mama_woj 27.02.08, 17:34 i za bardzo nie wiem co z tym zrobić. Ma 6 lat i już jest w stanie kontrolować pewne rzeczy, bo w ciągu dnia to chyba mu sie nie zdarzyło. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mama_woj Re: Mój synek sika w łóżko 27.02.08, 17:37 za szybko się wysłało... jak pisalam wcześniej mu się to nie zdarzało. Staramy się go teraz budzić i gonić do łazienki, ale po takiej nocy nie chce się wstać i chyba w tym sęk, że jemu też się nie chce i może o to chodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
egoya Re: Mój synek sika w łóżko 27.02.08, 19:34 moim zdaniem trochę późno bierzecie się za naukę sikania w nocy. Moje dzieci miały po ok. 1,5 - 2 lata jak odstawialiśmy nocne pieluchy. Przede wszystkim nie było picia przed snem w b. dużych ilościach, sikanie przed pójściem do łóżka, i wstawanie w nocy żeby ich wysadzić. No niestety, wiele nocy trzeba było wstawać, ale się opłaciło. Początkowo budzeni byli dwa razy na sikanie nocne, potem raz, a potem sami czuli, czy muszą iść w nocy siusiu czy nie. Dopuszczenie do tego, że 6 letnie (przyjmuję że ZDROWE dziecko) dziecko sika w nocy na łóżko to wina rodziców, ich zaniedbania i lenistwa. Mam znajomą, jej 5 latek używał pampersa, bo jej nie chciało sie wstać w nocy i wysadzić go siusiu. Niestety dziecko trzeba uczyć w odpowiednim czasie, a nie nagle obudzić się, że chyba 6 lat siusiania w pieluchę i łóżko to sporo... Odpowiedz Link Zgłoś
jola_ep Re: Mój synek sika w łóżko 27.02.08, 20:37 > Dopuszczenie do tego, że 6 letnie (przyjmuję że ZDROWE dziecko) dziecko sika w > nocy na łóżko to wina rodziców, ich zaniedbania i lenistwa. Mylisz się. Domyślam się, że wynika to z Twojej niewiedzy. Pozdrawiam Jola Odpowiedz Link Zgłoś
kasiek_aa Re: Mój synek sika w łóżko 29.02.08, 10:05 Mój syn ma prawie pięć lat i moczy się w nocy nie uważam, żeby to była moja wina i moje zaniedbanie od półtora roku jesteśmy pod opieką lekarza nefrologa a od pół roku pod opieką urologa od prawie dwóch lat noc w noc wstaję i wysadzam moje dziecko niera dwa razy w ciągu nocy syn ostatnie picie dostaje o godzinie 18 około godziny 20 idzie spać wcześniej odwiedzając toaletę. Skąd wiesz jak jest w domu u autorki tego postu, żeby ją oceniać i wpędzać w poczucie winy, że coś źle zrobiła. Fajnie, że masz takie super dzieci ja oprócz syna mam jeszcze młodszą córkę 3 latkę od 8 miesięcy nie moczy się w nocy wysadzana była może dwa tygodnie potrafi się sama obudzić jak chce jej się siku. Pewnie oznacza to, że przy córce nie wykazałam się lenistwem a syna zaniedbałam. A do autorki postu jeżeli jest Pani z Warszawy to mogę polecić fajnego lekarza, którego nazwisko jest wymieniane w jednym linków które wstawiały mamy i który zajmuje się moczeniem nocnym u dzieci. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
jola_ep Re: Mój synek sika w łóżko 27.02.08, 21:46 > jak pisalam wcześniej mu się to nie zdarzało. Tzn. wcześniej nie musiał się budzić w nocy i chodzić do łazienki? Jeśli dziecko ukończyło 5 lat i nadal moczy się nocy, warto wybrać się do pediatry i zrobić podstawowe badania: mocz, ew. posiew, usg (może już to zrobiliście?). Jeśli badania będą w porządku (a pewnie będą), to zastanów się, czy poczekasz z leczeniem (które ma swoje wady), czy nie. Podstawą jest to, aby moczenie w nocy absolutnie nie stało się problemem dziecka. Ono nie jest w stanie tego kontrolować! Możesz mu pomóc, wysadzając je - ale nie jest to żadna nauka, a jedynie "sposób na przetrwanie" do momentu, aż dziecko dojrzeje i dorośnie do suchych nocy (co najprawdopodobniej niedługo nastąpi). Przeplatające się okresy suchych i mokrych nocy też są dość typowe. Przekonywanie i tłumaczenie, że powienien przecież w nocy wstać nie ma większego sensu. Równie dobrze możesz go poprosić, aby samo z siebie wstało zupełnie bez powodu dokładnie o 4 rano Po pewym okresie cierpliwego budzenia w nocy, pewnie weszło by mu to w nawyk i wstawałby sam. Dokładnie takie samo znaczenie i sens ma budzenie i wysadzanie w nocy - tak naprawdę nie uczy kontrolowania pęcherza w nocy, tylko wyrabia pewnien nawyk. Możesz też wysadzać bez budzenia i to też nie ma większego wpływu. Prirytetem jest bezwzględnie dobre samopoczucie dziecka w zakresie suchych/mokrych nocy. A to co wybierzesz, zależy już od Ciebie Wiem, że niektórzy chwalą w przypadku starszych dzieci alarmy wybudzeniowe. Nie próbowałam. Aha: przyczyny nocnego moczenia najczęściej są natury fizycznej (mała ilość hormonu zagęszczającego mocz, mały pęcherz)i w związku z tym oddziaływanie na psychikę w żaden sposób nie może przyśpieszyć jego dorastania w tym względzie (spróbuj przekonać dziecko, aby urosło trochę więcej ). Co najwyżej możesz spróbować oddziaływać na trzeci czynnik: dojrzałość układu nerwowego, która pozwla obudzić się dziecku na sygnał z przepełnionego pęcherza (na tej zasadzie działają np. alarmy wybudzeniowe). Całkiem sporej ilości dzieci zdarzają się w tym wieku mokre noce i nie daj sobie wmówić, że to Twoja, ani tym bardziej Twojego dziecka wina. Pozdrawiam Jola Odpowiedz Link Zgłoś
mona745 Re: Mój synek sika w łóżko 08.03.08, 19:57 mielismy ten problem Kuba sikał od urodzenia. W momencie gdy skończył 5 lat postanowilismy z nasza Pania doktor uwolnic Kubę od tej przypadłości(choc jemu to nie przeszkadzało chyba uważał ze to normalne).robiliśmy badania podstawowe moczu, USG układu moczowego, wszystko było OK. A więc nastepna w kolejności wizyta u urologa dzieciecego (w Kielcach moge polecic bardzo fajnego Pana doktora). Czekalismy na wizyte 3 miesiące. Kuba dostał leki Driptane i Minirin - miesięczna kuracja ok.300 zł, ale sie opłaciło. Kuba brał leki od maja 2007 do stycznia 2008, najpierw codziennie później co dwa dni. Aktualnie od 20 stycznia jest bez leków i jak narazie wszystko OK, mamy jeszcze wizyte kontrolna w maju i badanie przepływu moczu (takie badanie pojemności pecherza i siły strumienia moczu - siusia sie do takiego kibelka-lejka połaczonego z komputerem, w momencie kiedy chce sie dziecku bardzo siusiu-napojone okolo 1 l niegazowanego picia. pisze o tym bo przy pierwszym badaniu moje dziecko nie wiedziało co to bedzie i z nerwów i stresu nie wysikał sie u lekarza musielismy juz z wiedza i na spokojnie powtarzac badanie za kilka dni- Ważne zeby dzieci wiedziały co je czeka, a to badanie nie jest inwazyjne nie boli)Wina siusiania Kuby był za mały pecherz i za słabe wydzielanie hormonu zagęszczajacego mocz. tak wie mamy do dzieła pomóżmy swoim dzieciom bonaprawde warto. Aha to naprawde działą na poczatku po zsikanej nocy Kuba rano wysikiwał ok 80 ml moczu a teraz rano wysikuje ok 230-250 ml czyli norme dla 6-latka. Powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
kocurek126 Re: Mój synek sika w łóżko 10.04.08, 22:38 To nie jest Twoja wina że Twój syn sika w łóżko ja mam 27 lat i jak byłam dzieckiem to tez miałam problem bo ja i mój brat też moczyliśmy się w nocy praktycznie od dziecka do klasy 6 to szmat czasu wreszcie nasi rodzice trafili na jakąś panią doktor i przepisała nam jakieś krople do nosa i po nich przestaliśmy się moczyć ale nie pamiętam co to były za kropelki Odpowiedz Link Zgłoś
zosiad Re: Mój synek sika w łóżko 27.02.08, 21:55 mama_woj napisała: > za szybko się wysłało... jak pisalam wcześniej mu się to nie zdarzało. Staramy > się go teraz budzić i gonić do łazienki, ale po takiej nocy nie chce się wstać > i > chyba w tym sęk, że jemu też się nie chce i może o to chodzi? Chyba nie bardzo zrozumiałam. On niedawno zaczął się moczyć w nocy czy sikał w łóżko cały czas ? Odpowiedz Link Zgłoś
mama_woj Re: Mój synek sika w łóżko 28.02.08, 11:18 Nie zawsze, dopiero niedawno zaczął. Myślicie, że to jest moja wina? Jak mogę to naprawić? Odpowiedz Link Zgłoś
molastka Re: Mój synek sika w łóżko 28.02.08, 12:24 Pierwsza myśl jaka mi przyszła po przeczytaniu Twojego postu to było "moczenie nocne u dzieci",za mało napisałaś.Wklejam linki może w czymś pomogą serwisy.gazeta.pl/zdrowie/2,51164,,,,37394310,P_MEDIMEDIA_CHOROBY.html www.erodzina.com/index.php?id=16,63,0,0,1,0 www.poradnikmedyczny.pl/mod/archiwum/2072_moczenie_nocne_dzieci.html Już kiedyś było o tym na forum,wrzuć w wyszukiwarkę. Pozdrawiam i nie myśl,że to Twoja wina,wizyta u lekarza też nie zaszkodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
zosiad Re: Mój synek sika w łóżko 28.02.08, 16:22 mama_woj napisała: > Nie zawsze, dopiero niedawno zaczął. Myślicie, że to jest moja wina? Jak mogę t > o > naprawić? Myślę, że to nie jest Twoja wina. Jego tez nie. Moja córeczka zaczęła sikac w łózko jak miałao koło 4 lat. Nie miała na to wpływu, spała i sikała. Przedtem miała przerost candidy i dość długo była leczona. Jak już zcandidą był w miare spokój to zaczeła sikac w łózko. Czytałam sporo o moczeniu nocnym i myślała, że to może ma podłoże psychologiczne, że może jakieś błędy wychowawcze, może stres w przedszkolu... Trwało to dośc długo, chyba ponad pół roku. W badaniach okazało się, ze są bakterie wmoczu. Była leczona i raz było lepiej, raz gorzej. Bakterie wracały. przeszło dopiero po porządnym odrobaczeniu. Zabrałam się za to, bo ktoś mi ten trop podsunął. Sama bym na to nie wpadła. Nie widziałam tez żadnych innych objawów pasożytów. W badaniu kału nic nie wyszło. Przeszło jak ręką odjął, skończyły się problemy z sikaniem, z bakteriami, zaczerwieniona pupcią. Może tędy droga ? Warto spróbować. Odpowiedz Link Zgłoś
marudeerka Re: Mój synek sika w łóżko 28.02.08, 17:08 widzę, że pomoc już nadeszła, ja tez coś znalazłam: smyk.com/index.php?option=com_forum&action=thread&id=6448&Itemid=0 wypowiada sie też pani psycholog wiec może to pomoże, zreszta chyba sama moze po prostu spytać. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mama_woj Re: Mój synek sika w łóżko 29.02.08, 09:11 Dzięki dziewczyny. Myślałam, ze to jest problem tylko psychologiczny, ale może jak pani psycholog twierdzi inaczej to powinnam sie wybarć na badania z małym. Odpowiedz Link Zgłoś
klika23 Re: Mój synek sika w łóżko 27.02.08, 18:24 skoro już wszystko powinien rozumieć, to może porozmawiaj z nim na ten temat, daj mu jakiś bodziec, że może warto nad czymś takim popracować? Odpowiedz Link Zgłoś
putka2 Re: do zosiad 01.03.08, 18:41 Witaj.mam do Ciebie pytanie, poniewaź moja córka też ma problem " nocny " do tego doszła jeszcze pokrzywka i chodzi do przedszkola. Pisałaś że córka miała zaczerwienioną pupcię,ale wewnątrz tzn na błonie śluzowej czy pośladki ? moja ma czerwone pośladki. Nie wiem czy czasami nie są to jakieś pasożyty, właśnie teraz ma drugi raz pokrzywkę , a mnie i męża cały czas swędzi ciało i głowa. Proszę napisz pozdrawiam k. Odpowiedz Link Zgłoś
zosiad Re: do zosiad 01.03.08, 23:21 putka2 napisał: > Witaj.mam do Ciebie pytanie, poniewaź moja córka też ma problem " > nocny " do tego doszła jeszcze pokrzywka i chodzi do przedszkola. > Pisałaś że córka miała zaczerwienioną pupcię,ale wewnątrz tzn na > błonie śluzowej czy pośladki ? moja ma czerwone pośladki. Nie wiem > czy czasami nie są to jakieś pasożyty, właśnie teraz ma drugi raz > pokrzywkę , a mnie i męża cały czas swędzi ciało i głowa. Proszę > napisz pozdrawiam k. nO trudno cos radzić tak na odległość. Ja wiem tylko tyle, co z moich doświadczeń. U nas pupcia była zaczerwieniona tylko wokół odbytu i z przodu wargi na zewnątrz i wewnątrz. Była glista i owsiki, candida a potem po przeleczeniu tego swiństwa jeszcze doszły bakterie w moczu (i pewnie nie tylko w moczu ale tylko mocz badaliśmy). Może warto zrobić wszystkie badania i znależć dobrego lekarza, który je zinterpretuje no i obejży małą ? Z badaniami na bakterie w moczu nie powinno być problemu. Z badaniami na wątrobę też (z krwi). Problem pewnie bedzie zbadaniami kału na pasożyty. Trudno znależć dobre laboratorium a jeszcze trudniej złapać te "gady" w kale. Z candidą podobnie - może wyjść w badaniu ale jak nie wyjdzie to też żadna gwarancja, że nei stanowi problemu. Dlatgo dobry lekarz to podstawa. Taki, który potrafi dobrze diagnozować z wywiadu i badania dziecka. Trochę zastanawiające, ze wszyscy sie drapiecie, wszystkich coś swędzi. Pasożyty u dorosłych raczej nie dają takich objawów jak u dzieci. W każdym razie nie słyszałam, zeby tak było przy owsikach czy glistach. No ale pasożytów jest cała masa, pewnie jakieś skórne też są. Ja się tak na tym nie znam. Może zróbcie wszyscy badania kału na pasożyty i grzyby u dr Kamirskiej (można wysłać kał jak nie jesteście z Wawy. Resztę badań pewnie można w większości laboratoriów zrobić. A Odpowiedz Link Zgłoś