Dodaj do ulubionych

Jescze raz robaki

15.07.08, 22:50
Witam.
Wiem, że ten temat był już nieraz poruszany na forum, ale nie mogę znaleźć odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie. Moją córkę (5,5lat) ostatnio męczy nocny i poranny kaszel. Właśnie trwa to już 2 tygodnie, ale i wcześniej zdarzały jej się takie okresy napadowego kaszlu. Innych objawów brak. Przeczytałam o związku kaszlu z robakami(konkretnie glistą ludzką). Zastanawiam się jednak czy sam kaszel może być jej objawem. Apetyt ma dobry, na wadze wciąż przybiera i jest raczej rosła jak na swój wiek. Bóle brzucha miewa sporadycznie, ale nie są to jakieś napady.
Moje pytane brzmi: czy objawy glisty muszą występować wszystkie naraz, czy taki sam kaszel to już powód aby ją podejżewać?
Bardzo proszę o komentarze.
Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • sweet.joan Re: Jescze raz robaki 15.07.08, 22:56
      Pasożyty mogą dawać bardzo różne objawy i nie u każdego muszą występować takie
      same lub wszystkie. Badania kału nie są inwazyjne - warto zrobić. Więcej dowiesz
      się na forum Alergie.
      Pozdrawiam
    • julamimi Re: Jescze raz robaki 16.07.08, 09:08
      nie tylko glista moze powodowac kaszel sad inne pasozyty rowniez
      • monikaaleksandra Re: Jescze raz robaki 16.07.08, 18:01
        Bada kału kosztuje siedem złotych. każde dziecko powinno być badane
        przynajmniej raz na pół roku, a niektórzy lekarze zalecają
        odrobaczanie bez względu na wyniki badania. Kupka powinna być
        świeża, laborantka ostatnio opieprzyła mnie, że trzymałam w lodówce
        przez noc i badanie będzie niewiarygodne.
        • annanaska Re: Jescze raz robaki 16.07.08, 20:52
          No właśnie,i tu pojawia się problem organizacyjny. To też mnie nurtowało - czy kupka musi być świeża. Wyprzedziłaś moje pytanie. Moje dziecko robi kupkę dopiero około południa alboi później. Na skierowanie przyjmują materiał do godz. 9.00. No i jak to mam zrobić? Nawet jak obudzę małą o 8 to i tak nie zmuszę jej do kupki. no oczywiście jest możliwość badać prywatnie (bo lab jest czynne dłużej) ale z tego co wyczytałam to nie wystarczy jedno badanie. 7 zł to nie fortuna, ale już razy 8 czy 9 smile Jak sobie z tym radziłyście?
          • oli.nek Re: Jescze raz robaki 17.07.08, 18:54
            u nas wyszły jaja glisty ludzkiej z kupki trzymanej w lodówce! kaszel był
            straszny (larwy w płucach) jak i szereg innych objawów.
            • oli.nek Re: Jescze raz robaki 17.07.08, 18:56
              acha... bo to zależy jakiej metody bad. używa lab. ja badałam met. sedymentacji
              i kupka nie musi być świeża.
              • annanaska Re: Jescze raz robaki 17.07.08, 20:02
                Dzięki. A jak z innymi objawami? Były? A kaszel był bez przerwy, czy o pewnych porach?
                Wybieram się, w prawdzie, do lekarze, ale chciałabym aby inne mamy podzieliły się swoimi doświadczeniami. Moi znajomi nie spotkali się z tym problemem i nie mam z kim pogadać, więc to forum jest dla mnie bardzo cenne. Z góry dziękuję.
                • slonko1335 Re: Jescze raz robaki 17.07.08, 21:15
                  Moja miała kaszel tylko w nocy, rano i przy okazji drzemki, stały, lejący się
                  katar, bóle brzuszka, czasami stan podgorączkowy lub gorączkę.
                  • slonko1335 Re: Jescze raz robaki 17.07.08, 21:16
                    Acha apetytu za grosz, sińce pod oczami i znaleziono lamblie.
                    • oli.nek Re: Jescze raz robaki 17.07.08, 21:40
                      objawy mojej córy z glistą ludzką:
                      - napadowy kaszel głównie w nocy, budził ją
                      - napadowe bóle brzucha głównie w nocy (2 razy pogotowie)
                      - sińce pod oczami
                      - nie jadła
                      - nie rosła
                      - ciągły katar (pasożyty lubią środowisko śluzowe, organizm wydala toxyny
                      pasożytó poprzez śluz)
                      - AZS
                      - zmiana osobowości na płaczliwą i drażliwą

3,5 m-ca intensywnego odrobaczania i cofnięcie się wszystkich objawów z
                      wyjątkiem AZS, które wróciło (bo i zmiany skórne cofnęły się całkowicie) -
                      pewnie od grzyba. w 24h po pierwszej dawce leku odrobaczającego córa zaczęła
                      jeść przez następny miesiąc jakby nigdy nie jadła. urosła w ciągu miesiąc 2 cm.
                      spadła z wagi 300g czyli nosiła w sobie pewnie pół kilograma pasożytów +/-. nie
                      ma kataru, nie ma kaszlu.

dodam coś, o czym nie mówią lekarze - że pozytywnym efektem leku odrobaczającego
                      jest nagłe pogorszenie. lekarze nie mówią, że toxyny gnijących robali organizm
                      musi wydalić i że robi to poprzez śluz, biegunkę, wymioty, skórę. u nas było
                      wszystko oprócz biegunki za to z ropą idącą oczami, a potem jak za dotknięciem
                      czarodziejskiej różdżki córa cudownie ozdrowiała smile pozdr!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka