oklaska 30.01.09, 12:28 Czy wasze dzieciaki miewają stany zawieszenia? Kilkusekundowe chwile jakby zamyślenia. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
koralik12 Re: Stany zawieszenia 30.01.09, 12:30 Nie, nie ma czegoś takiego. Zamyśla się czasem ale rzeczywiście wtedy myśli. Odpowiedz Link Zgłoś
kali_pso Re: Stany zawieszenia 30.01.09, 12:31 "Zawieszenie" "zamysleniu" nie równe. To może byc zwykłe pochłonięcie jakąś czynnością jak i problem neurologiczny. Odpowiedz Link Zgłoś
gemmavera Re: Stany zawieszenia 30.01.09, 12:31 Jeżeli to faktycznie tylko zamyślenie i łatwo można z niego dziecko wytrącić, to nie ma się czym martwić. Jeśli natomiast dziecko w trakcie takiego zawieszenia jest nieobecne i nie da się go przywołać do rzeczywistości (np. lekkim klepnięciem w ramię), to trzeba by się wybrać do neurologa. Odpowiedz Link Zgłoś
mamaemmy Re: Stany zawieszenia 30.01.09, 12:34 czasem tak,ale czasem moga to byc zaburzenia zwiazane z autyzmem,pamietam jak miałam na tym punkcie halo Odpowiedz Link Zgłoś
madameblanka Re: Stany zawieszenia 30.01.09, 12:44 dokładnie, moja tak ma i jestem na drodze do rozpoznania Aspergera. Takie stany sa także objawem/symptomem padaczki. Odpowiedz Link Zgłoś
oklaska Re: Stany zawieszenia 30.01.09, 12:46 Ta u nas na tej podstawie podejrzewają padaczkę, w nastepnym tygodniu idziemy na eeg Odpowiedz Link Zgłoś
aetas Re: Stany zawieszenia 30.01.09, 13:16 weźcie mnie nie straszcie... a taki trzyipółlatek nie może się zamyślić? w sensie tak jak dorosły, i jak łatwo go z zamyślenia wyrwać, to może byc coś nie tak?... Odpowiedz Link Zgłoś
oklaska Re: Stany zawieszenia 30.01.09, 13:29 Mi również takie "zamyślenie" wydawało się normalne (zaraz mnie zjedzą,że nieodpowiedzialna jestem , ale w ośrodku do którego chodzę z małym neuropsycholorzka kazała koniecznie to zbadać bo to ponoc objaw padaczki-nic więcej nie wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
azile.oli Re: Stany zawieszenia 30.01.09, 17:48 Oklaska, wpisz sobie w wyszukiwarkę ''napady petit mal'', albo ogólnie ''padaczka'' w Wikipedii. Te napady petit mal wyglądają właśnie jak takie zagapienie. Nie lekceważ tego, bo pisałaś o problemach z rozwojem synka . Lepiej to sprawdzić u specjalisty. Odpowiedz Link Zgłoś
mruwa9 Re: Stany zawieszenia 30.01.09, 13:28 Tak. Napady absence w przebiegu padaczki. Odpowiedz Link Zgłoś
oklaska Re: Stany zawieszenia 30.01.09, 13:33 Mruwa czy mozesz mi coś więcej na ten temat napisać. Nikt mi nic nie wytłumaczył, rzucili tylko na korytarzu ośrodka hasło padaczka i że muszę prywatnie zrobić badanie eeg, a ja dalej nic nie wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
neptunka Re: Stany zawieszenia 30.01.09, 13:42 Innym rodzajem uogólnionego napadu padaczkowego, występującego częściej u dzieci, jest tzw. napad mały (petit mai). Może występować w postaci tzw. „wyłączania się". Dziecko wtedy nagle przerywa wykonywaną czynność i przez kilka sekund jest jakby wyłączone z otoczenia, nie nawiązuje kontaktu i nie odpowiada na zadawane pytania. Po ustąpieniu napadu powraca ono natychmiast do przerwanej czynności, często nie ma świadomości chwilowego wyłączenia się. W tym rodzaju napadów nie dochodzi do upadku ani nie pojawiają się drgawki. Odpowiedz Link Zgłoś
lelieb Re: Stany zawieszenia 30.01.09, 16:46 Wiecie co,to już nawet śmieszne nie jest.Co jedna to mądrzejsza.Zawsze musi być tak samo?ktoś sie zwraca z jakimś pytaniem i zaczyna się licytacja kto kogo bardziej nastraszy! Odpowiedz Link Zgłoś
mruwa9 Re: Stany zawieszenia 30.01.09, 13:57 ale co wiecej? Rozstrzyga stan kliniczny (napady moga miec bardzo przerozny obraz kliniczny, od takich wylaczen, az do duzych napadow grand mal, z utrata przytomnosci i drgawkami) w polaczeniu z nieprawidlowym zapisem EEG. EEG wykonuje sie w stanie czuwania lub - czesciej- podczas snu, to znaczy, ze trzeba dziecko przygotowac, aby zasnelo w trakcie zapisu (czyli trzeba opbudzic wczesnie w nocy i nie pozwolic zasna, dziecko do pracowni musi przybyc w stanei czuwania, zeby zasnelo dopiero w trakcie zapisu). EEG jak wyglada- wiesz? Zaklada sie taki gumowy czepek na glowe,. przypina elektrody i tyle. W przeddzien badania trzeba umyc dziecku glowe, samo badanie nie jest bolesne i trwa ok. 20 minut (plus czasd na zalozenei czepca i elektrod, oraz na uspienie dziecka). Zapis ocenia neurolog. Leki przeciwpadaczkowe (tabltki) w 60% przypadkow uwalnia chorych od napadow, pozostali miewaja napady o roznym obrazie klinicznym (jak wyzej), i o roznej czestotliwosci (czasem kilka-kilkanascie w ciagu dnia, czasem raz na rok i rzadziej). Choroba z cyklu- nie znasz dnia ani godziny. Padaczka nie oznacza uposledzenia umyslowego ani choroby psychicznej, wiekszosc osob chorych na padaczke zyje normalnym zyciem, chodzi do szkoly, studiuje, pracuje, zaklada rodziny, robi kariee naukowa, choc, sila rzeczy, niektore zawody sa poza zasiegiem chorych. Aha, u dzieci zdarza sie, ze wyrastaja z padaczki, tj. najwczesniej po 2 latach bez napadow mozna probowac odstawic pomalu leki (nigdy samemu, zawsze w porozumieniu z lekarzem), ale zdarza sie, ze po wycofaniu lekow lub zmniejszeniu dawki napady powracaja, czasem w krotkim czasie,czasem po wielu, kilku-kilkunastu latach. Odpowiedz Link Zgłoś
kali_pso Re: Stany zawieszenia 30.01.09, 17:26 rzucili tylko na korytarzu ośrodka hasło padaczka i że muszę prywatnie zrobić badanie eeg, a ja dalej nic nie wiem. No to sie dowiesz, jak pójdziesz na badanie. Forum ma Ci dziecko diagnozować? Z lekarzem trza gadać po wszystkim, dziecku wytłumaczyć na czym badanie ma polegać, przygotować je. Odpowiedz Link Zgłoś
oklaska Re: Stany zawieszenia 30.01.09, 17:30 A kto mówi zaraz o diagnozowaniu. Jeśli ktoś zna się na rzeczy i może mi pomóc w objaśnieniu, pokierowaniu bądź opowiedzieć własną podobną historię chętnie wysłucham i w ten sposób zostanę pokierowana, oświecona a może nawet po części uspokojona. O ile wiem forum jest również po to aby pomagać sobie nawzajem... Odpowiedz Link Zgłoś
lolinka2 Re: Stany zawieszenia 30.01.09, 13:46 nawet dłuższe niż kilkusekundowe....eeg w normie idealnej ten typ tak ma, ot co... Odpowiedz Link Zgłoś
oklaska Re: Stany zawieszenia 30.01.09, 14:17 Dziękuje za wyjaśnienia i odpowiedzi. Strasznie się boję wyniku eeg Odpowiedz Link Zgłoś
4evvva Re: Stany zawieszenia 30.01.09, 21:26 witam.Nie ma sensu martwic się na zapas.Moja mała miała bezdechy afektywne i wiem jak łatwo lekarze "wmawiają" padaczkę.Pamiętaj,że sam wynik eeg to nie wszystko.Nawet u ludzi zdrowych może wyjść złe.Ja tez przez pewien czas dostałam hopla na punkcie obserwacji dziecka.Do tej pory mała potrafi się zawiesić,myśleć.Patrzy w jeden punkt nieruchomo,ale jest świadoma,ma kontakt,i w każdej chwili mogę to przerwać.Ja tez tak mam,mój mąż i masa innych ludzi.Jesli dziecko się "zawiesi" sprawdz jego zrenice.Np za pomocą małej latarki,jeśli reagują to ok.Jeśli są duże,sztywne,czyli nie reagujące na swiatło to może to być napad.I nie martw się na zapas kochana.Znajdz dobrego neurologa,jeszcze lepiej gdyby był to epileptolog.Trzymam kciuki. Odpowiedz Link Zgłoś
zeb1 Re: Stany zawieszenia 30.01.09, 21:58 Moj 4-latek tez ma skierowanie na EEG właśnie z powodu "zawieszeń" Neurlog raczej wykluczył padaczkę (po opisaniu przeze mnie tych zawieszeń), ale zrobię dla swego spokoju. Odpowiedz Link Zgłoś