karolciaa23 24.10.08, 14:34 moja córka ma 19 miesięcy i od dzisiaj ma biegunkę dość uporczywą jakie są sposoby na zatrzymanie biegunki? czy konieczny jest szpital? pomóżcie proszę z góry dziękuje pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
asiarainbow Re: co na buegunk ? 24.10.08, 14:38 Smecta powinna pomóc. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kasulka79 Re: co na buegunk ? 24.10.08, 14:45 Ja bym zaczęła od diety. U nas doskonale sprawdza się banan lub marchewka (np jednoskładnikowe słoiczki hippa lub bobovity, lub banan taki normalny) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
wiolka007 Re: co na buegunk ? 24.10.08, 14:55 Tak dieta 24h ( ryż, pierś z indyka ) Smecta, Nifuroksazyd i odgazowana coca-cola. Ostatnio też to przerabiałam z naszą coreczką 18m. Coca-cole podaje sie w trakcie wymiotów, nam lekarka kazała podawać małej też przy biegunce i rewelacyjnie się spisała. Życzę dużo zdrówka dla maluszka - - fotoforum.gazeta.pl/5,2,wiolka007.html Odpowiedz Link Zgłoś
dordulka Re: co na buegunk ? 28.10.08, 10:43 Wytłumaczcie mi prosze, po jaka chorobe podajecie dziecom cole, koniecznie odgazowana? Jak ona ma niby wplynac na przebieg biegunki? Pytam szczerze zaciekawiona, wiem, ze od kilku lat pokutuje ten mit, jakoby bylo to idealne uzupelnienei elektrolitow, czyzby o to chodzilo? Byl krotki moment fascynacji cola, potem musem jablkowym, jednak szybko to sprostowano. Odpowiedz Link Zgłoś
jagabaga92 Re: co na buegunk ? 24.10.08, 14:57 wspomniana juz smecta + kleik ryżowo-marchwiowy (przygotowany w domu lub taki z apteki). Można jeszcze sok jagodowy, jak masz i gorzką czekoladę. Tylko nie przesadzaj, żeby nie było później problemów w drugą stroną Odpowiedz Link Zgłoś
jagabaga92 Re: co na buegunk ? 24.10.08, 15:02 aha, i jeszcze jedno - dawaj jej duzo pić, ale tak co chwilę po 1-2 łyżeczki, a nie dużo na raz z kubeczka. Odpowiedz Link Zgłoś
pyzunia2007 Re: co na buegunk ? 27.10.08, 23:11 hipp ors 200 jest to kleik ryżowy z marchewką i dodatkowo chroni przed odwodnieniem bo uzupełnia elektrolity (do kupienia w aptece) Odpowiedz Link Zgłoś
oli.nek Re: co na buegunk ? 28.10.08, 08:30 tak, jak piszą dziewczyny - marchwianka z ryżem, a może po prostu zupa jarzynowa z dużą ilością marchwi w jakiejkolwiek postaci. świetnie reguluje stolce. i nie ma jak Nifuroksazyd, tylko na receptę. jestem właśnie w trakcie biegunki i u nas ten syrop pomaga zawsze już w pierwszy dzień. Odpowiedz Link Zgłoś
mk271 Re: co na buegunk ? 28.10.08, 08:37 a u nas pomogł enterol ( bez recepty) oraz lakcid. po nifuroksazydzie biegunka u nas sie wzmogła . przyczyną były zęby. może małej idą jakieś. u nas wszystko trwało ok 2 tyg. na szczęście mały jadł i pił więc nie museliśmy się nawadniać w szpitalu. jak tylko zębole się przebiły jak ręką odjął- wszystko wróciło do normy. Odpowiedz Link Zgłoś
mk271 Re: co na buegunk ? 28.10.08, 08:38 a i dieta bezmleczna była przez tydzień oraz jak wyżej marchewka z ryżem - mały do dziśtym pluje bo mu się przejadło. jedliśmy zamiast mleka podawałam sinlac. Odpowiedz Link Zgłoś
mineko1 Re: co na buegunk ? 28.10.08, 21:19 marchwianka, sucharki, wywar z czarnych jagód, węgiel w syropie "carbosal" dla dzieci.Co do coca-coli, to bylam kiedys na sympozium i tam lekarka mowila, ze jako nawodnienie można podawac, ale musi byc odgazowana i pol na pol z wodą przegotowaną, ale nie mineralną (chodzi o odpowiednią osmolarność) Odpowiedz Link Zgłoś
dussia3 Re: co na biegunkę? 29.10.08, 09:39 Dziewczyny, przestrzegam przed coca colą, to pozorne nawadnianie. Tu nie chodzi o to aby dziecko piło cokolwiek...i przeleciało przez żołądek... musi ten płyn dostać się do komórek.... to jest nawadnianie.... Przy tak długiej biegunce należy podać DPN czyli doustne płyny nawadniające, np. Orsalit. I probiotyk dla dzieci, bo organizm jest wyjałowiony, np. Lactoral. Odpowiedz Link Zgłoś