Dodaj do ulubionych

Jak przekonać dziecko do inhalatora?

25.06.07, 12:08
Witam, mój 2,5 letni synek ma podejrzenie astmy oskrzelowej i alergolog
przepisała mu inhalacje 2 razy dziennie. Mały za nic na świecie nie chce
założyc maski, nie mówiąc już o kilkunastominutowym wdychaniu. Jak go
przekonac? Puszczanie bajek, zakładanie maski przez wszystkich domowników i
traktowanie tego jako zabawy nie skutkuje.
Obserwuj wątek
    • dorek3 Re: Jak przekonać dziecko do inhalatora? 25.06.07, 13:06
      A może któreś z was musi poinhalować się dłużej, a nie tylko założyc maskę.
      U nas też obydwaj inhalowani. Bartek od początku bez protestów-bawiliśmy się w
      pilotów. Natmast Kuba bał się dość długo, nie chciał, aż w końcu pozazdrościł
      bratu i teraz juz nie ma problemu. Zaczęliśmy inhalacje w trochę starszym
      wieku, chłopcy mieli 3,5 roku
    • mag_kak Re: Jak przekonać dziecko do inhalatora? 25.06.07, 13:08
      Kupcie małemu słuchawki na uszy, posadźcie przed tv i wlaczcie ciekawa bajkę.
      Będzie zajety słuchaniem i ogladaniem a w miedzyczasie załóż mu na nosek maskę
      i albo sama trzymaj, albo umocuj na sznurku i jakos zawiąż, żeby nie spadała z
      nosa. Powinno sie udac. Moja koleżanka tak robi. Ja osobiście siadam z moją 3
      letnia corką na kanapie i mówię, że trzeba i koniec. Siedzi, chociaz czasem sie
      wierci i kręci. Ale nie narzekam.
    • mismon Re: Jak przekonać dziecko do inhalatora? 26.06.07, 16:01
      My też inhalowaliśmy takiego ponad 2-latka. Wiem, że to śmieszne, ale my maskę
      porównaliśmy do ryjka świnki i za każdym razem jak trzeba było się inhalować,
      mówiliśmy że idziemy robić świnkę smile Jakoś poskutkowało.
      Jeśli chodzi o pilota to mąż wydrukował młodemu obrazek właśnie z pilotem w
      takiej podobnej masce i też synkowi się to bardzo podobało.
      Generlanie my nie mieliśmy większych problemów, ale wiem z obserwacji np w
      szpitalu, że są różne dzieci i na niektóre żadne porównania, bajki itp nie
      działają. Wtedy to przykre, ale trzeba po prostu trochę dziecko poinhalować na
      siłę. Jak płacze to nawet lepiej, bo więcej wdycha. Wiem, że to brutalne, ale
      co zrobić, to dla jego dobra.
    • mag_kak Re: Jak przekonać dziecko do inhalatora? 27.06.07, 09:07
      Zgadza sie. Ja nawet każę czasem mojej spiewac: wtedy wiecej leku przedostaje
      sie do srodka. Samo musicie znaleźc własny sposób na własne dziecko. Napiszcie,
      jak sobie radzicie???
    • matmaks kup inhalator dla dzieci 15.07.07, 23:24
      Mi pomogło takie cudo
      www.allegro.pl/item216306078_tani_nebulizator_inhalator_mebby_dla_dzieci_.html
      w rzeczywistości jest jeszcze fajniejszy niż na zdjęciach. Szybko został
      oswojony i inhalacje nie są zbytnim problemem, a mój synek nawet sam bierze
      pingwinka i się nim bawi.
      • mama_misi Re: kup inhalator dla dzieci 16.07.07, 10:48
        Mały potrzebuje czasu aby się oswoic z maską. U nas też pomagały zabawy smile
        Udawanie, że ma trąbę jak słoń smile Najważniejsze to nie odpuszczać. Jeżeli
        dziecko widzi, że gdy protestuje ty "darujesz" mu inhalacje będzie to
        wykorzystywało. Możesz też spróbowac inhalacji przez ustnik. Dla pociechy -
        podczas płaczu lek głebiej i lepiej dociera do płuc.
    • chwilka9 Re: Jak przekonać dziecko do inhalatora? 18.07.07, 14:55
      Ja inhalowałam synka jak miał jakies 14-15 miesięcy. Czasami bez problemu a
      czasami robiłam to na siłę. Po jakims czasie zaczął to traktowac jak codzienną
      czynność. Inhalowany był 2 lata z małymi przerwami na wakacje.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka