Dodaj do ulubionych

brak wtórnych jąder kostnienia

05.10.07, 21:27
u mojego 9 msc, synka ortopeda stwierdził brak wtórnych jąder kostnienia w biodrach. Czekamy teraz na rentgen. czy ktoś ma podobny problem? o co chodzi? jakie mogą być tego skutki? w necie nic nie moge znaleźć, będę wdzięczna za pomoc
Obserwuj wątek
    • bea-ta Re: brak wtórnych jąder kostnienia 09.10.07, 14:09
      Według podręcznika "Normy w pediatrii" jądra kostnienia w głowie kości udowej
      (czyli w tej części, która tworzy staw biodrowy) pojawiają się w okresie 6-12
      miesiąca życia (średnio w 9 miesiącu).Jak dla mnie jeszcze nie ma powodów do
      niepokoju, bo to tez czy te jądra( zalązki utwardzania ukł. kostnego, który u
      niemowlęcia w dużej częsci jest chrzęstny) sa widoczne czy nie zalezy w dużej
      mierze od jakości aparatu którym ogladane sa kości przez ortopede. U nas w 8mz
      nie było jąder kostnienia w rtg i nikt ( akurat znany profesor ortopedii dziec.)
      hallo nie robił, bo jest na to czas nawet do 12mż. Podawaj wit D3 w prawidlowej
      dawce, dbaj o właściwa podaz wapnia- mleko i czekaj cierpliwie chyba,że dziecko
      ma jakies zaburzenia gosp. wapniowo-fosforowej i szczególne wskazania to warto
      zrobić prześwietlenie inaczej nie naświetlałabym dziecka, bo po co- nie jest to
      obojętne. U syna szczegolnie w czasie RTg pamietaj o oslonie na jąderka. Beata
    • ollik83 Re: brak wtórnych jąder kostnienia 09.10.07, 15:56
      Serdecznie dziękuje za odpowiedźsmile Byliśmy dzisiaj na prześwietleniu, niestety nie ma wtórnych jąder kostnienia, lekarz zabronił mu wstawać, ( a to teraz jego ulubione zajęcie), kazał go dużo nosić i mamy zgłosić sie za pół roku. Powiedział, że to nie ma nic wspólnego z witamihną D3, chociaż ja uważam inaczej, mój syn przez długi czas nie mógł jej brać. Martwi mnie też,że to już jego drugie prześwietlenie (miał zapalenie płuc) i nigdy nie miał żadnej osłony na jądrachsad dopiero od Ciebie się o czymś takim dowiedziałam. Chciałam się jeszcze zapytać, czy jest możliwe,że te jądra sie nie pojawią i co wtedy?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka