Dodaj do ulubionych

Vigantol i Cebionmulti

25.11.03, 20:00
Dziewczyny poradzcie, bo nie wiem sama co robić... Pediatra polecił podawać
mojej 6 miesięcznej córce 3 krople Vigantolu i 5 kropli Cebionmulti. Obawiam
się, czy nie za dużo tej witaminy D3 podaję mojemu dziecku, tym bardziej, że
Cebionmulti też ją zawiera. Przedawkowanie tej witaminy jest przecież
niebezpieczne.
Obserwuj wątek
    • dorotadab Re: Vigantol i Cebionmulti 25.11.03, 23:22
      Moja córka ma 5 miesięcy i podaje jej na zalecenie lekarza 3 krople Cebionu i 1
      Vigantolu
    • kasiazk Re: Vigantol i Cebionmulti 26.11.03, 08:21
      Moj synek bierze 2 krople vigantolu. Od miesiaca bierze mala lyzeczke
      multisanostol ale wczesniej bral 5 kropelek multicebion.
      Jesli masz watpliwosci, to radze skonsultowac sie z innym lekarzem lub wyjasnic
      watpliwosci z lekarzem, ktory zalecil taka dawke wit. D3.
      Pozdrawiam
      Kasia
    • mijuli1 Re: Vigantol i Cebionmulti 26.11.03, 09:42
      Vigantol jest silniejszy niż zwykła D3. Ja wiem od kilku lekarzy, że optymalną
      dawką dla normalnie rozwijającego się dziecka (bez niedoboru wit D) jest 1
      kropla latem i 2 krople zimą. Ponieważ zarówno niedobór jak i nadmiar wit D
      jest groźny dla dziecka radzę po prostu zbadać gospodarkę wapniowo-potasową
      dziecka (analiza krwi) i raz jeszcze skonsultować dawkowanie Vigantolu. Przy
      okazji zrób też maluszkowi analizę poziomu żelaza i zwykłą morfologię.
      • aga173 Re: Vigantol i Cebionmulti 26.11.03, 12:31
        Ja cały czas daje dziecku 1 kroplę Vigantolu i 3 krople Cebionu,bo na
        Cebionmulti jest uczulony.I lepiej skontaktuj się z lekarzem (bo lepiej mieć
        niedobór niż przedawkowanie)poszukaj sobie stare posty!!!!!!!!!!!!!
        Pozdrawiam Aga
    • claire Re: Vigantol i Cebionmulti 26.11.03, 22:19
      Dokładnie takie dawki podawałam mojemu synkowi.3 krople Vigantolu i 5 kropli
      Cebionu multi.Zaręczam,że nie było w tym żadnej szkody dla dziecka.Dopiero od
      kilku dni mam zaleconą dawkę 2 krople Vigantolu.Przecież dawkowanie wit.D3 jest
      dobierane do każdego dziecka indywidualnie i kontrolowane przy każdej wizycie i
      jedno dostaje mniej inne więcej.Mój syn urodził się zdrowy i normalnie się
      rozwija.
      Pozdrawiam
      claire.
    • fionna Re: Vigantol i Cebionmulti 26.11.03, 23:06
      Ja podaje tylko 5 kropli cebionu multi (mlody ma 9 miesiecy), dawke ustalili
      lekarze w szpitalu na podstawie badania wapnia w moczu.
      pozdr.
      • madaso Re: Vigantol i Cebionmulti 26.11.03, 23:15
        Dawki Vigantolu lub zwykłej D3 są (powinny być) ustalane indywidualnie i mogą
        być zmieniane w zależności od pory roku i wieku dziecka ale ważnym kryterium
        jest też wielkość ciemiączka (przy dużym można dawać więcej) i tempa wzrostu
        dziecka (szybko rosnące dzieci dostają większe dawki) należy tylko kontrolować
        czy zbyt szybko nie zarasta ciemiączko ( normą jest zarastanie pomiędzy 6a18
        miesiącem)
    • olivkaaa1 Re: Vigantol i Cebionmulti 02.12.03, 14:31
      moja ma ła ma teraz 9 m-cy podaje jej 1 krople Vigantolu i 5 cebionu
      • madeyowa Re: Vigantol i Cebionmulti 02.12.03, 17:30
        Moja córcia ma właśnie bardzo duże ciemiączko(po porodzie miała 4/4). Zarasta
        dosyć wolno. W tej chwili małej leci 7 miesiąc, a ciemiączko nadal jest dosyć
        duże. Zmniejszyłam jej już dawkę na 2 krople Vigantolu i 3 krople Cebionmulti,
        ale po przeczytaniu Waszych ostatnich postów jednak wrócę do dawki poprzedniej.
        • madaso Re: Vigantol i Cebionmulti 02.12.03, 21:26
          Masz rację zwiększ vigantol do dawki zalecanej - w koncu z ciemiączkiem to nie
          żarty leirj słuchać lekarza tym bardziej ze nic się nie stanie jęsli zacznie
          jej juz zarastać.A czy Twoja córcia szybko rośnie?

Ps. Widziałam Wasze zdjęcia na forum "zobaczcie" śliczna jest
          Pozdrawiam
          Magda
          • betty_julcia Re: Vigantol i Cebionmulti 05.12.03, 22:15
            A ja uważam że dobrze robicie że sprawdzacie lekarzy. Wyobraźcie sobie 3 dni
            temu zadzwoniła moja koleżanka, która ma 3 miesięczną córeczkę. Lekarz
            zaaplikował Malutkiej 5 kropli Vigantolu, 5 kropli Cebion Multi i 5 kropli
            innego Cebionu. Dziecku zarosło ciemiączko...
          • madeyowa Re: Vigantol i Cebionmulti 06.12.03, 19:29
            Moja córcia rośnie normalnie, nie za szybko, nie za wolno... Ma teraz
            7 miesięcy, a ubranka nosi na 74 cm. Wróciłam jednak do dawki zalecanej przez
            lekarza, chociaż zawsze się zastanawiam nad zaleceniami naszej pani doktor po
            tym jak na trzydniówkę zapisała synkowi antybiotyk...
            • katse Re: Vigantol i Cebionmulti 10.12.03, 00:31
              oj, a u nas byl lekarz (szukamy jakiegos pediatry na stale).
              i stwierdzil ze byly niedobory D3. kazal dawac 4 krople D3 i 5 Cebionu multi.
              wczesniej dawalam przez pierwsze dwa miesiace 2 krople D3, pol wit B1 i 3
              Cebionu Multi, potem w przychodni rejonowej zalecili 3 krople D3, pol witB1, 3
              cebionu, od 4 miesiaca zalecili zmniejszenie D3 do 2 kropli.

Dawke zwieksze. Mam za to ogromne problemy z podaniem precyzyjnym kropli
              dziecku. Daje na lyzeczce. Jak wkraplam do dziubka istnieje duze
              prawdopodobienstwo przedawkowania, ze dwa razy wlalam Nisi napewno wiecej.

Tak to z tymi kroplami bywa.

Pozdrawiam
              • maaja25 Re: Vigantol i Cebionmulti 23.12.03, 18:53
                Czesc!Moje dziecko skonczylo dzisiaj 7 miesiecy i ja jemu daje 1 krople
                vigantolu i 3 krople cebionmulti bylam specjalnie u prywatnego neurologa
                dzieciecego i on mi tak kazal dawac.Pozdrawiam
    • fidelity Re: uwaga na vigantol 29.12.03, 22:51
      W kwestii Vigantolu - ktoś już kiedyś pisał, że zawiera on dużą dawkę wit.D3.
      Ostatnie badania dowodzą, iż zbyt duże dawki D3 prowadzą w wieku szkolnym do
      migren i częstych bólów głowy.
      Witamina d3 zawarta jest w mleku matki, jesli karmicie dziecko sztucznie -
      odpowiednia jej dawka zawarta jest w mleku w proszku.
      Właściwą dawkę D3 najlepiej ustalić robiąc badania jonów : wapnia, fosforu,
      potasu, sodu i chloru oraz badanie poziomu fosfatazy alkalicznej.Chodzi głównie
      o wyeliminowanie krzywicy.
      Mnie zalecono 1 kroplę Vigantolu co drugi dzień, przy karmieniu sztucznym
      mlekiem.Po pewnym czasie zrezygnowalam z niego, potem mój synek dostawał 3
      krople vigantolu ze względu na zbyt wysoki poziom fosfatazy i problemy z
      wchłanianiem wapnia do kości.
      Ciężko wycelować z tym Vigantolem - co lekarz, to inna opinia.Ale zdecydowanie
      lepiej nie przesadzać z D3, bo można zrobić dziecku krzywdę.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka