Dodaj do ulubionych

Pure z selera

22.07.20, 20:30
Sporo sie o tym nasluchalam, wiec w koncu zrobilam. No i szok - przeszlo moje najlepsze oczekiwania.

Czy znacie, przyrzadzacie? Jest naprawde bardzo smaczne.

Jesli tak, to pytanie: z czym to podawac? Ja moje pierwsze podalam z ryba, ale moze sa jakies inne ciekawe polaczenia.

Macie jakies wlasne doswiadczenia?
Obserwuj wątek
    • mysiulek08 Re: Pure z selera 22.07.20, 20:38
      szczesciara smile masz bulwy selerowe

ja nie lubie ale kolezanka laczy z ziemniakami/marchewka/szpinakiem

podaje z lososiem, piersia z kuraczaka, fasolka, grilowanym warzywami
    • mia_mia Re: Pure z selera 22.07.20, 20:38
      Mam takie, że jest bardzo smaczne. Kiedyś robiłam, bo bardzo zasmakowało mi w jakiejś restauracji. Raczej pasowało mi do drobiu, dawno nie robiłam, ale muszę wrócić do tego.
    • fil.lo Re: Pure z selera 22.07.20, 20:40
      Nie znam, daj przepissmile
    • chococaffe Re: Pure z selera 22.07.20, 20:42
      Daj przepis smile
    • fornita111 Re: Pure z selera 22.07.20, 20:45
      A podasz przepis? Nigdy tego nie robilam a akurat zostalam z selerami i bez pomyslu na ich wykorzystanie wink
      • lellapolella Re: Pure z selera 22.07.20, 21:00
        Też proszę o przepissmile Z selera najbardziej lubię selerotto, ciekawa jestem, czy jest do pobiciawink
      • senin1 Re: Pure z selera 22.07.20, 21:02
        Przepis bardzo prosty:

bulwe selera pocielam w kostke - nieduza tak ze 2-3 cm

podsmazylam na masle, dodalam troche wody, sol , pieprz i 'dusilam' do miekkosci i az woda wyparuje, a potem zmiksowalam.

Przepisy w google mowia ze mleko sie dodaje, ale mnie to nie pasowalo, wiec zrobilam bez mleka.

nastepnym razem sprobuje z curry, moze z cytryna, albo ze smietana, zobacze co z tego wyjdzie

do mysiulek:
        bulwy selera pojawily sie w naszych sklepach jakies 5 lat temu, dzieki "master Chef'owi"
        na poczatku byly tanie (2 dolary) ale szybko podskoczyly do 10 dolcow. - teraz ceny sa ok,
        jako ze jest to warzywo sezonowe, przed koncem sezonu robie zapasy. Mrozic jeszcze nie probowalam.

niestety pietruszki wciaz u nas nie ma sad
        • fornita111 Re: Pure z selera 22.07.20, 21:11
          Dzieki! Ja sie chyba od razu na wersje z curry skusze wink
          • mary_lu Re: Pure z selera 22.07.20, 21:18
            Z curry jest pyszny smażony - pociąć selera w długie słupki, to tego trochę cebuli w piórka. Usmażyć na oliwie, dodać to curry, oregano, pieprz, ciut soli. Na koniec dodać dużo posiekanej natki pietruszki.

Tak samo przygotowana marchew jest obłędna. Tylko musi być pocięta w długie, cienkie słupki.
        • mysiulek08 Re: Pure z selera 22.07.20, 21:18
          u nas sie pokazaly kilka lat temu i zniknely sad co gorsza nasion selera bulwiastego tez nie ma
          korzen pietruszki nieznany, zielone w dwoch czy trzech odmianach, ale sa nasiona, wiec da sie przezyc ale bulwy selera bardzo mi brakuje w kuchni

mrozi sie dobrze, obrany, pokrojony na pol albo na cztery (zalezy od wielkosci), dobrze jest zblanszowac
        • chococaffe Re: Pure z selera 22.07.20, 21:21
          Dzięki.
    • mary_lu Re: Pure z selera 22.07.20, 21:00
      Daj przepis, bo smażonego selera czy frytki z selera robię maniacko.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka