Dodaj do ulubionych

Czy podawac D3?

13.07.03, 16:10
oradzcie mi czy konieczne jest podawanie wit. d 3 niemowleciu czy mozna to
sobie darowac , a jesli trzeba to w jakich dawkach?I jakie jeszcze inne
witaminy moze przyjmowac niemowle?
Obserwuj wątek
    • barbin Re: Czy podawac D3? 13.07.03, 16:23
      Swojej córeczce podawałam wyłącznie preparaty wielowitaminowe, np. Multitabs,
      Cebion multi.
      Zalecane do niedawna duże dawki Vit. D3 wcale nie są dobre.
      • mandaryna_123 Re: Czy podawac D3? 13.07.03, 16:31
        Podawanie wit. D3 jest bardzo ważne u malutkich dzieci. Brak tej witaminy
        powoduje powstawanie krzywicy - wygięte nóżki a potem problem z chodzeniem,
        wystająca klatka piersiowa i inne poważne konsekwencje, których "nie widać". Ja
        Krzysiowi podawałam D3 już od pierwszego miesiąca życia w ilości 1 kropli
        codziennie. Był to preparat Vigantol, który jest w postaci oleistej i nie ma
        żadnego smaku (czysta D3 jest niesmaczna i bardzo cierpka). Podawałam ją prosto
        do buzi, butelleczka ma specjalny dozownik. Poza tym Vigantol można podawać
        sam, ponieważ dobrze jest przyswajany przez organizm, a czystą D3 powinno się
        podawać z wit. C dla lepszego wchłaniania. Mój pediatra powiedział, że jeżeli
        dziecko dużo przebywa na słońcy, to można podawać rzadziej, np. co 2 dzień czy
        co 3. Ale powinnaś skonsultować to z lekarzem i nie bagatelizować jego zaleceń.

Serdecznie pozdrawiam
    • barbin Re: Czy podawac D3? 13.07.03, 19:10
      dzisiejsze pokolenie to plaga kamic nerkowych, dlaczego? Dlatego, ze nasi
      pediatrzy naduzywali Vit. D3. Gdybym się juz miała zdecydować na D3- 1 kropla
      co drugi dzień.
    • marghe_72 Re: Czy podawac D3? 13.07.03, 19:40
      Wit D -1 kropla dziennie (czasami rzadziej) ale tylko w sezonie jesienno -
      zimowym. W momencie kiedy pojawiało sie słońce witaminy szły w kąt. W tej
      chwili (Gaba ma prawie 3 lata) nie podaję żadnych witamin (zimą, kiedy nie
      będzie takiego wyboru warzyw i owoców, zacznę jej podawac Cebion Multi, 3
      kropelki co kilka dni)
      Marghe
      • trivoli Re: Czy podawac D3? 15.07.03, 10:00
        a mnie moja lekarka kazala podawac mojej 6cio miesiecznej coreczce 5 kropli D3
        dziennie. bo ma jeszcze duze ciemiaczko i plaska klatke piersiowa (podobno
        normalne u karmionych piersia) i co wy na to?
        • ma.pi Re: Czy podawac D3? 18.07.03, 14:50
          trivoli napisała:

> a mnie moja lekarka kazala podawac mojej 6cio miesiecznej coreczce 5 kropli
          D3
          > dziennie. bo ma jeszcze duze ciemiaczko i plaska klatke piersiowa (podobno
          > normalne u karmionych piersia) i co wy na to?

Chyba niekoniecznie. Ja sowje dzieci tez karmilam piersia, a witaminy nie
          podawalam. U mlodszego dziecka ciemiaczka zroslo sie ok 20 miesiaca zycia. U
          starszego nie pamietam. Lekarz nie polecal podawania witaminy.
    • maga102 Re: Czy podawac D3? 15.07.03, 10:10
      Mojemu dwulatkowi od maja nie podaję witaminy D3, po wczesniejszej konsultacji
      z pediatrą. Ale w tamtym roku, kiedy Miś nie miał jeszcze roczku przez cały
      okres wakacji podawałam 1 kroplę co drugi dzień. Jesienią 2 krople codziennie.
      Chyba powinnaś skonsultować podawanie bądź niepodawanie z pediatrą.
      Ja nie jestem zwolenniczką sztucznych witamin, zarówno w ciąży, jak i potem u
      malutkich dzieci. Ale są okresy jesienno-zimowe kiedy trzeba podawać.
      Magda
    • maga102 Re: Czy podawac D3? 15.07.03, 10:11
      A odnośnie innych witamin to my jechaliśmy na Multi Tabsie. Łatwo je podać,
      mają specjalny dozownik, i są dobre w smaku. Dziecko chętnie je łykało.
      Magda
      • kasiorek2 Re: Czy podawac D3? 15.07.03, 18:18
        Jestem świeżo po pierwszym bilansie mojej córci.Karmię małą piersią i pediatra
        nie kazał do września podawać żadnych sztucznych witamin.Wiem,że parę lat temu
        podawało się D3 od urodzenia,bo sama ją podawałam starszemu synkowi.Teraz
        widocznie pediatrzy uznali,że było to niepotrzebne zapychanie dziecięcych
        brzuszków chemią i chwała im za to!Nie wie jak jest przy sztucznym karmieniu.A
        więc mamuśki karmiące piersią jedzcie naturalne witaminki a będziecie mieć
        zdrowe dziecinki!!!!!!!!!!!!!
        • maga102 Re: Czy podawac D3? 16.07.03, 10:19
          Kasiorku, to nie takie wszytsko proste. Mój Miś miał kolki i ja mogłam jeść
          jedynie ryż i marchew gotowaną, od czasu do czasu ziemniaczek i mięsko. I jak
          tu zapewnic dziecku wszytskie witaminki?
          A w sztucznym mleku jest tez sporo witamin i, nie wiem czy mam rację, ale
          dzieci karmione sztucznie tym bardziej nie powinny łykać żadnych innych.
          Pozdrowienia
          Magda
    • aluc Re: Czy podawac D3? 16.07.03, 11:32
      Maksia karmiłam piersią wyłącznie przez jakieś osiem dziewięć miesięcy, a o
      podawaniu witaminy D pamiętałam tylko przez pierwsze dwa smile potem dałam spokój

Maks je dużo ryb, mlecznych przetworów, jest na dworze po kilka godzin dziennie
      w zasadzie przez okrągły rok. Ostatnio pani doktor poleciła ... zmniejszyć
      dawkę smile a ja się nawet nie przyznałam, że dawka dawno zmniejszona do zera
      • nadiativoli Re: Czy podawac D3? 18.07.03, 14:17
        Odpowiedz na Twoje pytanie nie jest taka prosta. Zależy od wieku dziecka i od
        wielkości ciemiączka. Moja córka miała malutkie ciemiączko i w dodatku urodziła
        sie na początku ubiegłego, upalnego lata więc z wit. D3 weszłyśmy dopiero w 4.
        miesiącu życia. Zimą dodatkowo Multi Tabs. Przyznam się bez bicia, że nie
        zawsze pamiętałam o ich podawaniu. Piersią karmiłam małą pzrez 11 miesięcy.
        Teraz, na lato, Multi Tabs jest odstawiony, a wit. D3 co 5. dzień.
        Jak we wszystkim, tak i w tej sprawie należy zachowć zdrowy rozsądek: nie za
        dużo, ale niepodawanie witaminy też zbyt mądre nie jest.
        Nadia
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka