ewail 11.12.03, 08:55 Czy można mieć chlamydię w układzie pokarmowym i jak to zbadać??? Moją córcię od dłuzszego czasu boli brzuszek w nocy i w ogóle z lekarzami nie możemy znalźć przyczyny??? Może Wy mi coś poradzicie, jest odrobaczona!!! Mama Ewa. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pysia-2 Re: Chlamydia??? 11.12.03, 10:02 chyba mozna, bo jestem w trakcie leczenia grzybicy jamy ustnej (a fuj) i mi lekarz powiedzial, ze trzeba leczyc, zeby sie nie przedostalo do ukladu pokarmowego. Ale nic ponadto nie wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
zgagusia Re: Chlamydia??? 11.12.03, 10:16 WRRRRRRR..... Grzybica a chlamydioza to calkiem co innego!!! Zupelnie inny jest czynnik etiologiczny!!!!!! Wydaje mi sie ze nie mozna - chlamydie moze zakazac oczy, narzady plciowe (chlamydia trachomatis) badz drogi oddechowe (chlamydia pneumonie) A dlaczego podejrzewasz akurat chlamydie? o chlamydiach pisalam tutaj: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=577&w=5372082&a=5372082 agnieszka Odpowiedz Link Zgłoś
pysia-2 Re: Chlamydia??? 11.12.03, 10:36 masz racje znowu je pomylilam. nie wiem czemu, ale dla mnie chlamydia juz na zawsze pozostanie grzybem :o) Odpowiedz Link Zgłoś
mast1 Re: Chlamydia??? 11.12.03, 11:59 Jest tysiąc różnyc przyczyn bólu brzuszka. Najczęściej jest to dieta. Ale wyłapanie - co dziecku szkodzi, może być bardzo trudne. Jeśli chcesz się w to bawić, to musisz zastosować dietę eliminacyjną, jak przy alergii. Jeśli mała jest po leczeniu środkami przecipasożytniczymi, to może ma podrażnione jelita przez lek? Może to też być konsekwencja samego zakażenia. Zweryfikuj może dietę i zobacz, jak będzie za parę tygodni.A przed snem można podać napar z rumianku, melisy - często pomaga. Odpowiedz Link Zgłoś
ewail Re: Chlamydia??? 11.12.03, 12:34 Szukam po omacku !!! Napar z rumianku, melisy (własnej ususzonej), mięte, dziurawiec pije - oczywiście nie wszystko naraz!!! Dieta bardzo delikatna, alergii brak!!! A czym się objawia grzybica??? Z biegunką i wymiotami wylądowała w szpitalu i tam nic nie wykryli, a brzuszek dalej boli i tylko w nocy!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
ma.pi Re: Chlamydia??? 12.12.03, 15:01 ewail napisała: > Szukam po omacku !!! Napar z rumianku, melisy (własnej ususzonej), mięte, > dziurawiec pije - oczywiście nie wszystko naraz!!! Dieta bardzo delikatna, > alergii brak!!! A czym się objawia grzybica??? Z biegunką i wymiotami > wylądowała w szpitalu i tam nic nie wykryli, a brzuszek dalej boli i tylko w > nocy!!!! Grzybica ukladu pokarmowego moze nie miec zadnych wyraznych objawow. Jezeli Twoja corka brala leki ostatnio to faktycznie moze to byc przyczyna. Uklad trawienny jeszcze sie nie zregenerowal. Nadmiar herbatek ziolowych, szczegolnie na noc, tez moze byc nie najlepszym pomyslem, bo moze wlasnie powodowac bole brzuszka. Jelita zamiast odpoczywac to "przerabiaja ziolka". A to u roznych osob daje rozne efekty. Ja na przyklad nie moge rumianku, bo wtedy kiszki marsza mi graja cala noc. I raczej nie przesadzaj z dieta, bo zbyt lekkostrawa tez nie wplywa dobrze na jelita i w nocy sie odzywaja. Odczekaj troche czasu po chorobie, organizm musi sie zregenerowac. No chyba ze sa to jakies naprawde silne bole. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
ma.pi Re: Chlamydia??? 12.12.03, 15:07 I dziurawca to ja bym raczej dziecku nie dawala. Na bol brzuszka w tym wypadku to chyba nie bardzo pomoze. Z tych ziol co wymienilas to zdecydowalabym sie na miete lub melise. Jedno z tych dwoch. Szczegolnie, ze to male dziecko. A nadmiar ziolek tez nie jest dobry. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
natalii11 Re: Chlamydia??? 13.12.03, 21:59 Mam pytanie co to znaczy odrobaczona , dla mnie to co piszesz może wskazywać na obecność lamblii, jeżeli do tego dochodzi brak apetytu, apatia, zmęczenie itp. Natomiast na chlamydię robi się wymaz z gardła, słyszałam że atakuje drogi oddechowe, ale nie słyszałam o układzie pokarmowym, lekarz powinien Ci wyjaśnić, proponuje badania kału na pasożyty, bakteriologiczny i mykologiczny. Powodzenia Iwona Odpowiedz Link Zgłoś