violqa 30.09.08, 09:31 Witam! czy macie jakieś sposoby na zaleczenie lub złagodzenie kataru. byłam u lekarza z dzieckiem ale on stwierdził,że to nie alergia i zostawił nas z tym problemem nawet nie sprawdził czy ma coś z zatokami. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
violqa Re: zatoki u trzylatka 01.10.08, 14:46 dziecko ma cały czas katar i wszystko ma w zatokach. jak dochodzi do tego gorączka i kaszel to z oczu wychodzi jej ropa ale to się zdarza na szczęście nie często. Odpowiedz Link Zgłoś
5_monika Re: zatoki u trzylatka 02.10.08, 11:54 moje dziecko w podobnym wieku, może troszkę starsze miało zapalenie zatok-Stwierdzone tylko objawowo, przedłużający się zielony katar, ból głowy czołowy i po oczodołami(opukiwanie) i dostała antybiotyk.Uszy też nieładne były wtedy.Czy była gorączka, nie pamiętam.Wszystko przeszło. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
mamulenka Re: zatoki u trzylatka 30.09.08, 09:57 Bardzo dobre rezultaty przynosi też naświetlanie lampą Bioptron (lampa, niestey jest bardzo droga - ponad 2000zł ) Nieźle działają okłady z ciepłej soli (podgrzewasz sól na patelni, wsypujesz do jakiegoś szmacianego woreczka lub skarpetki i kładziesz na zatoki) Skoro to alergia, to może nosek odetka się od wdychania Olejku Olbas (skrapiasz pościel 2-3 kropelkami i swietnie sie oddycha - nota bene "zwykły" katar z Olbaskiem trwa króciutko ) Odpowiedz Link Zgłoś
domatorka.amatorka Re: zatoki u trzylatka 30.09.08, 11:43 3-letnie dziecko nie ma jeszcze rozwiniętych zatok. Odpowiedz Link Zgłoś
marva Re: zatoki u trzylatka 02.10.08, 13:46 No własnie, moja pediatra powiedziała mi to samo, że trzylatki nie mają jeszcze rozwiniętych zatok. Odpowiedz Link Zgłoś
klaudoti Re: zatoki u trzylatka 03.10.08, 10:12 Witam, zgadzam się z poprzedniczkami,że trzylatek nie ma rozwiniętych zatok, tak nam powiedział laryngolog spróbuj przepłukiwać nosek dziecku STERIMAREM CU odczekaj chwilkę, a następnie użyj EUPHORBIUM, tak często jak tego potrzebuje nie używaj preparatów, które obkurczają naczynia w nosku,bo to zamiast pomóc - szkodzi - tak nam radziła nasza pediatra nam pomaga Życzę zdrówka Odpowiedz Link Zgłoś