Dodaj do ulubionych

czy to autyzm? Pomocy...

21.07.09, 18:30

Moj synek ma 23 miesiace. jest bardzo radosnym chlopcem. Ruchowo
rozwija sie bardzo dobrze jednak umyslowo jest chyba troszke
opozniony. Ni mowi nic moze tylko mama i tata, nie reaguje na swoje
imie chocaiaz wiem ze slyszy, czasami mysle ze robi mi na zlosc bo
jak go wolam to usmiecha sie pod nosem. Uwielbia bawic sie ze
starsza siostra, lubi sie przytulac, umie sie bawic sam. Czasmi
zauwazam ze siostra bardzo go we wszystkim wyrecza, podaje mu
zabawki itp. Najbardziej martwi mnie to ze nie reaguje na swoje imie
jak jest czyms zajety. Z drugiej strony moj maz jak oglada telewizje
mozesz go wolac 10 razy i tez nie zareaguje, hmm. Uwielbia bajki
moze ogladac bajki calymi godzinami. Robi pa,pa i bije bravo jak sie
go poprosi. Ale jak cos chce to bierze za reke i prowadzi po to co
chce. Uwielbia spaceru, jak wyjme buty z szafy to zaraz mi siada na
kolana i jest gotowy do wyjscia.
Wiem ze trudno jest Wam cos powiedziec ale moze jakies wskazowki...
Jego siostra w wieku 2 lat mowila zdaniami i byla
odpieluszkowana...Wiem ze nie mozna dzieci porownywac ale naprawde
bardzo sie martwie
Obserwuj wątek
    • yula Re: czy to autyzm? Pomocy... 21.07.09, 21:05
      Jak dziecko jest zajęte to normalne że nie odpowiada na wołanie, jak na czymś
      się skupię to i mi sie to zdarza. Dziecko ma prawo nie mówić do 3-ch lat, jak
      coś cie niepokoi to warto wybrać do specjalisty. Jak go siostra we wszystkim
      wyręcza to może nie mieć motywacji do mówienia. Jak na moje oko mądre, sprytne
      dziecko ktore wie jak osiągnąć swój celsmile
    • dorek3 Re: czy to autyzm? Pomocy... 21.07.09, 22:19
      Moja przyjaciłka niedawno poszła na kompleksowa diagnoze (integracja sensoryczna, psycholog, logopeda) ze swoim 28 miesięcznym synkiem. głównie była zaniepokojona opóźnieniem rozwoju mowy i słaba współpracą dziecka (wykonuje polecenia ale te które chce i kiedy chce). Wyszły nieprawidłowości w zakresie integracji sensorycznej, ale opóźnieniem mowy nikt sie nie przejął (pielucha też nie). A było w naprawdę renomowanym ośrodku-Scholaris w w-wie. dla własnego spokoju idź do specjalisty, ale nie pediatry tylko np. neurologopedy.
      Im zlaecono jeszcze kilka badań min pasożyty (wyszła glista!) i diete bezmleczną.
      • iva-28 Re: czy to autyzm? Pomocy... 21.07.09, 23:03
        Dziekuje za odpowiedz. Jestem zapisan na nastepny tydzien do pediary
        bo tu gdzie mieszkam USA aby dostac sie do specjalisty musze miec
        skierowanie a poniej nawet nie chce myslec ile bede musiala czekac
        na dostanie sie do specjalisty. Jestem ogromnie zmartwiona choc w
        sercu caly czas mam nadzieje. Dzis troszke poszukalam na internecie
        i wszedzie pisza o srodkach homeopatycznych... moze warto
        sprobowac... ale czy mozna tak na wlasna reke?
        • lolka11 Re: czy to autyzm? Pomocy... 22.07.09, 08:39
          A czy ma zachowania typowo autystyczne? Np. ukladanie zabawek zawsze
          w tej samej kolejnosci czy np. zajety jest kolkiem od samochodu i
          moze przez pol godziny tym koleczkiem krecic zamiast bawic sie
          samochodzikiem?
    • inercja5 Re: czy to autyzm? Pomocy... 22.07.09, 08:58
      Może mały ma problemy ze słuchem?
      • iva-28 Re: czy to autyzm? Pomocy... 22.07.09, 14:55
        Raczej nie ma problemu ze sluchem, slyszy kazdy szelest ale na
        wszelki wypadek ide do lekarza po skierowanie na badanie sluchu.
        Jesli chodzi o zabawe to raczej nie przywiazuje uwagi do jednej
        rzeczy, bawi sie wszystkim co mu wpadnie w raczki.
        • iwonagos Re: czy to autyzm? Pomocy... 22.07.09, 23:26
          Dzieci autystyczne są bardzo zamknięte w sobie, ciężko z nimi nawiązać kontakt, to raczej typowe dla autystyków. Skoro się martwisz, jak najbardziej udaj się z małym do specjalisty, ale nie zamatwiaj się aż tak bardzo, trzymam kciuki, na pewno będzie wszystko w porządku.
    • tusia2312 Re: czy to autyzm? Pomocy... 23.07.09, 15:33
      Też mam dwoje dzieci. Kacper ma 5 i pół roku, Ola prawie 4. Kacper zaczął mówić bardzo wcześnie. Miałam takie same oczekiwania co do córki, ponoć dziewczynki wcześniej mówią. Co prawda miała mniej niż 23 miesiące, ale pamiętam tylko, że nie mówiła, a potem od razu zaczęła mówić wszystko - zdaniami smile Czytałam, że czasami rodzeństwo dogaduje się między sobą swoim "dziecięcym" językiem. U moich znajomych tak było. Starsze przekazuje wszystko rodzicom, a Ci się martwią, że młodsze nie mówi. Dla uspokojenia idź poradzić się specjalisty, ale na razie nie przejmuj się i nie czytaj za dużo o chorobie, bo zawsze znajdziesz jakieś symptomy u swojego dziecka.
      Psycholog w przedszkolu podejrzewała mojego syna o ADHD i autyzm inteligentny (widziała symptomy takich zachowań). Bardzo się wystraszyłam, ale na szczęście "ciocia" (opiekunka) z grupy w której jest Kacper jest po pedagogice specjalnej. Zna moje dziecko znacznie dłużej niż psycholog i powiedziała, że nie widzi powodu do niepokoju. Poczytałam w internecie o zespole Aspergera (autyzm intelektualny). Przykład przytoczony przez Panią psycholog przedszkolną: Kacper nie mógł zasnąć, przekręcał się z boku na bok. Zapytała się czemu nie śpi, a on mówi, że się boi tej kupki ubrań, która leży obok, bo się rusza. Kilka takich podobnych przykładów, że synek się czegoś boi i teoria o autyzmie intelektualnym. Szybko się z mężem zorientowaliśmy w czym problem. Kacper chciał w ten sposób zwrócić uwagę na siebie. Jak mówił, że się czegoś boi to my ulegaliśmy. Wieczorem zwykle się z nim kładę do łóżka, usypia, a ja wracam do "małżeńskiego łoża". Kacper pewnie nie mógł usnąć w przedszkolu bo chciał, żeby ktoś go przytulił, pogłaskał po głowie albo po prostu przeszkadzało mu, że obca osoba się kręci jak on ma spać. To jeszcze nie oznaka autyzmu inteligentnego. Naprawdę nieźle nas wtedy wystraszyła. Podobna historia dotyczyła symptomów ADHD.
      Wiele zachowań dzieci da się wyjaśnić. A co do słuchania i słyszenia polecam książkę dla dzieci "Kacperiada" Grzegorza Kasdepke - opowieść "Uszy na sprzedaż".
      Głowa do góry, będzie dobrze smile
      • iva-28 Re: czy to autyzm? Pomocy... 23.07.09, 16:07
        dziekuje bardzo naprawde podnioslas mnie naduchu. Przewalilam caly
        internet za ta ksiazka ale wszedzei chca zeby placic w zlotowkach...
        Cgyba zadzwonie do rodziny w Polsce zeby przyslali mi ta ksiazke.
        Jeszcze raz dziekuje wszystkim za odpowiedzi. jutro mamay wizyte u
        pediatry wiec odezwe sie jutro.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka