelina Odpowiedz Link Zgłoś
mamcia_do_kwadratu Re: dwu i pół latka 12.06.07, 14:27 Myślę, że nie masz się czym martwić. Dwa i pół roczku to jeszcze nie wiek, żeby wymagać od dziecka mówienia. Ważne jest, że mówi po swojemu. Odpowiedz Link Zgłoś
iwonasg Re: dwu i pół latka 12.06.07, 15:21 Witam Moim zdanie na razie mozecie poczekac. Moj syn w wieku 2,5 lat tylko mama, tata, nie itp. Jutro konczy 3 lata i od miesiaca z kazdym dnie mowi coraz wiecej slow, wszyscy jestesmy w szoku. Przyklad oglada zdjecia slubne i mowi "to jest ksiadz a tu mama i tata" . Uwielbia opisywac wszelkie zdjecia i obrazki a na dodatek od pol roku pokazuje i mowi caly alfabet nie wylaczajac np z,ż,ź. Denerwuje sie tylko przy R bo nie umie wymowic. Znajoma byla z corka u logopedy kiedy mala miala 2,7 mies i tez praktycznie nic nie mowila. Pani dr powiedziala, ze do 3 lat nie trzeba ingerowac i przyspieszac tylko duzo rozmawiac, czytac z dzieckiem. Jezeli dziecko skonczy 3 lata i zero poprawy wtedy nalezy wspomagac mowe dziecka. Ja tez sie martilam, ale kazde dziecko ma swoj rytm. Moj syn zaczal siadac, raczkowac w wieku 12mies, chodzic w wieku 17 mies a teraz skacze po schodach, na rowerze jezdzi jak szalony a ja latam za nim z jezykiem na brodzie. Pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
monia.147 Re: dwu i pół latka 12.06.07, 16:25 Mój młodszy ma 2 lata i 9 miesięcy i dopiero od dwóch jego mowa jest w miarę zrozumiała.Obecny ;problem;polega na tym że zamiast k wymawia t a zamiast f - h.Wydawało nam się to słodkie do czasu wczorajszego grilla u teściów gdzie to mały wypalił;baba FUJ jata niedobla tełbasa; Odpowiedz Link Zgłoś
pikum Re: dwu i pół latka 12.06.07, 21:23 Ja myśle,że poczekać.Moja córka też ma 2,5 i jej zasób słownictwa jest"powalający na kolana".Myśle,że jak pójdzie do przedszkola to zacznie mowić.A z tymi książeczkami i czytaniem to jest różnie.Ja próbowałam pare razy,ale kończyło się zwykle na potarganej książeczce. Odpowiedz Link Zgłoś