wedlowka 06.12.07, 09:58 Wszystkie mamuchny co robić jeśli dziecko ma temperature zbijamy ją nurofenem- dawka 3x5 ml; podałam już trzy razy a temperatura w dalszym ciągu się utrzymuje. Podać jeszcze raz, co robić? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aniazm Re: Gorączka-pilne 06.12.07, 10:01 podaj tym razem paracetamol, nurofen/ibufen na przemian z paracetamolem dobrze działają. Odpowiedz Link Zgłoś
aniazm Re: Gorączka-pilne 06.12.07, 10:02 a, no i jeszcze w jakim wieku jest dziecko i jak wysoka temperatura? Odpowiedz Link Zgłoś
asiam10 Re: Gorączka-pilne 06.12.07, 10:02 To zalezy od wagi i wieku dziecka- nie wiem, czy nie podalas za malych dawek. Poza tym, jakie byly odstepy miedzy kolejnymi dawkami. Mozesz leki na bazie ibufenu podawac na zmiane z paracetamolem. Polecam kapiel obnizajaca goraczke- wkladasz dziecko do wody o temperaturze ciala, a potem stopniowo dolewasz chlodnej wody. Poza tym , co oznacza wg Ciebie utrzymujaca sie temperatura? Przy infekcjach bakteryjnych nawet po podaniu leku obnizajacego temperatura moze utrzymywac sie w granicach 38- 38,5. A poza tym bierz dziecko do lekarza. Odpowiedz Link Zgłoś
wedlowka Re: Gorączka-pilne 06.12.07, 10:11 Dziecko ma 21 miesięcy, wczoraj byliśmy u lekarza mały ma infekcję wirusową. Mówię o temperaturze 38,8 Odpowiedz Link Zgłoś
asiam10 Re: Gorączka-pilne 06.12.07, 10:19 To za wysoka. Dawki leku uzaleznia sie od wagi, nie wieku- Sprawdz na butelce jaka bedzie odpowiednia. Kiedy dostal ostatnia dawke? Moje dziecko czesto choruje i wysoko goraczkuje. Poniewaz mial kiedys drgawki goraczkowe, to wiem od lekarzy, ze 3 dawki dobowe sa bezpieczne, ale zdazalo sie nam podac nawet 5 na dobe- po uzgodnieniu z lekarzem. Tyle, ze moj nie reaguje na paracetamol. Odpowiedz Link Zgłoś
gardeniaa Re: Gorączka-pilne 06.12.07, 10:25 rób chłodne okłady na główkę ja w gorączce stosuje czopki, gdyż szybciej działają calpol(paracetamol) Odpowiedz Link Zgłoś
rycerzowa Re: Gorączka-pilne 06.12.07, 10:22 Uważnie obserwuj. Koniecznie skontaktuj się z lekarzem. Wiele paskudztw zaczyna się od "infekcji wirusowej". W przypadku dziecka ZAWSZE lepiej przesadzić, niż zaniedbać. Nieobniżanie się gorączki po trzykrotnym podaniu leku jest niepokojącym objawem. Być może potrzebuje czegoś innego. Odpowiedz Link Zgłoś
gardeniaa Re: Gorączka-pilne 06.12.07, 10:28 w szpitalu moja córka dostawała nurofen i apap na zmianę, kiedy nie mogłam w domu zbić gorączkijeśli nie działa lek z jednej grupy, należy zastosować inny (tak mi powiedziano) Odpowiedz Link Zgłoś
l.e.a Re: Gorączka-pilne 06.12.07, 10:29 Idealnie jest podawać ibufen podawać na zmianę z paracetamolem. W przypadku bardzo wysokich temp[eratur powyżej 39C możesz zrobić okłady ( max. 2x dziennie częściej nie wolno - tak mnie uczyli, kiedy pracowałam w szpitalu ) okład robi się tak : pieluchę namoczyć w chłodnej NIE ZIMNEJ ! wodzie i zawinąć w nią dziecko od pach pod pępek, na to folię i ręcznik, a potem dziecko pod koc, temperatura szybko spada. Można też zastosować okłady tylko na kostki i nadgarstki Odpowiedz Link Zgłoś
kotbehemot6 Re: Gorączka-pilne 06.12.07, 10:29 Z pewnością nie przekraczaj podanch dawek i niekoniecznie na prezmian ibufen z paracetamolem-rozwalisz małemu watrobę. Skoro po przepisanej dawce nie działa, skontaktuj się z lekarzem, , być moze potrzebny jest czopek np. Pyraligina z przepisu lekarza. Doraźnie rób okłady na główkę i dawaj chłodne chusteczki do dłoni. Odpowiedz Link Zgłoś