dyzurna 13.09.08, 15:11 witam czy przy waszych czesto chorujacych dziecach zaopatrzylyscie sie w otoskop. chodzi mi o to ze zanim udacie sie do lekarza sami mozecie zajrzec czy gardlo lub ucho jest czerwone. jesli tak to jaki polecacie. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kerry_weaver Re: ma ktos otoskop 14.09.08, 20:22 a to można sobie tak zwyczajnie kupić, nie będąc lekarzem? to aż podniosę wątek, kupię i będę nosić do przychodni bo u nas nie ma i trzeba z uchem jeździć na nocną pomoc Odpowiedz Link Zgłoś
mruwa9 Re: ma ktos otoskop 14.09.08, 21:06 co z tego, ze kupisz? A umiesz zajrzec i ocenic ucho? ja nie, choc ukonczylam studia na akademii medycznej. Gdyby to bylo tak proste dla laika, czemu wiekszosc polskich pediatrow nie potrafi sie poslugiwac otoskopem, tylko z byle podejrzeniem zapalenia ucha odsyla do laryngologa? (IMHO umiejetnosc obslugi otoskopu i diagnostyki ucha powinna byc w zakresie podstawowych umiejetnosci i kompetencji kazdego pediatry, lekarze rodzinni na szczescie zwykle sobie z otoskopem radza). Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurna Re: ma ktos otoskop 17.09.08, 21:46 a skad wiesz kolezanko ze bede to stosowac tylko do ucha. pisze jak byk ze chce zajrzec do gardla . a gardelko jest male tym bardziej nalot np na migdalkach moze byc niewyrazny a majac taka latareczke/otoskop mozna conieco juz zobaczyc. tak sie sklada ze mam conieco do czynienia z medycyna. pozatym co to za pediatra bez otoskopu. w kraju ktorym mieszkam kazdy pediatra ma go na wyposazaniu, malo tego urzywa go!!! Odpowiedz Link Zgłoś
sabko Re: ma ktos otoskop 17.09.08, 22:08 to się ciesz, że mieszkasz w fajnym kraju. U nas na wyposażeniu państwowych przychodni oprócz stetoskopu są chyba tylko drewniane szpatułki u niektórych prywatnych też niewiele lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
mruwa9 to kup sobie latarke 17.09.08, 22:13 wyjdzie na to samo, a taniej. A zreszta, kup sobie, co chcesz, otoskop, oftalmoskop, endoskop..twoja kasa. Tyle, ze ja uwazam, ze taki sprzet w rekach laika jest bez sensu. zreszta wiekszosci lekarzy do obejrzenia gardla tez wystarcza latarka, niektorym nawet swiatlo dzienne. Odpowiedz Link Zgłoś
iskierka40 Re: to kup sobie latarke 17.09.08, 23:04 mruwa9 napisała: > wyjdzie na to samo, a taniej. A zreszta, kup sobie, co chcesz, > otoskop, oftalmoskop, endoskop..twoja kasa. Tyle, ze ja uwazam, ze > taki sprzet w rekach laika jest bez sensu. zreszta wiekszosci > lekarzy do obejrzenia gardla tez wystarcza latarka, niektorym nawet > swiatlo dzienne. o racja)) Odpowiedz Link Zgłoś