dalia3 04.07.09, 20:15 czy dziewczynka 137 cm a wazy 38 kg ma nadwage? napiszcie swoje zdanie bo w rodzinie trwa spor. nadmieniam, jest raczej ,,szerokiej kosci'' Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lidek0 Re: nadwaga? 04.07.09, 21:59 A co to znaczy "szerokiej kości" i jak to stwierdzono? Moim zdaniem powinna być szuplejsza, bo to w tym wieku wyrabia się nawyki żywieniowe, poza tym nadwaga obciąża stawy, kręgosłup. Odpowiedz Link Zgłoś
dalia3 Re: nadwaga? 04.07.09, 22:11 to taki skrot, np. niektorzy ludzie maja szerokie ramiona , biodra. u naszej wlasnie nie widac tej nadwagi nikt nie wierzy ze az tyle wazy. wage mamy elektroniczna. Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: nadwaga? 05.07.09, 11:37 raczej grubej kości. Porównaj z siatką centylową, jest w książeczce zdrowia dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
kerry_weaver Re: nadwaga? 05.07.09, 12:00 Mój syn ma prawie identyczne wymiary (138/37-8) i wg siatki jest tuż pod 50 centylem wzrostowo a na 75 centylu wagowo - czyli w normie. Na oko mógłby zrzucić jeszcze 2-3 kg, jest wyraźnie pulchnym dzieckiem - ale u nas to już efekt odchudzania, było znacznie gorzej. Odpowiedz Link Zgłoś
dalia3 Re: nadwaga? 05.07.09, 12:53 a ile ma latek? moja cora ma 9, urodzona w pazdzierniku 2000. Odpowiedz Link Zgłoś
kerry_weaver Re: nadwaga? 05.07.09, 14:00 Równo rok starszy od Twojej będzie 10 w październiku. ale w tym wieku chłopcy są mniejsi od dziewczynek, widzę po klasie syna - dorodne prawie-kobiety i mali chłopcy Odpowiedz Link Zgłoś
verdana Re: nadwaga? 06.07.09, 16:40 sama waga o niczym nie świadczy. Dziecko może miec duzo tkanki tluszczoerj - i wtedy ma nadwage, albo silne mięśnie i grube kosci - wtedy nadwagi nie ma. Jedno z moich dzieci miało wg. norm nadwage, lekarka wazyla je trzy razy i nie wierzyła własnym oczom - bo dziecku bylo widac wszystkie żebra i lekarze pytali mnie, czy wogóle cos je... Odpowiedz Link Zgłoś